Heerlijke zondagse kost: Gyoza met kip

702

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week een heerlijk receptje van Ine (37) uit Tienen.

“Op zondag komen we om de week samen met de familie, altijd een gezellige bende”, vertelt Ine. “Op andere zondagen blijven we samen met de kinderen lekker lang in pyjama… en duik ik nadien ook de keuken in natuurlijk.”

Want koken doet Ine elke dag, al is ze geen grote liefhebber van de klassieke boerenkost: “Ik ben nooit een aardappel-worst-groenten madam geweest. Toen ik ongeveer een jaar geleden de Vietnamese keuken ontdekte ging er een wereld voor mij open. Ik ben gek op de smaken, de geuren, de structuren… En wanneer ik deze gyoza met kip klaarmaak is het altijd feest!

Toen ik een jaar geleden de Vietnamese keuken ontdekte ging er een wereld voor mij open”

Voor je aan de slag gaat nog een tip van Ilse: “Bekijk via internet een video die je de traditionele vouwwijze van Gyoza toont, dat heeft mij erg geholpen. En vooral: maak je geen zorgen als het vouwen niet van de eerste keer lukt… Ook al winnen je gyoza misschien geen schoonheidswedstrijd, de smaak is zeker en vast top!”

Dit heb je nodig (voor 30 stuks)

30 gyozavellen

Plantaardige olie

Kommetje lauw water

Vulling :

500 g kippengehakt

3 lente-uitjes

5 cm gember

1 stengel citroengras

Handvol verse koriander (optioneel)

1 el vissaus

1/2 el sesamolie

1/2 el mirin (optioneel)

1/2 el sake (optioneel)

1/2 el rijstazijn

1 el maiszetmeel

Zo maak je het

Snij de lente-ui in fijne ringen

Rasp de gember

Kneus het citroengras en snij het vervolgens heel fijn

Hak de koriander fijn

Meng alle ingrediënten van de vulling

Zet een bakplaat klaar waar je wat bloem over uitstrooit, hier kun je straks de gyoza op neerzetten

Neem een gyozavel in je hand en schep een grote koffielepel vulling in het midden

Strijk met een vinger water langs de hele rand van de gyoza

Daarna begint het vouwen: vouw het gyozavel licht dicht, en knijp het linkerpuntje samen. Maak dan met je duimen en wijsvinger kleine vouwen in het deeg

Zet de gyoza die klaar zijn op de met bloem bestoven bakplaat

Verwarm 2 el plantaardige olie in een ruime pan (of meerdere pannen als je ze allemaal tegelijk wil serveren)

Bak de gyoza’s rechtop (met het deegrandje omhoog) aan één kant 2-3 minuten goudbruin en krokant

Giet vervolgens +/- 60 ml water bij de gyoza, zet het deksel op de pan en laat een 3-4 minuutjes stomen

Serveer met een dip van sojasaus of zoetzure saus. Ook heerlijk in een noodlesoep.

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be