Beleving op het spoor: Iedereen instappen!

2449
Terug naar de tijd van toen in de fluwelen zetels. De stoomtrein brengt je van Baasrode naar Puurs. (foto TOV)
Terug naar de tijd van toen in de fluwelen zetels. De stoomtrein brengt je van Baasrode naar Puurs. ©Get Out of Town / Toerisme Scheldeland

Onze kinderen zijn gek op toeristentreintjes. Telkens er één passeert, willen ze mee op reis. Je ziet ze overal hobbelen, van de Kust tot in de Ardennen. Wij gaan op zoek naar een belevenis op het spoor in elke provincie en eindigen zowaar met een weetje over elektrische toeristentreintjes.

Wat stoom aflaten

Als de meer dan honderd jaar oude stoomlocomotief Cockerill 2643 zich op gang trekt, komt de stoom er langs alle kanten uit. De houten wagons komen krakend in beweging. Net als een oude bomma met een nieuwe heup zijn ze eenmaal op gang gekomen, niet meer te stuiten. Elke zondag van juli, augustus en september kan je tussen Baasrode en Puurs aan een ritje wagen.

www.stoomtrein.be

Te krap voor Tom Waes

Wie bezig is met rijdend erfgoed, is gepassioneerd. Dat gaat zeker op voor de leden van Le Petit Train à Vapeur de Forest . Zij onderhouden het kleinste toeristische treintje van het land in Vorst. Het was dit voorjaar nog te zien in Reizen Waes waarbij klankman Pascal en Tom Waes dolle pret hadden in de krappe wagons. Ze maalden het parcours van een kilometer in het park van de Bempt verschillende keren af. De treinen worden op een schaal van 1/8 nauwgezet nagemaakt. De treinen rijden elke zaterdag- en zondagnamiddag van april tot september. In juli en augustus enkel op zondagnamiddag.

www.ptvf.eu

Door het bos

Het station van As is nu een horecazaak. Ooit reden hier goederentreinen af en aan beladen met steenkool. Naast het station staan oude treinstellen. Tussen april en september rijdt elke zondag bij droog weer een minitreintje uit om 14 uur en 15.30 uur. Het treintje volgt het 1.300 meter lange smalspoortraject door het Driebankenbos en langs de uitkijktoren van As.

www.stationas.be

Metalen spoorwegbrug

Spoorlijn 58 tussen Brugge en Maldegem is nu een fietspad, maar tussen Maldegem en Eeklo is de vroegere spoorlijn het speelterrein van vzw Stoomcentrum Maldegem. Ze houden verschillende stoom- en diesellocomotieven in de vaart. Je beleeft de rit op houten banken of zetels met stoffen bekleding. In Balgerhoeke rijdt de trein over het Schipdonkkanaal via een oude metalen spoorwegbrug. Wedden dat je hier even je adem inhoudt?

www.stoomtreinmaldegem.be

Van Poperingse makelij

We eindigen met niets meer dan een weetje, maar dan wel eentje waar we best trots op mogen zijn. Zie je ergens in de wereld een elektrisch treintje tuffen, dan mag je bijna zeker zijn dat het uit het atelier van Luc Goemaere komt. In 1986 besloot de man uit Poperinge zijn bedrijf in landbouwmachines stop te zetten en zich toe te leggen op het vervaardigen van elektrische treintjes. Zijn bedrijf noemt GOPO, naar GOmaere en POperinge en is nu gevestigd in de Amerikaanse staat Florida. Van The American Dream gesproken!

www.gopotrains.com