Zondagse kost: gevulde aardappel met handgepelde grijze garnalen

3557

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.bev- verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week een recept van Rita (70) uit Oostduinkerke.

“Dit recept is echt heerlijk… en eigenlijk zo eenvoudig”, vertelt Rita. En ze koos dit recept dan ook niet zomaar. “Garnalen zijn een van mijn lievelingsingrediënten. Ik woon aan de kust en ben hier ook echt mijn hart verloren. En dus wil ik heel graag een recept delen met lekkers van aan ‘t zeetje.”

Rita is niet zomaar de eerste de beste hobbykok, ze runde samen met haar man jarenlang het bekende restaurant Bel-air in Koksijde en werd in 1993 zelfs ‘lady chef of the year’. Rita: “Mijn man was verantwoordelijk voor de zaal, en de keuken was mijn domein. Ik had altijd al een passie voor streek- en seizoensproducten en dus vond je op de kaart heel veel vis… en garnalen natuurlijk!”

Dit recept is echt heerlijk… en eigenlijk zo eenvoudig

Ondertussen genieten Rita en haar man van hun welverdiende pensioen, maar mensen in de watten leggen zijn ze nog niet verleerd… “We krijgen heel vaak familie en vrienden op bezoek en genieten daar echt heel erg van. Onze taakverdeling is wel nog steeds dezelfde”, vertelt Rita vrolijk, “Ik maak het eten klaar en mijn man zorgt dat onze gasten niets te kort komen aan tafel… en hij ruimt nadien de tafel af!” Een geweldig team dus!

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

1 sjalot

200 ml witte wijn

200 ml water

2 takjes verse tijm

1 blaadje laurier

300 ml room

sap van ¼ citroen

4 grote aardappelen (bintjes)

1 lente-ui

200 g grijze handgepelde garnalen

bladpeterselie

peper en zout

Zo maak je het

Pel de sjalot en snipper fijn

Doe de sjalot samen met het water, de wijn, tijm en laurier in een kookpot

Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken

Voeg 200 ml room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte van saus

Kruid met peper, zout en citroensap

Kook de aardappelen gaar in gezouten water

Snij van elke aardappel een hoedje en lepel ze uit

Pureer het aardappelkruim en vermeng het met de rest van de room en de lente-ui

Proef en kruid bij met peper en zout

Vul de aardappelen nu terug op met de puree

Verdeel de garnalen over de gevulde aardappelen

Werk af met de saus en bladpeterselie

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be