Guadeloupe, vijf eilanden in het paradijs

Op reis naar een paradijselijk eiland? In Guadeloupe heb je keuze te over: het Franse overzees departement bestaat uit maar liefst vijf eilanden, elk met een eigen uniek karakter. Tijd om op ontdekking te gaan! Vergeet de zonnecrème niet…

Vijf eilanden met elk een eigen karakter? Dat wordt keuzes maken… “Hier op Guadeloupe is het inderdaad moeilijk kiezen waar je verblijft of wat je bezoekt, want er is zo veel te zien. L’embarras du choix, quoi !”, weet Joel Delvechio van de toeristische dienst. En gelijk heeft hij, want de twee hoofdeilanden, Basse Terre en Grande Terre die met elkaar verbonden zijn door enkele bruggen, zijn al heel verschillend. Waar op Basse Terre de pure natuurliefhebber en rustzoeker aan zijn of haar trekken komt, dan kan men op Grande Terre genieten van hagelwitte stranden, leuke surfspots en alles wat de eilanden van de Caraïben te bieden hebben. Daarnaast maken ook de eilanden Marie Galante, La Désirade en Les Saintes deel uit van Guadeloupe.

Gevels met een boodschap

De internationale vluchten landen in Pointe-à-Pitre op Grande Terre, en dat is meteen een prima plaats om ons bezoek aan Guadeloupe te beginnen. François-Xavier van Karibtuk wacht ons op in zijn elektrische tuk-tuk en toont ons in anderhalf uur tijd de meest interessante plekjes van Pointe-à-Pitre. De man blijkt een goede vriend van heel veel streetartartiesten uit Guadeloupe en Frankrijk, en dat komt goed van pas tijdens de rondleiding. Pointe-à-Pitre heeft een jaarlijks streetartfestival. De stad telt tientallen gevels met prachtige schilderijen, elk mét een boodschap. François-Xavier praat er zo bevlogen over dat we bijna het Mémorial Acte missen aan de haven. Dit museum op de site van de vroegere suikerfabriek Darboussier, dat in 2015 de deuren opende, vertelt het verhaal van de slavernij die ook op Guadeloupe zijn stempel heeft gedrukt.

Dankzij het jaarlijkse streetartfestival telt Pointe-à-Pitre heel wat prachtige muurschilderijen. (foto PS)
Dankzij het jaarlijkse streetartfestival telt Pointe-à-Pitre heel wat prachtige muurschilderijen. (foto PS)

In het Musée Schoelcher, dat dateert uit 1885, vinden we beeldhouwwerken en porseleinen kunstvoorwerpen die Victor Schoelcher heeft geschonken. Deze voorvechter van de afschaffing van de slavernij heeft ervoor gezorgd dat er een indrukwekkende kunstcollectie te bezichtigen valt. De Place de la Victoire is het centrale en oudste plein van Pointe-à-Pitre, waar we even uitblazen en een ‘bokit’ naar binnen werken. Dit gefrituurde broodje dat opgevuld is met kaas en ham, kip of zeevruchten is het streetfood par excellence en heel populair. Je ‘bokit’ de dag voordien reserveren is dan ook aan te raden.

De strombofoon van Fredo

Van Pointe-à-Pitre is het maar een kwartier rijden naar Le Gosier. Dit kuststadje heeft alles wat de zonneklopper verwacht: mooie stranden, even mooie hotels aan deze prachtige kust en een rustige zee waarvan de watertemperatuur dag in dag uit tussen de 20 en 25 graden bedraagt.

De volgende dag rijden we de kustlijn af naar het oosten van Grande Terre. In het pittoreske vissershaventje van Saint-François geraken we aan de praat met Fredo. De man maakt er sinds jaar en dag de vissen en schelpen schoon die de vissers aan land brengen. Wanneer Fredo op een grote schelp begint te musiceren en ons vertelt dat zijn ‘strombofoon’ een authentiek instrument is, kent onze bewondering voor deze oermens geen grenzen.

