In tijden waarin gevraagd wordt binnen te blijven, is er meer dan ooit nood aan buiten zijn. In deze groene longen kan dat.

1. Oost-Vlaanderen: Volg het jaagpad

Stappen langs het water is rustgevend. In Dendermonde zorgen de Dender en de Schelde voor recreatiemogelijkheden. In de stad zelf is aan parken, zoals het Kalendijkgebied en de Brusselse Forten, geen gebrek. Net buiten de stad volg je de jaagpaden tot aan volgende prachtige natuurgebieden zoals de Sint-Onolfspolder en de Vlassenbroeksepolder. Alpaca Spirit zorgt voor begeleide alpacawandelingen.

www.toerismedendermonde.be

2. Antwerpen: Koningin als godin

De Kleine en de Grote Nete komen samen voor de stadsvesten van Lier. De omwalling werd in de 15de eeuw aangelegd om vijanden te weren en tol te kunnen heffen. In de 19de eeuw werden de Vesten een groene long, helemaal in de tijdsgeest van toen. Met de app Ojoo ontdek je 25 bijzondere monumenten in Lier. Zo passeer je op de vesten het Groot Spui, een voormalig sashuis op de Binnennete, of het beeld van de Griekse godin Nike, met het gezicht van koningin Elisabeth, de vrouw van koning Albert I.

www.visitlier.be

3. Vlaams-Brabant: Boeken in het park

Er wonen nog steeds norbertijnen in Abdij van ’t Park in Heverlee. Het 42 hectare grote domein vlakbij Leuven werd opengesteld voor het publiek. In de zomer zie je er vaak mensen languit in het gras een boek lezen. Je kan er prachtig wandelen tussen het eeuwenoud erfgoed. De abdij werd gesticht in 1129. De huidige gebouwen dateren grotendeels uit de 17de eeuw. Je vindt er een intiem kerkhof, hoogstamboomgaarden, een nog draaiende molen, vijvers en een museum waar religie en kunst centraal staan.

www.visitleuven.be

4. Limburg: Ontspanning voor de abt

Tegen 2024 wordt het erfgoed op domein ’t Speelhof in Sint-Truiden gerestaureerd. Het Speelhof werd in 1562 gebouwd als buitenverblijf voor de abt van de Sint-Trudoabdij. Nu vind je er een Finse piste, een petanquebaan, een prachtige rozentuin en een speeltuin waar ook kinderen met een beperking op kunnen spelen. Domein ’t Speelhof is echt een verfrissende groene long in de hoofdstad van Haspengouw.

www.visitsinttruiden.be

5. West-Vlaanderen: Het bosje van Leopold II

Het Maria Hendrikapark is er, zoals zoveel zaken in Oostende en omgeving, gekomen op vraag van koning Leopold II. Het stadspark werd eind negentiende eeuw net buiten de stadswallen aangelegd. De koning wou een stadsbos naar Parijs model. Het park werd naar zijn echtgenote genoemd. Oostendenaars spreken altijd van ’t Bosje als ze naar dit park verwijzen. Je vindt er fantastische wandelpaden en bij momenten waan je je in een verwilderd bos. In de speeltuintjes is het dikke fun.

www.visitoostende.be

(Marijn Follebout)