Zon, zee, wijn en flamingo’s: Canet-en-Roussillon combineert het beste van Frankrijk en Spanje

Een prachtig zandstrand van maar liefst negen kilometer lang dat zachtjes afloopt in zee, een niet te versmaden Frans-Catalaanse keuken én prima streekwijnen: Canet-en-Roussillon is een topvakantiebestemming aan de Middellandse Zee.

De Biblioplage: lezen met je voeten in het zand. (foto Peter Soete)
De Biblioplage: lezen met je voeten in het zand. (foto Peter Soete)

Door Peter Soete

Leven als God in Frankrijk is niet moeilijk in Canet-en-Roussillon. Het gezellige badstadje bevindt zich naast Perpignan en op een boogscheut van de Spaanse grens, op slechts een uurtje rijden van Barcelona, en combineert het beste van de twee landen.

Het hinterland van Canet wordt gedomineerd door de uitlopers van de Pyreneeën, maar het is vooral het kilometerslange zandstrand dat van de badplaats een ideale vakantiebestemming voor gezinnen maakt. Het strand, dat bestaat uit fijn zand en ook zeer breed is, begint aan de vuurtoren en haven van Canet en loopt tot aan de resten van het historische vissersdorp rond de vijver van Canet. Goed voor negen kilometer zandplezier, want in Canet vind je geen dure privéstranden. Meer nog, op de Plage Grand Large vind je in juli en augustus zelfs een gratis strandbibliotheek met boeken, kranten en magazines. Ook wij nestelen ons in de makkelijke strandzetels en lezen er, met onze voeten in het zand, een van de vele kranten.

Wij besluiten te lunchen in strandbar/restaurant La Cala en blijven er veel langer hangen dan gepland. Alles klopt er: schaduwrijke plekjes, perfect gekoelde drankjes, gerechten om duimen en vingers af te likken en aangenaam gezelschap. We schreven het al: leven zoals God in Frankrijk kan soms heel eenvoudig zijn.

Stopplaats voor bedevaarders

Als de middaghitte wat afneemt, besluiten we om het historische centrum van Canet te verkennen. Smalle straatjes brengen ons tot aan de voet van de gotische Sint-Jacobskerk. Gebouwd in de veertiende eeuw was dit een belangrijke stopplaats voor de bedevaarders op weg naar Santiago de Compostela. Zij konden in alle veiligheid de nacht doorbrengen in een galerij onderaan de kerk.

Vlakbij de kerk maken we een stop in de winkel van het Château des Hospices. Ooit was dit gebouw eigendom van het ziekenhuis van Perpignan, wat de naam verklaart, nu is het de wijnkelder van een van de toonaangevende wijnproducenten in de gigantische wijnstreek die de Roussillon is. “Ik behoor tot de vijfde generatie wijnbouwers van Château des Hospices”, vertelt Marc Benassis. “Wij produceren witte, rode en roséwijn van absolute topkwaliteit en van lokale druivenrassen.”

De wijngaarden van Marc kijken uit op de Middellandse Zee. “Niet verwonderlijk dus dat wij deel uitmaken van de vereniging ‘les Vignobles de la Mer’. Onze nieuwste wijn ‘Version Originale’ is niet-gefilterd en zonder toevoeging van sulfiet en toont aan dat wij ook 100% inzetten op gezonde natuurproducten.” Dat deze Version Originale lekker wegdrinkt bij een bordje tapas kunnen we alleen maar onderschrijven.

Het brede zandstrand maakt van Canet een echte familiebadplaats. (foto Getty Images)©Joye David / EyeEm Getty Images/EyeEm
Het brede zandstrand maakt van Canet een echte familiebadplaats. (foto Getty Images)

Rue de la Soif

Van het centrum gaat het naar de rand van het historische dorpje waar we de ruïnes bezoeken van het middeleeuwse kasteel en de bijhorende romaanse kerk uit de elfde eeuw. Op enkele tientallen meters van het kasteel schuiven we de voeten onder tafel in restaurant Le Vigatane. Dit typisch Catalaans restaurant lokt de lekkerbekken uit de streek en gelijk hebben ze. Een lekkere verse paella voor een zacht prijsje, we zijn het anders gewend aan de Middellandse Zee. Voor een afzakkertje gaat het naar de bekende rue de la Soif in de binnenstad, waar we ons vergapen aan de ontelbare kroegen die bomvol vrolijke drinkebroers zitten. We voelen ons bijna in de Gentse Overpoortstraat.

Leven als God in Frankrijk kan soms heel eenvoudig zijn

Oude vissershuisjes

Geef ons dan maar de oude vissershuisjes net buiten de toeristische kuststrook, die we de volgende morgen voor dag en dauw bezoeken. Met een reden, want deze elf historische huisjes staan rond een vijver waar flamingo’s graag pootjebaden. De huisjes zelf zijn gerestaureerd en dienen nu als opslagplaats voor het materiaal van de lokale vissers.

Na de vissershuisjes zetten we koers naar het arboretum van Mas Roussillon. Op 14 hectare vinden we hier niet alleen zeldzame inheemse boomsoorten maar ook boomgaarden waar bezoekers fruit kunnen proeven. In mei zijn dat rijpe kersen, in juni, juli en augustus kan je er smullen van abrikozen, perziken en nectarines terwijl je in september in malse vijgen mag bijten. Na een portie vers fruit maken we nog een rustige zonsondergangcruise met een catamaran van Navivoile. De perfecte afsluiter van onze reis.

Wijnbouwer Marc Benassis heeft zijn wijnkelder in het oude centrum van de stad. (foto Peter Soete)
Wijnbouwer Marc Benassis heeft zijn wijnkelder in het oude centrum van de stad. (foto Peter Soete)

Praktisch

De reisweg

Canet ligt op circa 1.170 kilometer van Brussel. Wie liever het vliegtuig neemt, kan vanop de luchthaven van Charleroi rechtstreeks en in anderhalf uur naar Perpignan vliegen.

Logeren

Wij logeerden op het strand in thalassohotel Les Flamants Roses.

hotel.les-flamants-roses.com/fr

Insider tips

Oniria is het gloednieuwe aquarium dat vlakbij de haven van Canet is gebouwd. Je vindt er in 83 aquariums meer dan 600 verschillende onderwaterwezens en een supergroot bassin met reuzenhaaien.
www.oniria.fr

Ook Marie-Pierre en Serge Baux maken deel uit van ‘les Vignobles de la Mer’. Zij vinifiëren al meer dan 20 jaar wijn op een biologisch verantwoorde manier.
www.mas-baux.com

Au Petit Chez Soi in de Voie de la Crouste is een aanrader. Via een slordige parking kom je in een openluchtrestaurant waar wordt gelachen, geklonken, gedronken en … zeer lekker gegeten.
tel. 04 34 12 31 56.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier