De bossigste week van het jaar: 3 jonge bossen in de kijker

113
In het Bergmolenbos in Roeselare komen volgende week zondag vertellers langs. (foto Visit Roeselare)
In het Bergmolenbos in Roeselare komen volgende week zondag vertellers langs. (foto Visit Roeselare)

De herfst is de mooiste periode om het bos in te duiken. Tijdens De Week van het Bos (9-16 oktober) wordt het buiten spelen en ravotten extra in de verf gezet. Zwam FM, de leukste boscast van het land, lanceert de hele week lang knotsgekke opdrachten via zwamfm.be. Er zijn zowel activiteiten voor kinderen als voor volwassenen. Wij zoeken drie nog jonge bossen op.

1. Elfen en tovenaars – Roeselare

Het Bergmolenbos ten zuiden van Roeselare is volop in ontwikkeling. Het ligt voor een deel op een heuvelflank van waar de skyline van de Rodenbachstad goed te zien is. Het vrij toegankelijke Museum L speelt met het middaglicht. Er zijn wisselende expo’s te zien. Aan de rand van het bos liggen de Kleiputten die erkend zijn als natuurreservaat en heel wat vogels aantrekken. Er is een plukboomgaard en aangename wandel- en fietswegen door het domeinbos. Volgende week op zondag 16 oktober verandert het Bergmolenbos in een heus sprookjesbos. Een grime-artiest schminkt kinderen in een mum van tijd in een tovenaar of elf. Na het maken van een toverstaf en het drinken van een toverdrank meten de deelnemers hun krachten via verschillende opdrachten met de dieren van het bos.

Sterrebosdreef z/n, Roeselare.

www.visitroeselare.be

2. Een piepjong bos Zottegem

Het Vogelzangbos in Zottegem werd pas eind vorig jaar aangeplant. Het vormt een uitbreiding van zo’n 2 hectare van het parkdomein Breivelde. Vandaag staat hier tussen 14 en 16.30 uur een gidsbeurt op het programma die dieper ingaat op jonge bossen. De natuurbeheerders nemen de deelnemers mee op wandeling en leggen uit waarom net hier een bos werd aangeplant. Ze duiden welke boomsoorten werden gekozen en wat het nut is van een bosrand. Ze kijken ook vooruit en stippen aan wat de verwachtingen zijn voor het Vogelzangbos en welke diersoorten ze er in de nabije toekomst verwachten.

Bevegemse Vijvers 1, Zottegem. Verzamelen aan ingang zwembad.

3. Workshops in de natuur – Lommel

De Heuvelse Heide is een kleine heideparel nabij Lommel-Kolonie. Zondag 16 oktober kan je er tussen 14 en 17 uur deelnemen aan kinderworkshops en -activiteiten. De avontuurlijke workshops liggen allemaal langs de kindvriendelijke groene wandelroute (2,9 km) vanaf de Meerpaal (Boskantstraat 60) in Lommel. Wie liever samen met de boswachter op stap gaat door het gebied, kan dat die dag ook.

Met de wagen? Parking bij LunaLand, Luikersteenweg 331, Lommel. Met het Tschu-Tschu treintje word je afgezet aan de Meerpaal.

Alle activiteiten op www.weekvanhetbos.be.