De leukste terrasjesroutes

2169
(foto Lannoo)
(foto Lannoo)

Fietsen is vrijheid. De nieuwste publicatie van Knooppunter selecteert vijftig prachtige fietsroutes door charmante dorpjes, de mooiste landschappen, de bruinste cafés en de zonnigste terrassen van het land. In deze smaakmaker zoomen we in op vijf routes.

Langs het Bels Lijntje

De vroegere spoorbedding Het Bels Lijntje brengt ons dwars door het vennengebied van de Kempen. In Baarle-Hertog steken we wel zeven keer de grens over. Het terras van brouwerij De Dochter van de Korenaar is open op vrijdag, zaterdag en zondag. In Ravels doen we de Gewestbossen aan en in de vallei van de Aa fietsen we langs het natuurgebied Landschap De Liereman. We eindigen in Turnhout met een bezoek aan het sfeervolle begijnhof.

48,5 km – start aan de jachthaven in Turnhout

In naam van alle mijnen

We fietsen door de uitgestrekte bossen van de ‘Stille Kempen’. In Tessenderlo is er mogelijkheid de fiets even te wisselen voor een spoorfiets. Het Monumentenpark naast de kerk van Oostham geeft een beeld van de vele oorlogen en verwoestingen die over Ham en zijn deelgemeenten trokken. In Leopoldsburg doen we het bijzondere Museum van het Kamp van Beverlo aan. De terril van Beringen komt in zicht. Op de vroegere mijnsite, BE-Mine, valt van alles te beleven. Er is een duik- en klimcentrum, een boeiend museum en vooral een tof zomerterras.

45,1 km – start aan de Paalse Plas in Beringen

Heerlijk heuvelen

In deze route fietsen we door het groene hart van het Pajottenland met zijn kuitenbijters. Sint-Anna-Pede is in meerdere opzichten schilderachtig. Hier zette Bruegel graag zijn schildersezel neer. Op zondagnamiddag kan je in kinderboerderij Het Neerhof in Dilbeek genieten van het hoeveterras. Elk Pajots dorpje is een parel, zoals Sint-Martens-Bodegem met het Huisje Mostinckx. Na wat klimmen en dalen fietsen we langs de Hertboommolen, bekend dankzij Kapitein Zeppos. De terugweg verloopt door prachtige miniatuurvalleien.

54,5 km – start in Sint-Martens-Lennik

Op zoek naar Reinaert

Het Waasland is een fietsparadijs. In deze streek speelt het middeleeuwse dierenepos Van den Vos Reynaerde zich af. Vanuit Stekene staan we in een wip in Hulst, de meest Vlaamse stad over de grens. In het Stropersbos dankt zijn naam aan de smokkel van boter. We fietsen over dijken langs kreken ontstaan door overstromingen. Een geasfalteerde spoorzate brengt ons gezwind terug naar Stekene.

51,6 km – Start aan het sportcentrum in Stekene

Door het Blote

We fietsen langs de IJzer en passeren de ene Wereldoorlog I-slag na de andere. Nu fluiten de vogels in plaats van de kogels. Een ommetje brengt ons langs Oud-Stuivekenskerke waar op de voormalige kerktoren een uitkijkpunt is ingericht. Ook bovenop de IJzertoren krijgen we een mooi uitzicht. We volgen even de Frontzate om in Booitshoeke de blote polders op te zoeken. In Oostduinkerke lonkt het terras van De Peerdevisscher. We sluiten af met een stukje kustlijn tot aan ons vertrekpunt.

51,8 km – Start aan de oude jachthaven in Nieuwpoort

Groot Fietsboek België is uitgegeven bij Lannoo en is te verkrijgen op shop.dezondag.be. Bij aankoop van het boek krijg je een unieke code waardoor je via www.knooppunter.com twee jaar lang de meest actuele versie van elke route kan downloaden.