Ontdek vijf fotogenieke dorpen waar het heerlijk wandelen is

Regisseur Felix Van Groeningen vertrouwde me ooit toe dat hij graag verborgen dorpjes ontdekt, mogelijke filmlocaties. Zo leerde hij het Oost-Vlaamse Bavegem kennen waar een deel van De Helaasheid der Dingen werd opgenomen. We doen Felix nog een aantal tips van de hand.

1. Limburg: Verborgen Moois

De gerestaureerde waterburcht van Millen is een uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. Koeien grazen op een motheuvel net buiten het centrum. De historische vakwerkhoeves liggen er piekfijn bij. Hoogstamboomgaarden en uitgestrekte akkers kleuren dit prachtige Haspengouwse landschap. Met de bewegwijzerde ‘Verborgen moois’-wandeling (3,5 km) ontdek je Millen van binnenuit.

Start: Kattestraat 22, Millen.
www.riemst.be

2. Antwerpen: Erkend stiltegebied

De Grote Nete stroomt langs het als dorpsgezicht beschermde centrum van Gestel. Dit schilderachtige minidorpje stond eeuwenlang op zijn autonomie. Sinds 2017 is Gestel en omgeving officieel erkend als stiltegebied. Het met rechthoekige bordjes bewegwijzerde Gestelpad (9,5 km) neemt je mee op verkenning.

Start: Lambertusplaats, Gestel.
www.berlaar.be

3. Vlaams-Brabant: Klein Leuven

De naam Lovenjoel klinkt als een muziekstuk, maar betekent eigenlijk gewoon ‘Klein Leuven’. De familie de Spoelberch, mede-eigenaar van AB Inbev, was jarenlang eigenaar van het kleine dorpje. Het centrum ligt tussen twee voormalige kasteeldomeinen, Het Groot Park en het Klein Park genoemd. De met zeshoekige bordjes bewegwijzerde Sint-Ermelindiswandeling (8 km) loodst je niet alleen door het dorp, maar ook door het prachtige Bruulbos in de vallei van de Molenbeek.

Start: Sint-Lambertuskerk, Stationsstraat, Lovenjoel
www.bierbeek.be

4. Oost-Vlaanderen: Topje van de kerk

Een natuurgids vroeg me om nooit te schrijven over de Munkbosbeekvallei, omdat “het een goed verborgen geheim moet blijven”. Mooie dingen moet je echter kunnen delen. Eén van de mooiste dorpjes in deze vallei is Dikkele. Het centrum is beschermd als dorpsgezicht. Het dorpje wordt omringd door heuvels waardoor je vanop een afstand alleen maar het topje van de kerktoren ziet uitsteken. De met rode bordjes bewegwijzerde Munkbosbeekwandeling is een aanrader.

Start: Sint-Pietersbandenkerk, Brouwerijstraat, Dikkele
www.zwalm.be

5. West-Vlaanderen: Het dorp dat verhuisd is

Vriezeganzen strijken massaal neer in de Viconia-kleiputten. Dit waterrijke natuurgebied ligt tussen de IJzer en het centrum van Stuivekenskerke. Het polderdorpje is in feite een kopie van het vroegere centrum dat 2 kilometer zuidelijker lag. Eind 19de eeuw liet de burgemeester een nieuwe kerk bouwen, dichtbij zijn kasteelhoeve. De jaren nadien groeide het dorpscentrum rond de kerk. ‘Oud-Stuivekenskerke’ werd in WO I een vooruitgeschoven wachtpost van de Belgen. Met de bewegwijzerde Stuvetjesroute (9 km) doe je beide plekken aan.

Start: Sint-Pieterskerk, Viconiastraat, Stuivekenskerke
www.bezoekdiksmuide.be

 

(omslagfoto Motheuvel en kerk Millen – foto Toerisme Riemst)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier