Met het gloednieuwe cruiseschip Rotterdam op reis naar Noorwegen: cruise naar het Walhalla

310
De natuurpracht van de Lysefjord is overweldigend. (foto Getty Images)©Jan-Otto Getty Images
De natuurpracht van de Lysefjord is overweldigend. (foto Getty Images)©Jan-Otto Getty Images

De prachtige Noorse kusten afvaren in stijl op een fonkelnieuw cruiseschip? Dat moeten ze ons geen twee keer vragen en dus treinen we naar Amsterdam, waar we inschepen op de Rotterdam van de Holland America Line. Een drijvend luxehotel dat ons naar pittoreske havenstadjes, grillige rotskusten en indrukwekkende fjorden brengt.

Door Peter Van Oyen

Vanuit het Centraal Station in Amsterdam zien we het cruiseschip Rotterdam al liggen. Een indrukwekkend beeld. En wanneer het schip zich enkele uren later in beweging zet, zien we Amsterdam langzaam aan ons voorbij trekken. Tot aan de zeesluis van IJmijden lijkt het wel alsof we op een riviercruise zitten, met een zicht op polders, koeien en molens. Hollandser kan haast niet. Ook Holland America Line, die ooit begon als een rederij die de trans-Atlantische verbinding verzorgde tussen Rotterdam en New York, koestert nog steeds zijn Nederlandse roots. Hoewel het hoofdkwartier nu in Seattle ligt, vaart de cruisemaatschappij nog steeds onder Nederlandse vlag en de voertalen aan boord zijn zowel Engels als Nederlands. Zelfs een aantal excursies worden Nederlandstalig begeleid, een unicum in de cruisewereld.

Op verkenning

Om Noorwegen en onze eerste halte Oslo te bereiken, hebben we een zeedag voor de boeg. Dat geeft ons ruimschoots de tijd om het schip te verkennen. Van de Rotterdam zegt Holland America Line zelf dat het een middelgroot schip is, maar wij vinden het behoorlijk groot. Om alles te zien is een fikse wandeling nodig. De omvang van het schip zorgt er ook voor dat het nooit druk aanvoelt en dat wij als passagiers veel individuele ruimte hebben. Ook de kajuiten, waarvan de meeste een balkon hebben, zijn comfortabel en zeer ruim.

Niet enkel het schip zelf is het ontdekken waard, ook de verschillende restaurants aan boord zijn de moeite waard, al is een week aan boord te kort om ze allemaal uit te proberen. Japans, Frans, Italiaans, New Yorkse pizza, … Onze smaakpapillen kunnen hier gewoon een culinaire wereldreis maken. Tussendoor speelt muziek de hoofdrol op de Rotterdam. In het grote World Stage-theater worden elke avond shows opgevoerd. Een andere aanrader is de music walk op het Plaza Deck, waar je heel wat verschillende muziekgenres kan ontdekken.

Groene hoofdstad

Op de derde cruisedag legt de Rotterdam stipt om 8 uur aan in Oslo, onze eerste stop in Noorwegen. Daarvoor had het schip enkele uren nodig om tot op het eind van de meer dan 100 kilometer lange Oslofjord te varen. Deze voor Noorse begrippen atypische fjord is omzoomd met lage, groene heuvels vol bossen en pittoreske dorpjes. Oslo zelf is weinig grootsteeds. De omringende natuur dringt tot diep in de bebouwde kom door. Ook het kleine centrum kleurt groen door de vele parken.

Ons schip ligt in de haven van Bjørvika, een hip stadsdeel dat vroeger een containerhaven was. Blikvanger van de wijk is het futuristische Oslo Opera House. Van hieruit ben je zo in het compacte centrum van de Noorse hoofdstad, dat je gemakkelijk te voet kan bezoeken. Bezienswaardigheden als het iconische Rådhuset (stadhuis), de Dom, Stortinget (parlementsgebouw), Akershus (middeleeuwse burcht) en de Universiteit (waar ieder jaar de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt) liggen op wandelafstand van elkaar.

