De toppers van Barcelona anders bekeken dankzij extra beleving: in het voetspoor van Gaudí

Met vakantie gaan is leuk, tijdens je vakantie iets beleven is nog leuker. En dus zetten heel wat reisorganisaties steeds meer in op ‘beleving’, op bijzondere ervaringen die je reis onvergetelijk maken. Wij nemen de proef op de som en trekken een weekendje naar Barcelona, om er enkele bijzondere ‘experiences’ van vakantiemaker Tui uit te testen.

Kan Barcelona ons nog verrassen? De op een na grootste stad van Spanje en hoofdstad van Catalonië staat al jaren in de top van meest populaire citytrips. Park Güell, de Sagrada Família, de huizen van Gaudí… Het zijn vaste waarden voor wie een bezoekje brengt aan de stad, en toch staan ze voor deze reis ook op ons programma. “En toch zorgen we met de Tui Collection Experiences voor unieke ervaringen. Dit doen we onder meer door de groepen voor rondleidingen bewust klein te houden – tot een negental mensen – en te werken met de beste lokale gidsen”, benadrukt Steve Smith van Tui Musement, de afdeling van Tui die deze Experiences uitwerkt.

El Drac is een van de populaire blikvangers van Park Guëll. (foto Getty Images)
El Drac is een van de populaire blikvangers van Park Guëll. (foto Getty Images)

Tijd dus om de proef op de som te nemen. Onze eerste stop: Park Güell, het uitgestrekte stadspark dat door Gaudí ontworpen werd en ondertussen Unesco Werelderfgoed is. “Maar wist je dat het eigenlijk niet de bedoeling was dat het een park zou worden?”, aldus onze gids. “Park Güell was een stadsontwikkelingsproject, waar 60 woningen zouden komen. Initiatiefnemer was Eusebi Guëll, een vaste opdrachtgever en goede vriend van architect Antoni Gaudí. Hij vroeg Gaudí om de gemeenschappelijke voorzieningen te ontwerpen: de straten, de markt, …” Het project bleek geen succes, integendeel. Naast de woning van de familie Guëll die al op het plot stond, en de modelwoning waar Gaudí in woonde, werd er maar één huis verkocht. “Mijn grootouders en vele andere Barcelonezen hebben zich later vaak afgevraagd waarom ze niet in het project hebben geïnvesteerd. Nu zou zo’n huis van een onbetaalbare waarde zijn, maar toen was de tijdsgeest helemaal anders. Toen bouwde je een huis met meerdere appartementen, zodat je met het huurgeld het huis kon afbetalen, én op een plek waar iedereen het kon zien. Park Guëll was moeilijk bereikbaar, dus waarom zou je zoveel geld uitgeven als je er niet mee kon pronken?”

Terwijl we door het park wandelen, vertelt onze gids honderduit over Güell, Gaudí en hoe visionair zijn ontwerpen waren, ook op ecologisch vlak. Ze vertelt over hoe gelovig de architect was, en wijst op de grote bollen langs de weg waarop we lopen. “Ze stellen de kralen van een rozenkrans voor en leiden naar een plek waar uiteindelijk een kerk moest komen. Die is er nooit gekomen, want na de dood van Güell werd het project stilgelegd.” Drie kruisen markeren de plek. En zo wandelen we verder, van het ene weetje naar het andere feitje, tot we weer aan de ingang staan, waar de wachtrijen ondertussen behoorlijk indrukwekkend ogen. Je bezoek aan Park Guëll plan je dus best ’s morgens vroeg in, wanneer het minder druk én minder warm is.

Het dakterras van La Pedrera: een museum vol sculpturen van Gaudí én een geliefkoosde fotoplek voor influencers. (foto Getty Images)

Onze volgende stop is La Pedrera, ook wel bekend als Casa Milà, nog zo’n pareltje van Gaudí. “Al vond mevrouw Milà dat niet. Zoals je ook in Park Guëll kon zien liet Gaudí zich inspireren door de natuur, door organische vormen. In de natuur zijn geen rechte lijnen, en in de ontwerpen van Gaudí dus ook niet. En dat was net het probleem voor mevrouw Milà: ze haatte het dat er geen rechte muren waren waar ze iets kon aan ophangen. Toen haar man gestorven was, liet ze prompt alles vervangen, inclusief de muren.” Wij mogen binnenkijken in een van de appartementen. Gebogen muren, golvende plafonds, bijzondere vloeren, sierlijsten die er uitzien als sculpturen en ergonomisch gevormde deurknoppen… We komen ogen te kort. Op de zolderverdieping krijgen we meer uitleg over de bouw van La Pedrera en van andere iconische werken van de architect, om uiteindelijk bij de pièce de résistance te belanden: het dakterras vol torentjes, uitstulpingen én influencers die elkaar verdringen bij de meest fotogenieke hoekjes en kantjes.

De gevel van de chocolatier

Omdat we nog niet genoeg hebben van Gaudí, neemt onze gids ons nog mee op architectuurwandeling langs de Passeig de Gràcia. Deze boulevard was in de tijd van Gaudí (en ook nu nog) de duurste straat van Spanje. Wie hier woonde, wou tonen hoe rijk ze waren en dat leidde dat tot heel bijzondere architecturale uitspattingen. We houden halt bij het Illa de la Discòrdia, met drie heel opvallende en verschillende huizen: het Casa Batlló van Gaudí, het Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch en het Casa Lleó Morera van Lluís Domènech i Montaner. Het modernistische Casa Amattler valt op door zijn trapgevel. “Dat is inderdaad een verwijzing naar België. De eigenaar van het huis was een chocolatier en wou zo de kwaliteit van zijn producten in de verf zetten.”

Wanneer ons luxebusje ons opnieuw aan het hotel afzet – met Tui Experiences kan je ook je transport boeken – besluiten we nog even de sfeer in de buurt te gaan opsnuiven. Zo’n luxebusje is heel makkelijk, maar je krijgt toch een pak minder voeling met de stad en zijn inwoners dan wanneer je al wandelend en met het openbaar vervoer op pad trekt. Ons hotel ligt in El Poblenou, een rustige wijk waar vooral lokale inwoners over de plaatselijke Rambla struinen. Overal zijn leuke restaurantjes, hippe tapasbars en kleine winkeltjes. We wandelen tot aan het strand waar we binnenlopen bij Can Fisher, een visrestaurant met een prachtig interieur én fantastische koks. Dit is echt een aanrader.

Goddelijke schoonheid

De volgende dag staat het hoogtepunt van de reis op het programma: een bezoek aan de Sagrada Família. De reusachtige basiliek is ook een ontwerp van Gaudí, al heeft hij zijn meesterwerk nooit afgewerkt kunnen aanschouwen. Gaudí overleed in 1926, nadat hij door een tram werd aangereden, en de bouw van de Sagrada Família is… nog altijd bezig. “2026 was het streefdoel, 100 jaar na zijn overlijden, maar ondertussen is al duidelijk dat we dit niet gaan halen”, aldus Rosa, onze gids van vandaag die ons vlot langs de wachtrijen loodst. We bewonderen eerst de uitbundig versierde façade van het leven. Een groot verschil met het interieur van de kerk, dat niet versierd is. “De versieringen moeten de mensen naar binnen lokken, maar eens in de kerk moeten ze bidden en mag er dus geen afleiding zijn”, verklaart Rosa de zienswijze van de diepgelovige architect. Al lukt dat niet echt: zelfs zonder versieringen kunnen we niets anders dan bewonderd rondkijken, naar de peilers als bomen die het gebouw ondersteunen en het kleurenspel van het licht dat door de glasramen valt. Dit is van een goddelijke schoonheid. Rosa beëindigt de rondleiding bij een gebouwtje met gebogen muren: een schooltje dat Gaudí bouwde waar de kinderen van de arbeiders en van arme gezinnen in de buurt les konden volgen. “Gaudí deed dit uit passie, niet voor het prestige. En dat geldt ook voor mij”, besluit onze geëmotioneerde gids. En dat is waar het bij de experiences om draait: de passie van de gidsen die je weten te raken, die je meer geven dan enkel droge feiten.

Wij maakten deze reis op uitnodiging van Tui. Meer info op tuiexperiences.com en www.tui.be/fr/promotions-citytrips

Bijzonder hotel

Wij sliepen in hotel Ilunion Barcelona, met een hippe inrichting, een rooftop zwembad én op een paar minuten wandelen van het strand. Maar dat is niet wat het hotel bijzonder maakt. De Ilunion Group gaat er prat op 100 procent toegankelijk, inclusief en duurzaam te zijn.

Dit uit zich niet alleen in de inrichting van het hotel – met onder meer braille op de deursloten, aan dove en blinde mensen aangepaste brandalarmen, rolstoelvriendelijke tafels en nog een resem andere technische hulpmiddelen – maar ook in het personeelsbeleid. De staff is niet alleen speciaal opgeleid om mensen met beperkingen zo goed als mogelijk te helpen, velen van hen hebben zelf ook een beperking (lichamelijk, intellectueel en/of psychische aandoening). Zo heeft de Ilunion Group gemiddeld 40 procent mensen met een beperking in dienst, in Ilunion Barcelona en 3 andere hotels in Spanje is dat zelfs 70 procent. Het inclusieve beleid gaat ook ruimer, zo is er ook speciale aandacht voor tewerkstelling voor vrouwen en voor immigranten.

en.ilunionbarcelona.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier