Freiburg profileert zich als de groene stad van de toekomst: fietsparadijs in het Zwarte Woud

(Door Igor Vandenberghe – foto TMBW-Duepper)

Voor de meeste toeristen staat Freiburg voor de Altstadt, of het middeleeuwse centrum vol knusse straatjes, historische stadspoorten en knap onderhouden herenhuizen. Blikvanger is de Munster, de kathedraal van Freiburg, gelegen op de Münsterplatz. Maar vergis je niet, het pittoreske centrum is minder middeleeuws dan je zou denken. Weet, meer dan 90 procent van het kloppend stadshart werd in 1944 vernield door geallieerde bombardementen. Toegegeven, wie niet beter weet, die zal er niks van merken.

Quartier Vauban

Na een autorit van dik zes uur – een oplaadstop inbegrepen – voelen wij bij onze aankomst in Freiburg meteen een stevige honger de kop opsteken. Die stillen we in de Markthalle, een voormalige drukkerij, nu omgevormd tot een markthal vol snackstandjes en andere exotische mogelijkheden. Wij vergeten onze goede voornemens – veel groenten en weinig of geen vlees – en gaan voor een snelle, lokale hap vol koolhydraten.

Dat laatste komt goed uit, want meteen daarna hebben we een fietstocht naar het Quartier Vauban ingepland. Met onze huurfietsen staan we na 15 minuten doorjassen in het hart van de wijk. Zoals de naam het al laat vermoeden, heeft Quartier Vauban een Frans verleden. Na de Tweede Wereldoorlog was hier enkele decennia een Frans legerkamp ondergebracht. Toen de Fransen in 1990 de kazerne sloten, werd de site omgevormd tot een duurzame wijk vol ecologische toepassingen en andere groene projecten. Anno 2023 staat de Quartier Vauban voor een innovatieve stadswijk die overal in Europa als schoolvoorbeeld van een ecologisch stadsparadijs wordt omschreven.

Fietsen langs de Dreisam

Freiburg en omstreken is een droombestemming voor fietsers. Vanuit het Quartier Vauban zoeken wij de boorden van de Dreisam op, een riviertje dat niet enkel doorheen het centrum kabbelt, maar ook stroomopwaarts garant staat voor kilometerslang fietsplezier. Het drukke fietsverkeer onderweg doet ons beseffen dat de bewering dat er in de studentenstad Freiburg dubbel zoveel fietsen rondrijden als auto’s, wel eens zou kunnen kloppen. Onze fietstocht leidt ons onder meer naar de Flückigersee, een populair meer aan de rand van Freiburg. Daar pikken we op een terras een pint van de plaatselijke brouwerij Martins Bräu mee.

De volgende ochtend besluiten we om al slenterend de binnenstad te verkennen. Die is volledig autovrij, en dooraderd met middeleeuwse straten, steegjes, gezellige stadspleintjes en de zo typische watergoten – de zogenaamde Freiburger Bächle – die tijdens de warme zomermaanden voor verkoeling zorgen. Het systeem van de Freiburger Bächle dateert uit de 13de eeuw, werd in de 19de eeuw opgewaardeerd, en is nu een leuke attractie voor lokalen en toeristen.

Het centrum oogt pittoresk, met tal van gezellige hoeken en kanten vol terrassen en kleurrijke bloemenperken. Wat direct opvalt is de prettige vaststelling dat het historische centrum gevrijwaard is gebleven van de bekende ketenwinkels die normaal gezien overal in iedere centrumstad opduiken. In plaats daarvan tal van hippe, lokale boetiekjes, kunst- en antiekzaken en enkele organische klerenwinkels.

Een leuk weetje tussendoor: Freiburg is met 2.000 uur zon per jaar de meest zonnige stad van Duitsland. Vandaar een levendig buitenleven.

Indrukwekkende kathedraal

In Freiburg leiden alle wegen finaal naar de Münsterplatz. Die wordt overheerst door de indrukwekkende contouren van de kathedraal van Freiburg. Deze deels romaanse, deels gotische kerk dateert oorspronkelijk uit de 12de eeuw, al werd er nadien flink bijgebouwd. Wie van kerken houdt, weet meteen wat te bezoeken.

Freiburg is met 2.000 uur zon per jaar de meest zonnige stad van Duitsland

Wij opteren evenwel voor een wijnproeverij in het nabijgelegen Haus der Badischen Weine. Natuurlijk wordt er enkel gefocust op wijnen uit de nabijgelegen Badische wijnregio. Nadien besluiten we een hapje te degusteren op de Münsterplatz. Daar grijpt dagelijks – op uitzondering van de zondag – een markt plaats. Deze markt focust vooral op regionale, seizoensgebonden, producten, en is om die reden een absolute aanrader voor toeristen die zich tegoed willen doen aan typische plaatselijke specialiteiten. Als kaasfanaten kochten we aan een kraampje een viertal lokale kaassoorten. Op aanraden van de verkoper kozen we voor een heerlijke riesling Durbacher Schlossberg van het wijnhuis Graf Wolff Metternich als begeleidende wijn. Een topcombinatie.

Weinig steden beschikken over een huisberg. Met de Schlossberg heeft Freiburg er eentje aan de rand van de Altstadt. De Schlossberg is 456 meter hoog,en torent hoog boven de stad uit. Een kabeltrein verbindt de binnenstad met de top. We corrigeren onszelf meteen: met een restaurant net onder de top. Wie de top ambieert, wacht een extra wandeling van een goede 15 minuten. Maar de beloning mag er zijn. Eenmaal boven wacht de Schlossbergturm, een panoramische uitkijktoren die garant staat voor een ronduit bedwelmend panoramisch uitzicht van 360 graden over Freiburg, het Zwarte Woud, het Rijndal en de Vogezen. Daarvoor moet je nogmaals 35 meter extra klimmen. Doen, want het uitzicht is adembenemend.

Doe achteraf misschien net als wij, en beloon jezelf op de terugweg op een heerlijk glaasje lokale rieslingwijn. Soms ligt het geluk in een kleine hoek.

Praktisch info

De bestemming: Freiburg bevindt zich op 500 km van Brussel en ligt bij het Zwarte Woud. Info: visit.freiburg.de, schwarzwald-tourismus.info

Slapen: Wij sliepen in Hotel Victoria, een gezellig 4*-stadshotel aan de rand van de Altstadt. Dit milieuvriendelijk hotel ligt op minder dan 500 meter van het treinstation van Freiburg, terwijl het hotel op een goede vijf minuten wandelen van de Altstadt is gesitueerd. Met de Hemingway-bar beschikt het hotel over één van de bekendste cocktailbars van Freiburg. Info: hotel-victoria.de

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier