In een bakske vol met stro: vijf sfeervolle kerstwandelingen

4536
De kerststallenwandeling is een jaarlijkse traditie in Beveren. Er is zelfs een drijvende kerststal in De Halve Maan in Melsele. (foto Toerisme Beveren)
De kerststallenwandeling is een jaarlijkse traditie in Beveren. Er is zelfs een drijvende kerststal in De Halve Maan in Melsele. (foto Toerisme Beveren)

Kerstlicht trekt aan. De stad Brugge kan er van mee spreken. Wintergloed bracht er in zijn openingsweekend al meteen (te) veel volk op de been. Wij gingen op zoek naar vijf gemeenten waar je prachtige kerstversiering vindt.

1. Kerststallenwandeling in het Oost-Vlaamse Beveren

In Beveren baden belangrijke gebouwen in een sfeervolle verlichting. De gemeente heeft een traditie in kerststallen, met dank aan een lokaal verzamelaar van kribben. Je vindt er heel wat tijdens één van de vier kerststallenwandelingen. Onze favoriet is die aan het Poldermas in het gehucht Ouden Doel. In de etalages in de winkelstraten zijn nog meer bijzondere kribbes te bewonderen. Dit jaar kan je er ook een verlichte kastelenroute (8,5 km) volgen. De brochures van alle routes zijn gratis af te halen bij de Dienst Toerisme op de Markt.

www.beveren.be/toerisme

2. Winterse zoektocht in Geel

Het centrum van Geel is prachtig aangekleed. Handelaarsvereniging Geel Centrum vzw maakt er elk jaar een erezaak van. Via de winterse wandelzoektocht van Toerisme Geel beleef je de kerstperiode op een unieke manier. In de straat met de bijzondere naam Poiel staat normaalgezien een heus kerstdorp opgesteld. Dit jaar niet wegens corona. De buurt creëerde een magische fotozoektocht (3,5 km) als alternatief. Deelname kost 5 euro.

www.visit-geel.be

3. Boodschap van hoop in Landen

De stad Landen tooide zich al vroeg in kerstkleuren, meer dan andere jaren. In elk van de veertien deelgemeenten werd een ‘Hoopboom’ opgericht die bewoners zelf kunnen decoreren. De bomen hangen vol boodschappen, beertjes, slingers enzovoort. De inwoners werden opgeroepen zelf ook licht te voorzien rond hun woning. Op de watertoren en het stadhuis wordt de boodschap HOOP geprojecteerd.

www.landen.be

4. Verrassend lichtkleed in Beringen

Beringen gooit opnieuw alle registers open. Het mijnerfgoed kreeg op elf locaties een verrassend lichtkleed aangemeten. Het resultaat is een bewegwijzerde kerstwandeling (4 km), geschikt voor buggy en rolstoel. Je vertrekt aan het toeristisch onthaal (Koolmijnlaan 203) in Beringen. In elke deelkern van de stad werden verlichte beren geplaatst. Deel je selfie bij de beren op sociale media via de hashtag #beringenbebright en maak kans op een mooie prijs.

www.beringen.be/bebright

Ook Beringen trekt alle registers open. (foto Stad Beringen)
Ook Beringen trekt alle registers open. (foto Stad Beringen)

5. Magische fontein in Middelkerke

Het Normandpark in Middelkerke baadt in duizenden sfeervolle lichtjes. Je vindt er een doolhof van kerstbomen, een vuurspuwende draak en drijvende, lichtgevende bloemen op het water. De magische fonteinen op de vijver zijn adembenemend. Een verlichte route neemt je mee naar het Epernayplein nabij de Zeedijk waar een reuze ledfontein van wel acht meter hoog te bewonderen valt.

www.middelkerke.be/toerisme