Geheimen onder de grond: vijf musea waar archeologie een grote rol speelt:

Archeologen zijn spoorzoekers. Met engelengeduld graven ze laag na laag af om zo de geschiedenis te reconstrueren of soms heruit te vinden. Het zijn de rechercheurs van het verleden, de BOB van de geschiedenis. Wij laten ons afzakken in vijf archeologiemusea waar hun noeste speurwerk wordt uitgestald.

1. Oost-Vlaanderen: Romeins Tankstation

In Velzeke, deelgemeente van Zottegem, worden regelmatig Gallo-Romeinse vondsten gedaan. Deze nederzetting lag op een kruispunt van twee heirbanen en diende als bevoorradingsplaats, een ‘tankstation’ zeg maar. In het Provinciaal Archeologisch Museum worden al deze uitzonderlijke vondsten samengebracht. Je stapt er door de tijdlagen heen. Breng ook een bezoek aan het PAM Ename terwijl je toch in de Vlaamse Ardennen bent!

Doolbosweg 2, Velzeke. Info: www.pam-ov.be

2. Brussel: Imposante iguanodons

Paleontologen zijn geen archeologen. Ze graven naar fossiele resten, zoals dino’s. In de 19e eeuw hadden ze het in België geweldig naar hun zin, want de ene na de andere bijzondere vondst zag er de oppervlakte. Het in 1814 opgerichte Museum voor Natuurwetenschappen telt ondertussen 36 miljoen (!) stukken. De iguanodons van Bernissart vind ik nog altijd het meest indrukwekkende deel van de prachtige tentoonstelling.

Vautierstraat 29, Brussel. Info: www.natuurwetenschappen.be

3. West-Vlaanderen: Oorlog in Bellewaerde

Waar zich nu het pretpark Bellewaerde bevindt, stond voor de Eerste Wereldoorlog een prachtig kasteel dat totaal werd vernietigd. Het bos erachter ligt nog bezaaid met gaten door artillerie-inslagen en mijnontploffingen. Na zijn terugkeer bouwde Zillebeeks burgemeester Gaston de Vinck een kapel om de doden te herdenken. Nu huist hier het Hooge Crater Museum, volgestouwd met WO I-artefacten. Verhalen komen maar tot leven door ze te vertellen en dat is wat ze hier beheersen.

Meenseweg 467, Zillebeke. Info: www.hoogecrater.com

4. Limburg: Keltische elite

In Limburg vind je wel vaker vrij toegankelijke archeologische parken. Een mooie is die in De Rieten in Wijshagen, deelgemeente van Oudsbergen. Vanaf het onthaalpunt leiden 26 stapstenen je naar drie grafheuvels van 2400 jaar oud. Hier lag de Keltische elite begraven. Oudsbergen ontwikkelde ook de zoektocht ‘Archeoloog voor één dag’ waarbij je met de kinderen aan de slag kunt.

Rietenstraat z/n, Wijshagen. Info: www.oudsbergen.be/toerisme

5. Antwerpen: Leven in 16de eeuw

De Kipdorpsite in stad Antwerpen was drie jaar lang één grote archeologische werf. Duizenden zaken kwamen naar boven. Samengebracht geven ze een beeld van het dagelijks leven uit de Gouden Eeuw van Antwerpen. Nu kan je de Kipdorpsite vrij bezoeken op een wandelpasserelle. In het Felixatelier nabij ’t Eilandje worden alle archeologische vondsten verwerkt. De expo ‘Onder de Leien’ toont wat werd ontdekt. De gratis expo is open van dinsdag t.e.m. vrijdag (10-16 uur) na reservatie.

Felixatelier, Oudeleeuwenrui 29, Antwerpen. Info: www.antwerpenmorgen.be/nl/doe-mee

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier