Zondagse kost: heerlijke vissoep

688

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week: een tip van Katchiri (24) uit Boutersem.

“Zelf eet ik heel graag vis. Deze eenvoudige en toch feestelijke soep is dan ook een van mijn favorieten wanneer er bezoek is”, aldus Katchiri. Maar verder probeert ze ook meerdere keren per week vegetarisch te koken. “Sinds twee jaar experimenteer ik heel vaak met groenten en peulvruchten. Mijn vriend, die een echte vleeseter was, moest er even aan wennen maar geniet ondertussen mee van de vegetarische gerechten die ik hem serveer.”

Katchiri kijkt niet voor niets uit naar zondag. “Zondag is voor mij zo lang ik mij kan herinneren een familiedag. Een dag dat we met zijn allen bij oma en opa samenkomen en genieten van elkaars aanwezigheid en lekker eten natuurlijk. We eten dan stuutjes (West-Vlaams voor boterhammen, red.) ,” vertelt Katchiri met een grote glimlach, “maar bij verjaardagen of feesten mag het al eens wat meer zijn. De heerlijke bouillabaise van oma bijvoorbeeld, de allerbeste die er is!”

Dit heb je nodig (voor 6 personen, voorgerecht):

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 3 rode paprika’s
  • 300 g (kers)tomaten
  • Scheutje olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1,5 l visbouillon
  • 10 takjes verse tijm, samengebonden
  • 350 g kabeljauw
  • 18 scampi
  • 6 (grote) Sint-jakobsnoten
  • Garnituur: verse kruiden, room en geroosterd brood

Zo maak je het:

  • Snipper de ui en de knoflook
  • Snij de paprika en kerstomaten in kleine blokjes
  • Stoof de ui en knoflook aan in een eetlepel olijfolie
  • Voeg wanneer de ui glazig is de rest van de groenten toe
  • Giet de visbouillon bij de groenten
  • Voeg ook de tomatenpuree en tijm toe
  • Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Tip: Heb je liever een soep zonder stukken groenten, dan kan je deze nu mixen (verwijder dan eerst de takjes tijm)
  • Snij de kabeljauw in hapklare stukken
  • Voeg de stukken vis, scampi en Sint-jakobsnoten toe
  • Laat nog zo’n 5 minuten zachten koken, tot de vis net gaar is
  • Haal de tijm uit de soep
  • Proef en kruid bij met peper en zout
  • Serveer de soep met verse kruiden, room en geroosterd brood

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be