De Troostplekken van Ferm: rust vinden in het groen

De coronacrisis hakt er in. Vrouwenbeweging Ferm, het vroegere KVLV, richtte over heel Vlaanderen troostplekken in. Ondertussen zijn er al 311. “Sfeervolle plekken in het groen waar mensen, nu én lang na corona, samen troost kunnen vinden”, klinkt het. Elke plek bestaat uit een troostpaneel en een bloemperkje dat binnenkort begint te bloeien. De bloemen staan symbool voor de veerkracht.

1. Oost-Vlaanderen: Kleinste museum

Het Riekend Rustpunt in Berlare is een klein, charmant museum over het transport van mest in vroegere tijden. Het gebouw ligt op een prachtige locatie boven een oude Schelde-arm. Hier werden drie beelden neergepoot rond de thema’s hoop en kracht. In de bomen hangen spreuken. In Berlare werden nog vier andere plekken ingericht als troostplek.

Sluis 62, Berlare

2. West-Vlaanderen: Langs het water

Het Geitepark in Roeselare is een plek waar trouwfoto’s worden genomen en waar jongeren in het geheim hun eerste kus geven. De langgerekte vijver, de Grote Bassin, werd halfweg 19e eeuw gegraven als waterspaarbekken. Aan de waterkant werd de troostplek van Ferm ingericht. Een kunstwerk in blauwe hardsteen markeert de plek. Rondom liggen witte keien met daarop de naam van de Covid 19-slachtoffers uit de stad.

Grote-Bassinstraat, Roeselare

3. Vlaams-Brabant: Prachtige ruïne

Rond de prachtige ruïne midden een woonwijk in Diest plantte Ferm honderden bloembollen. (foto Ferm)
Rond de prachtige ruïne midden een woonwijk in Diest plantte Ferm honderden bloembollen. (foto Ferm)

De godsdienstoorlogen van de 16e eeuw kwamen als een pletwals over de Sint-Jan De Doperkerk in Diest heen. De gotische kerk kwam het nooit meer te boven en in de 19e eeuw werd ze al helemaal aan haar lot overgelaten. Nu is het een prachtige ruïne midden een woonwijk waarrond Ferm honderden bloembollen plantte. Binnenkort steken ze allemaal de kop op.

Sint-Jansveld, Diest

4. Antwerpen: Tuin vol leven

Een tweetal jaar geleden werd de oude pastorietuin ingericht als publieke plek. Het groen overgoten ‘Den Hof van de Pastoor’ is de uitgelezen locatie voor een troostplek van Ferm. De vrijwilligsters richten de plek in naargelang het seizoen. Rond de kerstperiode hing de tuin vol persoonlijke boodschappen.

Dorpsstraat 43, Pulle

5. Limburg: Kunst aan de pastorie

De lindedreef naar de 17e -eeuwse pastorie van Reppel is een plek om bij weg te dromen. Het is geen toeval dat het fietsnetwerk (tussen knooppunten 208 en 214) hier passeert. Achter een takkenwal richtte Ferm een kleurrijke kunstzinnige troostplek in. Het bloemperkje is in de vorm van een traan. Rondom een dikke boom ligt een kring van witte en rode steentjes. Een fiets wordt elk seizoen opnieuw versierd. Drie rustbanken zorgen ervoor dat je samen met anderen op coronaveilige afstand kan genieten.

Monshofstraat 11, Reppel

Ontdek alle troostplekken op www.samenferm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier