Duik in de geschiedenis: 5 overheidsmusea over stad, land en Europa

In een democratie wordt elke politieke discussie publiek gevoerd. Vaak denken we dat de democratie pas na de Franse Revolutie werd ingevoerd. Dat klopt maar gedeeltelijk. Al op 9 januari 1464 kwamen een eerste Staten-Generaal van de Nederlanden in het stadhuis van Brugge bijeen voor overleg. Een blik op enkele overheidsmusea.

1. West-Vlaanderen: Inspiratiebron

De stadhuizen van Brussel, Gent, Leuven en Oudenaarde zijn geïnspireerd op het laatgotische stadhuis van Brugge. De bouw op de Burg duurde 45 jaar, tot 1421. In de Gotische Zaal hangen muurschilderijen die de geschiedenis van Brugge verbeelden. Hier komt de gemeenteraad nog maandelijks bijeen. De zaal ernaast biedt via originele documenten en schilderijen een inkijk in de Brugse politieke geschiedenis. Op de benedenverdieping sta je in de portrettengalerij oog in oog met vroegere machthebbers, van burgemeesters tot keizers.

www.museabrugge.be

2. Oost-Vlaanderen: Prachtige wandtapijten

Het Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, kortweg MOU, huist in het laatgotische stadhuis van Oudenaarde. Het werd gebouwd in 1530 toen de Oudenaardse wandtapijtenindustrie op volle toeren draaide. Je ziet er verschillende voorbeelden van hangen in de 14de-eeuwse lakenhalle die deel uitmaakt van het MOU. Je stapt onder meer door de Schepenzaal met zijn portrettengalerij, de Volkszaal met muurschilderijen, de Voogdenkamer met de 18de -eeuwse archiefkasten.

www.mou-oudenaarde.be

3. Brussel (1): Een stukje paleis

In het BELvue museum wordt België en zijn geschiedenis belicht aan de hand van zeven thema’s, waaronder democratie. In een galerij staan 200 voorwerpen uitgestald die het materiële geheugen van het land vormen. Dit statige gebouw deed in de 19de eeuw dienst als hotel voor al wie bij onze koningen op bezoek kwam. In 1902 kocht Leopold II het hotel en maakte het onderdeel van het koninklijk paleis. Er zijn verschillende kindvriendelijke parcours door het museum. Op dit moment loopt ook een tijdelijke expo over Raoul Servais, de meester van de animatiefilm.

www.belvue.be

4. Brussel (2): Virtueel in debat

Het bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement bevindt zich in de Lokettenzaal, zo genoemd omdat mensen hier in het vroegere postgebouw hun loon kwamen ophalen. Er wordt niet alleen dieper ingegaan op de werking van het Vlaams Parlement, maar je krijgt er ook inzicht hoe een democratie werkt, hoe een stemming verloopt enzovoort. Tot 26 februari loopt een tijdelijke expo met cartoons van GAL. Het bezoek is gratis.

www.vlaamsparlement.be

5. Brussel (3): In 24 talen

Welk museum in de wereld biedt zijn brochure aan in 24 talen?! Het Huis van de Europese Geschiedenis toont aan hoe Europa tot stand kwam en zet je aan tot nadenken over de toekomst van het continent. Je kan de opzet vergelijken met het BELvue Museum, maar dan in een Europese context. De permanente tentoonstelling beslaat maar liefst 4000 m², aangevuld met tijdelijke expo’s. Het bezoek is gratis.

historia-europa. ep. eu/nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier