Filet pur met baba ganoush van pompoen en kastanjes en rodewijnsaus

962

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be deelt deze maand enkele favoriete zelfgemaakte gerechtjes voor de feestdagen. Vandaag een lekker recept voor filet pur met baba ganoush van pompoen en kastanjes en rodewijnsaus.

Een feestelijk hoofdgerecht dat heerlijke ingrediënten van bij ons combineert in een klassieke én een Midden-Oosterse bereiding. Bovendien kan je de baba ganoush en de rodewijnsaus al op voorhand voorbereiden. Zo hoef je tijdens het diner enkel te zorgen voor de gewenste cuisson van het vlees en de presentatie.

Enkele tips

Je kan de filet pur eenvoudig vervangen door een ander stukje rundvlees, maar ook met een stukje wild (bijvoorbeeld hindefilet) of gevogelte (bijvoorbeeld kalkoenfilet) smaakt dit gerecht heerlijk.

Voor de liefhebbers serveer je dit gerecht met kroketjes en eventueel een groene salade on the side.

Haal het vlees een halfuur voor het bakken uit de frigo. Zo komt het op kamertemperatuur en kan het gelijkmatig garen.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

4 stukken filet pur, boter, peper en zout, enkele takjes verse tijm

Baba ganoush

1 butternut in blokjes, 3 tenen look, 1/2 el kaneel, 12 gekookte kastanjes, 2 el yoghurt, 2 el tahini, limoensap naar smaak, 1 el mosterd, 2 el olijfolie

Rodewijnsaus

2 sjalotten, 1 teen knoflook, 400 ml rode wijn, 200 ml runderbouillon, klein scheutje balsamico-azijn, kruidentuiltje, 125 gram boter in blokjes + extra

Zo maak je het

Baba Ganoush

Verwarm je oven voor op 200°C

Doe de blokjes pompoen in een ovenschotel

Kruid met peper, zout en kaneel

Plet de look en voeg toe

Besprenkel met olijfolie

Zet de schotel in de oven en laat zo’n 30 minuten garen, tot de pompoen zacht is

Haal de schotel uit de oven en verwijder de geplette look

Prak de pompoen samen met de gekookte kastanjes tot een grove puree

Tip: Hou enkele stukjes pompoen en een kastanje per persoon opzij als garnituur voor je gerecht

Voeg de yoghurt, tahini, limoensap en mosterd toe en meng goed

Proef en kruid de baba ganoush bij met peper en zout

Rodewijnsaus

Snij de sjalotjes en de teen knoflook fijn

Fruit de sjalot en look aan in een beetje boter

Giet er de wijn, bouillon en een klein scheutje balsamico-azijn bij

Voeg het kruidentuiltje toe

Breng de saus aan de kook, en laat zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen

Zeef de saus

Proef en kruid bij met peper en zout

Zet het pannetje met de gezeefde saus terug op het vuur

Voeg net voor het serveren de blokjes koude boter toe aan de warme saus

Roer met een garde tot de boter opgenomen is in de saus

Filet pur

Smelt een klont boter in een braadpan

Bak de filet pur aan beide zijden gedurende een 3-tal minuten

Haal uit de pan en laat de filet pur even rusten onder aluminiumfolie

Afwerking

Schep enkele eetlepels baba ganoush op de borden

Verdeel enkele stukjes pompoen en kastanje op het bord

Snij de filet pur in plakjes en schik deze bij de baba ganoush

Werk af met enkele takjes verse tijm

Serveer met rodewijnsaus