Van onderbroeken tot mest: musea die je aan het lachen brengen

2207
Smile Safari biedt het decor. Jij verbaast je volgers op sociale media met je grappige moves en kunstjes. (foto Smile Safari)
Smile Safari biedt het decor. Jij verbaast je volgers op sociale media met je grappige moves en kunstjes. (foto Smile Safari)

Nood aan wat afleiding? Trek dan eens naar één van deze musea. Lachen is gezond en hier kan dat voluit. Van het kleinste museum van het land tot een museum waar menselijke uitwerpselen hét onderwerp van gesprek vormen.

1. West-Vlaanderen: toevallige ontmoetingen

Kamagurka werd 65 jaar geleden als Luc Zeebroeck geboren in Nieuwpoort. Voor zijn verjaardag trok de cartoonist terug naar zijn roots. In zijn karakteristieke stijl haalt hij in bezoekerscentrum Westfront onder het Koning Albert I-monument herinneringen op aan zijn jeugdjaren. In Kamafront maakt hij ook 65 portretten van toevallige ontmoetingen. Nog tot 1 mei te bezoeken.

www.nieuwpoort.be/westfrontnieuwpoort

2. Oost-Vlaanderen: Het lachend kakske

De eerste keer dat we het Riekend Rustpunt in Berlare binnen stapten, konden we onze lach niet inhouden. Toch behandelt het kleine museum een economische realiteit waarmee generaties ondernemers zich tussen de 14de en 18de eeuw rijk boerden, namelijk de verkoop van stadsstront. Mest en beer werden in die tijd vanuit de stad via de waterwegen naar het platteland gebracht om uit te strooien op de akkers. Het museum verhaalt op heldere wijze hoe men te werk ging om dit welriekende goedje uit de stad te sluizen.

www.berlare.be

3. Brussel: Op expeditie

De Smile Safari is nog tot en met 9 januari in het Anspach Shopping Center in Brussel te vinden. Daarna verhuist het Instagram en Tik Tok-museum naar een andere plek. Je trekt er op expeditie langs allerhande kleurrijke decors waar je je helemaal kan uitleven in je eigen filmpjes. Heb je er na anderhalf uur nog niet genoeg van? Trek dan op de 5 kilometer lange Smile Safari Instatour door Brussel (gratis te downloaden via de ‘webshop’-link).

www.smilesafari.be

4. Antwerpen: De onderbroek van Mao

Het is soms te belachelijk voor woorden wat gecensureerd wordt. Kijk maar naar moderne kunst die op sociale media geweigerd wordt omdat er een blote borst te zien is. Kunstenaar en eeuwige rebel Jan Bucquoy die ooit Mao in zijn onderbroek zette, kan er van meespreken. In het Museum van de Speelkaart in Turnhout loopt nog tot 31 januari de tentoonstelling X-Censuur en Beeldcultuur. Hoewel het onderwerp bittere ernst is, werkt censuur toch vaak op de lachspieren.

speelkaartenmuseum.turnhout.be

5. Limburg: Kleinste van de wereld

Op de Markt van Tessenderlo staat een telescoop naast de Sint-Martinuskerk. Die is gericht op een punt net onder het dak van het gemeentehuis. Wie erdoorheen kijkt, ziet een hedendaags kunstwerk. De werken wisselen om de paar maanden. Dit is het LOMAK, of het Loois Museum voor Actuele Kunst, en ongetwijfeld het kleinste museum voor schone kunsten van de wereld.

www.lomak-expo.be