Maak je tuin klimaatvriendelijk. Onze groenexpert verklapt vijf tips om je tuin voor te bereiden op extremer weer

Is een tuin dan niet klimaatvriendelijk, hoor ik je luidop denken. Natuurlijk wel. Maar door met een aantal zaken rekening te houden creëer je een nog betere plek voor mens en dier. We zullen met z’n allen te maken krijgen met langere periodes van hitte en droogte, afgewisseld met periodes van hevige regenval. Met deze tips bereid je jouw tuin daarop voor.

1. Schaduw door bomen

Onder het bladerdek van een boom kan het in de zomer met gemak 10 graden kouder zijn. Dat komt niet alleen doordat de bladeren voor schaduw zorgen, maar ook omdat een boom verdampt door het verbruiken van energie. Ingenieus hoor, die Moeder Natuur. Zet daarom, als je er de mogelijkheid toe hebt, een boom in de buurt van je terras, of op de plekjes waar je regelmatig zit. Zelfs met een kleine stadsboom kun je al een verschil maken.

2. Vang regenwater op

Het lijkt voor de hand liggend, maar het opvangen van regenwater kan tijdens droge periodes een groot pluspunt zijn. De serre, het tuinhuisje, een losstaande garage, … het is genoeg om enkele honderden liters kostbaar water te vergaren. Tijdens de zomermaanden loop ik hier regelmatig rond met emmers en kunststof bewaardozen. Alles wat water opvangt, is dan goed genoeg. Wees creatief, maar laat regenwater in ieder geval niet zomaar weglopen.

Wie de juiste planten voor de juiste plek kiest, zal minder water moeten geven”

3. Een koele buitenmuur

Wanneer de zon op het warmst van de dag een bakstenen muur opwarmt, dan voel je ‘s avonds laat nog de gevolgen daarvan. Baksteen heeft namelijk de eigenschap om heel veel warmte op te slaan en later weer af te geven aan de omgeving. Vergeet die leuke zomeravonden dan maar. Door een klimplant of struik tegen zo’n muur te laten groeien, zorg je ervoor dat de planten een deel van dat zonlicht opvangen, en niet de muur. Het klinkt kort door de bocht, maar het maakt een groot verschil. Tal van klimplanten zijn geschikt. Van een geurende roos, tot Toscaanse jasmijn en zelfs Akebia, wilde wingerd en Clematis.

4. Voorkom lege plekken

Niks zo slecht voor de bodem als een zogenaamde blote grond. Lege plekken in de tuin vul je aan met nieuwe planten, of je kiest ervoor om bijvoorbeeld compost, houtsnippers en boomschors aan te brengen over de bodem. Dat fungeert als een extra mulchlaag. Wanneer de bodem onbedekt blijft tijdens de zomermaanden, dan is de kans groot dat de bodem extra veel broodnodig water verdampt en planten erdoor gaan lijden. Maak het liefst ook groepjes met planten in de border. Hoe meer planten het grondoppervlak bedekken, hoe kleiner de kans dat de bodem snel opwarmt en onnodig veel water verdampt.

5. Kies de juiste planten voor de juiste plek

Heel veel mensen besproeien hun bloemen en planten in de vollegrond regelmatig met water tijdens droge periodes. Dat is niet nodig. Alles begint bij het kiezen van de juiste planten voor de juiste plek. Zet geen planten met hoge watereisen op een plek die droogtegevoelig is. Overweeg Echinacea, Echinops, Rudbeckia, Gaura en onder andere siergrassen. Dergelijke planten kunnen tegen een stootje en toveren je tuin in no time om in een prachtig zomerlandschap. Wil je trouwens volgend jaar genieten van die bloemenpracht, plant dan nu zodat het plantgoed gestaag wortels kan vormen. Volgend jaar zal je dan uiteindelijk minder moeten gieten. Win-win.

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier