Een eigen zwembad in je tuin? Bezint eer ge in het water springt!

Velen hebben er al een welverdiende zomerrust opzitten, voor anderen moet die misschien nog komen. Maar eigenlijk willen we veel vaker dat vakantiegevoel, die plek van rust, even weg uit het interieur, en genieten van de buitenlucht! En hoe kan dat beter dan met een eigen zwembad in de tuin! Onze woonexpert Bart Appeltans vertelt waar je aan moet denken bij het plaatsen van een zwembad.

Zwemmen is gezond, ontspannend en erg leuk om de kinderen uren bezig te houden in de zomer. Een zwembad straalt ook rust uit, en maakt van je tuin een echte wellnessplek!

Maar wat zijn nu de trends, mogelijkheden, en waar moet je aan denken! Ik som hier alvast enkele dingen voor jullie op!

1. De look van het zwembad wordt vooral bepaald door het materiaal van de binnenzijde en de manier waarop de boord is afgewerkt. De meeste zwembaden worden in beton gegoten en daarna afgewerkt met een liner of met een keramische tegel, mozaïek of natuursteen. Een liner geeft je bad een strakke look. De kleur van de liner is erg belangrijk. Het water schijnt anders van kleur naargelang de kleur van je liner. Grijze kleuren zijn meer en meer de trend, omdat ze het water een natuurlijke, zachtblauwe kleur geven. Een grote keramische tegel in natuursteenlook wint ook aan populariteit. Het geeft je bad een extra luxueuze look.

Sommige baden worden ook gemaakt uit een kant-en-klare kunststof kuip verkrijgbaar in verschillende tinten.

2. De boordafwerking is ook erg bepalend, met drie opties als de meest voorkomende;

Een randsteen of tegel. Is doorgaans enkele centimers dik en steekt een beetje boven ten opzichte van de waterlijn. Het is de meest eenvoudige manier van afwerken en het geeft je bad een strakke look. Dezelfde soort tegels kunnen ook verder rondom het bad gebruikt worden, of je maakt van de boord een accent en laat hem afsteken ten opzichte van de andere verharding.

Een opgedikte rand kan uit steen, beton, of een keramische steen in verstek gemaakt worden. Door de rand 10 à 15 centimeter op te dikken, en het water mooi tot aan deze boord te laten komen, krijg je een massieve look. Erg stijlvol en luxueus ogend!

Ook populair is de overlooprand, waarbij het water over de rand van je zwembad loopt tot in een gleufje. De waterlijn staat dan even hoog als je verharding rondom het bad. Dit is de meest strakke look, maar doorgaans ook de duurste.

Kies voor een firma met een mooi palmares. Een zwembad is een grote investering, kwaliteit is belangrijk

3.En wat dacht je van een plage in je bad ? Dit is een zitzone die een stukje onder de waterlijn zit en perfect kan dienen om met een cocktail in de hand te genieten van het water terwijl je relaxed in het water zit en aperitieft met enkele vrienden!

4. Bepaal de afmeting van een bad naar hoe je het wil gebruiken. Trek je graag baantjes dan is een smaller maar langer bad misschien een betere keuze? Wil je het echt gebruiken om te plonsen en genieten, dan kan een bad ook heel compact zijn. Kijk wat matcht in jouw tuin!

5.Denk eraan dat er bij een zwembad heel wat technieken aan te pas komen. Een ruimte in een poolhouse, tuinberging of kelder is ideaal om deze te plaatsen! Denk ook goed na welke systemen je kiest voor je waterzuivering en verwarming. Een iets hogere investering geeft je misschien jarenlang extra comfort!

6.En vooral belangrijk … Werk met een firma samen die een mooi palmares heeft en de nodige ervaring kan voorleggen! Een zwembad is een grote investering, dus kwaliteit en een goede na-service zijn van groot belang!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier