Tip van de week: drie musea waar je extra goed moet luisteren

In het MAS in Antwerpen loopt nog tot 27 augustus de expo ‘Luister’. Je dwaalt er tussen legendes, mythes en verhalen verbonden aan de Koekenstad. Musea zetten steeds meer in op het gehoor om hun collectie te ontsluiten.

1. Salonmuziek van de adel – Brussel

In het Muziekinstrumentenmuseum op de Kunstberg in Brussel is het muisstil. De collectie bestaat uit 8.000 instrumenten waarvan er 1.200 op zaal staan. Het is één van de grootste muziekmusea ter wereld. Met de audiogids komen de instrumenten tot leven. Je kan niet minder dan 278 klankfragmenten beluisteren tijdens je bezoek. Zo krijg je het verschil tussen de viool en de gamba te horen, ontdek je er de koperblaasinstrumenten van Sax, de mondharmonica van Toots Thielemans en nog veel meer. En dat allemaal in het prachtige art nouveaugebouw ‘Old England’, dat ooit nog dienst deed als warenhuis.

www.mim.be

2. De helden van Wouter Deprez – Oost-Vlaanderen

In de refter van de Sint-Pietersabdij in Gent loopt elke bezoeker rond met zijn koptelefoon. De expo ‘Grote mensen die ik kende toen ik klein was’ is een verrassende, grappige en creatieve ontmoeting met komiek Wouter Deprez die in een trip down memory lane vertelt over zijn kindertijd in het dorp Geluwe bij Wervik. Het decor is kleurrijk, maar toch zijn het de verhalen die hier de bovenhand voeren. Je ontdekt onder ander waarom Wouter de plaatselijke duivenmelker wilde vergiftigen, het moment waarop de volledige kerk van Geluwe door toedoen van Mariaatje de slappe kreeg en hoe Wouter de wijkagent een handje hielp bij een inbraak. Vol warmte en humor word je meegezogen in een universeel verhaal waar velen zich in zullen herkennen.

www.historischehuizen.stad.gent

3. Vluchten uit Vlaanderen – Antwerpen

Ze werden landverhuizers genoemd, zij die have en goed achterlieten en met rederij Red Star Line naar Amerika stoomden. In het gelijknamige museum kan je nagaan of je tussen die twee miljoen passagiers had. Het museum bevindt zich in de historische gebouwen van de rederij op het Antwerpse Eilandje. Het zijn de vele verhalen van de migranten die een bezoek aan Red Star Line beklijvend maken. De parallel met vandaag is gemakkelijk te maken. Migranten hopen, dromen en gaan op zoek naar geluk. Het museum zet aan tot reflectie over hoe wij vandaag omgaan met migranten. Tijdens je bezoek luister je niet alleen, je kan er ook je eigen verhaal kwijt. Je vindt er altijd een luisterend oor.

www.redstarline.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier