Orzosalade met falafel, feta en tzatziki

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week, een lekker zelfbedacht recept van lezeres Liesbeth (41): orzosalade met falafel, feta en tzatziki. Njammie!

Lezeres Liesbeth vormt een samengesteld gezin met haar partner Luk en drie leuke jonge kerels. Omdat zowel zij als haar partner in shiften werken eten ze op weekdagen zelden allemaal samen. Liesbeth: “Luk neemt op weekdagen het koken voor zijn rekening. Ik mag ’s avonds het lekkers dat hij heeft klaargemaakt opsmullen. Op mijn vrije dagen duik ik dan de keuken in. Ik hou er van om klassiekers een eigen twist te geven maar ben ook niet bang om te experimenteren. Het spannendste dat ik al klaarmaakte? Dat was toch bananensoep, waar ik de banaan mét schil voor moest gebruiken. Een geslaagd experiment, iedereen was fan!”

Ik hou er van om klassiekers een eigen twist te geven”

Vandaag verwent Liesbeth ons met een zelfbedacht recept: orzosalade met falafel, feta en tzatziki. “Afgelopen zomer hadden we in onze moestuin een wel heel succesvolle courgetteoogst. Ik ging dus aan het experimenteren. Met het lenteweer in aantocht kijk ik er zelf al weer naar uit deze orzosalade te serveren. Want zijn ze die winterkost niet allemaal een beetje beu?!”, vertelt ze enthousiast.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

• 125 g Griekse yoghurt

• ½ komkommer

• 2 tenen knoflook

• Verse of gedroogde dille, naar smaak

• 400 g orzo (Griekse pasta)

• 2 courgettes

• 125 g fetakaas

• 300 g falafel

• Sap van 1/2 citroen

• Handvol verse groene kruiden (basilicum, munt, peterselie), fijngehakt

• Olijfolie

• Peper en zout

Zo maak je het

• Rasp de komkommer grof en laat uitlekken

• Meng de geraspte komkommer onder de Griekse yoghurt

• Pers 1 teen look en voeg toe

• Kruid de tzatziki met ½ tl dille (of meer naar smaak), peper en zout

• Zet de tzatziki in de koelkast tot gebruik

Tip: maak minstens 2 uur op voorhand voor de beste smaak

• Snij de courgettes in halve maantjes

• Breng water met een bouillonblokje aan de kook voor de orzo

• Kook de orzo beetgaar

• Verhit ondertussen 2 el olijfolie in een grillpan

• Grill de courgettemaantjes 5 minuten op middelhoog vuur, tot ze beetgaar zijn en mooie grillstrepen hebben

• Breng ze op smaak met peper en zout

• Verwarm de falafel

• Meng voor de dressing 4 el olijfolie met 2 el citroensap, 1 geperst teentje look, peper en zout

• Voeg de dressing, de verse kruiden en de gegrilde courgettes toe aan de orzo

• Schep om en verdeel de orzo in een serveelschotel

• Verkruimel de fetakaas over de schotel

• Werk af met de falafel

• Serveer met de tzatziki

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren en een fantastische De Zondag-keukenschort ontvangen? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier