Zo houd je je vochtgehalte op peil

Elke dag 1,5 liter of 8 à 10 glazen water drinken is de aanbeveling. Meer is aanbevolen bij warm weer, koorts of bij fysieke inspanningen. Water krijgt de voorkeur omdat het geen calorieën aanbrengt, het hydrateert, het lichaam zuivert en het onze lichaamstemperatuur regelt. Daarnaast zorgt regelmatig water drinken ervoor dat uw hongergevoel onderdrukt wordt. Naast plat water kan er ter afwisseling bruisend water, kruidenthee of gearomatiseerd water worden gedronken.

Drinken moet je leren, slok voor slok:

  • Drink bij elke maaltijd of tussendoortje – ontbijt, middag, avond en 2 tussendoortjes – twee glazen water.

Young woman drinking water

  • Zet je glas klaar bij je bord en zorg ervoor dat je glas ook zichtbaar staat als je tussendoortjes eet.
  • Drink op vaste tijdstippen een glas extra. Je eet toch ook op vaste tijdstippen. Bijvoorbeeld een uur na de lunch een glas water snel uitdrinken, dat is zo gedaan.
  • Drink thee uit mokken in de plaats vanuit koppen. Een kop bevat ongeveer 125 – 150 ml terwijl een mok al snel 200 – 250 ml thee bevat.

Tea

  • Beperk alcoholgebruik. Indien je toch een glaasje drinkt, wissel dan af met een glas water. Dit houdt je vochtballans beter op peil. Beperk het drinken van alcohol tot 1 glas per dag voor de vrouwen en tot 2 glazen per dag voor de mannen. Alcohol is echter niet goed voor de gezondheid en brengt heel wat calorieën aan.
  • Niet zo dol op water? Doe er eens een partje citroen in. Dit kan heel verfrissend zijn in de zomer. Of pimp je water met gekleurde ijsblokjes, verse kruiden of enkele stukken bevroren fruit.

Fruit Infused Water

  • Zet een glas of een flesje water in de keuken of op een plaats waar je regelmatig langskomt – op het bureau van het werk, in de auto, in de koelkast, … Neem elke keer als je daar langskomt enkele slokken water.

 

Wist je dat …

  • Mensen die te weinig water drinken vaker last hebben van hoofdpijn?
  • Als je urine donker van kleur (erg geel) is, je te weinig water hebt gedronken. Dit komt omdat er dan te veel afvalstoffen geconcentreerd zijn in weinig vocht, wat de kans op blaasontstekingen kan verhogen.

Diëtiste en diabeteseducator Nathalie Antonis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier