Verdwalen in de leukste maïsdoolhoven: een kolfje naar je hand

672
Speelboederij ’t Ganzengoed in Staden werkte een ganzenzoektocht uit door het doolhof. (foto Westtoer)©Jan D_Hondt_B Ad
Speelboederij ’t Ganzengoed in Staden werkte een ganzenzoektocht uit door het doolhof. (foto Westtoer)©Jan D_Hondt_B Ad

Een maïsdoolhofbouwer uit Werken in West-Vlaanderen ziet twee ingrediënten voor een goed labyrint: de uitgang moet verschillend zijn van de ingang en je moet er op zijn minst een uur in kunnen dolen.

In ganzenpas

De kustprovincie telt dit jaar maar liefst tien maïsdoolhoven. Van groot tot gigantisch groot. In het Maïsterplan in Damme of bij Eeuwenhout in Dranouter kan je zelfs overnachten in het doolhof. Speelboerderij ’t Ganzengoed in Staden verwerkt een ganzenzoektocht in zijn maïsdoolhof. Wanneer je uit de maïs komt, duik je meteen in de fruitboomdoolhof, de enige in België. Reserveer je bezoek op voorhand.

Wallemolenstraat 10, Staden. Elke namiddag open. www.tganzengoed.be

 

Voor het goed doel

Eetcafé De Roste Muis is een begrip in Meetjesland. Het bevindt zich op een kruispunt van wandel- en fietswegen vlakbij het krekengebied in Sint-Laureins. Het maïsdoolhof naast De Roste Muis is 1,3 hectare groot. De opbrengst gaat naar AMP Football Belgium dat zich inzet voor voetballers met een beperking.

Drijdijk 2, Sint-Laureins. Open van 12 tot 18 uur. Gesloten op dinsdag en woensdag. www.facebook.com/derostemuis/

 

Deel van de korte keten

Sinds de jaren zeventig al zet het tuinbouwbedrijf van de gebroeders Vercammen in op korte keten. Ondertussen is de derde generatie er aan zet en die bouwde er ook de beleef- en zorgboerderij verder uit. In het maïsdoolhof (open vanaf 16 augustus) kan je vrijblijvend deelnemen aan een speurtocht. Reserveer je bezoek via de website of de hoevewinkel. Op 20 augustus en 10 september wordt er een maïsdoolhof by night georganiseerd.

Tallaart 78, Koningshooikt. Open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. www.gebroedersvercammen.be

 

Veel randanimatie

Eén van de oudste maïsdoolhoven moet die in Peer zijn. Kinderen beleven er een fijne namiddag, want rondom het doolhof is heel wat animatie te vinden. Je kan er dieren aaien of op een stroberg klimmen. Je kan er crossen door het zand en springen op een trampoline.

Tettelstraat, Peer. Wegwijzers volgen naar ingang. Elke dag open van 10 tot 18 uur. Je vindt het maïsdoolhof van Peer op Facebook.

 

Tien voetbalvelden

Hoeve De Peinwinning in Bekkevoort heeft dit jaar een maïsdoolhof van wel tien voetbalvelden groot. Onderschat een doolhof tussen maïs niet, je raakt er al snel alle gevoel van richting in kwijt. Op de zuivelhoeve wordt ambachtelijk roomijs geschept en er is een leuke speeltuin. Je hoeft je bezoek niet op voorhand te reserveren.

Oude Tiensebaan 64, Bekkevoort. Gesloten op maandag en dinsdag. Op andere dagen open van 13 tot 20 uur. www.hoevedepeinwinning.be