We besluiten om ook de wat verderop gelegen attracties van Oslo te bezoeken en gaan op uitstap met een Nederlandstalige gids. Op de groene heuvel Holmenkollen zien we het silhouet van de oudste skischans ter wereld, een nationaal symbool, en bewonderen we het uitzicht op de stad en de fjord. Volgende stop is Vigelandsparken, het vermaarde beeldenpark van Gustav Vigeland en de drukst bezochte attractie van Noorwegen. We vergapen ons aan de ruim 200 sculpturen in steen, brons en ijzer. De tocht gaat verder naar het schiereiland Bygdøy, waar we door het Norsk Folkemuseum wandelen, met onder meer een bruinzwarte houten stavkerk uit de jaren 1200.

Vanop het dek genieten we van het spectaculaire Noorse landschap

Vanop het dek bewonderen we de Noorse fjorden. (foto PvO)
Vanop het dek bewonderen we de Noorse fjorden. (foto PvO)

Noorse Rivièra

De volgende dag meren we aan in Kristiansand, waar we de bus nemen voor een excursie naar Kaap Lindesnes, het meest zuidelijke puntje van Noorwegen. Deze streek heeft een iets warmere temperatuur dan de rest van het land en wordt daarom ook de Noorse Rivièra genoemd. Witte boerderijen en roodbruine boothuizen geven het landschap kleur. Kaap Lindesnes zelf is een kale, winderige plek met een mooie vuurtoren en fantastische uitzichten. Terug in Kristiansand hebben we nog even tijd om het charmante stadje te bezichtigen.

Onze volgende stop is de havenstad Stavanger, ook wel de poort naar de fjordengebied van westelijk Noorwegen genoemd. We verruilen de Rotterdam voor een snelle boot, die ons naar de woeste Lysefjord brengt. Hier rijzen de wanden tot bijna 1.000 meter steil omhoog, hier en daar storten watervallen zich in brede sluiers van grote hoogte in de fjord. We passeren de beroemde Preikestolen, de preekstoel, een zonderlinge rotsformatie 600 meter boven het water. Een wandeling naar de beroemde rotsformatie en een ontdekkingstocht in Stavanger zelf zal voor een volgende reis zijn, want de Rotterdam gooit al in de vroege namiddag alweer de trossen los en vaart naar een volgende stop.

Grillige fjorden

Als we de volgende ochtend wakker worden, kijken we vanop ons balkon naar de steile bergwanden van de Aurlandsfjord. Rechts van ons ligt Flåm, een onooglijk maar bekend toeristisch dorpje aan het eindpunt van de fjord. Om hier te geraken, moest de kapitein afgelopen nacht laveren door de Sognefjord, die met zijn grillige zijarmen maar liefst 204 kilometer het land binnendringt. Flåm is vooral bekend omwille Flåmsbana, de spectaculaire spoorweg die het dorp verbindt met het stadje Myrdal, zo’n 20 kilometer verderop. Het is één van de steilste spoorwegen ter wereld, met prachtige vergezichten. De meeste cruisepassagiers kiezen ook voor deze excursie, maar omdat wij de treinrit al op een vorige reis maakten, beslissen we om een sportieve dag in te lassen. Een fikse wandeling brengt ons van het grijze strandje van Flåm naar de hoger gelegen Brekkefossen-waterval. Hier hebben we een adembenemend zicht op het omringende berglandschap en op de fjord. De Rotterdam is vanop ons uitzichtpunt maar een speldenknop groot. In de late namiddag genieten we vanop het dek nog een laatste keer van het spectaculaire Noorse landschap, vooraleer de kapitein opnieuw koers zet naar Amsterdam.

Praktisch

Wij voeren 8 dagen mee met de Rotterdam met vertrek en aankomst in Amsterdam. Tijdens de cruise werden Oslo, Kristiansand, Stavanger en Flåm aangedaan.

Deze cruise maken kan vanaf 699 euro per persoon (voor een binnenhut en op basis van een bezetting met 2 personen). Dit is wel de prijs zonder excursies, fooien en drankenpakketten.

Dit jaar maakt de Holland America Line nog tot en met september fjordencruises naar Noorwegen en IJsland vanuit Rotterdam en Amsterdam. Volgend jaar opnieuw vanaf april/mei 2023.

www.hollandamerica.com