Fredo demonstreert zijn ‘strombofoon', een schelp die als blaasinstrument dienst doet. (foto PS)
Fredo demonstreert zijn ‘strombofoon’, een schelp die als blaasinstrument dienst doet. (foto PS)

Tussen Saint-François en Pointe des Châteaux, het oostelijkste punt van Grande Terre, houden we halt aan een van de tientallen stranden langs de kustbaan. Op het strandje La Douche zitten een viertal personen rustig te keuvelen in een komvormige rotsformatie. Net wanneer we ons luidop afvragen waarom ze de rotsen verkiezen boven het zand wordt alles duidelijk: een reusachtige golf slaat te pletter op de rotsen en overspoelt de zonnebaders in de kom. La Douche heeft zijn naam niet gestolen.

In Pointe des Châteaux verleggen we onze grenzen en vatten de klim aan naar het kruis dat boven op de heuveltop staat en het meest oostelijke punt van Grande Terre markeert. Deze trip is niet voor hartlijders, maar het uitzicht over Grande Terre en het eiland La Désirade is fenomenaal. We hijgen even uit na de afdaling en maken een praatje met de goedlachse Florent. De man verkoopt koelkastmagneten in alle mogelijke vormen en kleuren: van magneten in de vorm van Guadeloupe over waterschildpadden tot zelfs… Manneken Pis! Florent verblijft in onze herfst- en winterperiode in Guadeloupe. De andere helft van het jaar verkoopt hij zijn marchandise in Saint-Tropez.

Slaventrap

We doorkruisen Grande Terre en houden halt in Petit-Canal. Dit is de plaats waar de slavenboten hun menselijke waar aan land brachten en de slaven de 54 treden naar de marktplaats op moesten stappen om vervolgens verkocht te worden aan de eigenaars van de vele suikerrietplantages in de omgeving. We bezoeken er ook de ruïnes van de gevangenis, waar merkwaardig genoeg nooit een slaaf in is opgesloten. Nu worden de restanten van het gebouw overwoekerd door de enorme wortels van inheemse bomen.

Boeiende onderwaterwereld

De volgende morgen zijn we voor dag en dauw uit de veren, want om acht uur kiezen we met een catamaran van Paradoxe Croisières het ruime sop naar Petite Terre. Petite Terre bestaat uit twee piepkleine eilandjes, die sinds 1998 beschermd gebied zijn. In het kristalheldere water van de lagune zwemmen citroenhaaitjes, hondshaaien, roggen met hun kleintjes en waterschildpadden. Enkele reisgenoten, de familie Mertens uit Oost-Vlaanderen, spotten zelfs een barracuda tijdens een snorkeltocht. Het nabijgelegen marinereservaat, waar het verboden is om te varen, te vissen én te zwemmen, speelt ongetwijfeld een belangrijke rol in de overvloedige onderwaterwereld. De terugtocht naar Saint-François verloopt rustig. Met een punch planteur -cocktail in de hand bewonderen we de dolfijnen die de catamaran volgen. De zee is vermoeiender dan we gedacht hadden: ‘s avonds moeten we niet in slaap worden gewiegd. Gelukkig staan de volgende dagen in het teken van zon, zee en strand en hebben we de tijd om onze batterijen op te laden.

(Peter Soete)

In het kristalheldere water van de lagune vlakbij Petite Terre is het heerlijk zwemmen en snorkelen. (foto Getty Images)©thomaslenne Getty Images/iStockphoto
In het kristalheldere water van de lagune vlakbij Petite Terre is het heerlijk zwemmen en snorkelen. (foto Getty Images)©thomaslenne Getty Images/iStockphoto

Praktische info

* Deze reis kwam mee tot stand met Live to Travel, de specialist in de Benelux van exotische stranden. www.livetotravel.be

* Air Belgium vliegt deze herfst en winter rechtstreeks van Charleroi naar Pointe-à-Pitre. www.airbelgium.com

* Guadeloupe is een overzees departement van Frankrijk. Je betaalt er in euro’s en hebt er geen internationaal reispaspoort voor nodig, een Belgische identiteitskaart volstaat.

* De temperatuur in Guadeloupe bedraagt overdag altijd om en bij de 30 graden. Tijdens het regenseizoen, vanaf juli tot eind december, kunnen er tropische stormen zijn, al regent het vooral ‘s nachts. Vanaf januari koelt het ‘s avonds af tot een graad of twintig.

* Alle info over de eilanden van Guadeloupe op www.lesilesdeguadeloupe.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier