Een trilling voor het oor: musea die geluid maken

116

In deze kolommen wijzen we je doorgaans op stilteplekken, oases van rust in de stad of het platteland. Deze week draaien we de rollen om en gaan we op zoek naar geluiden. Musea met een decibeltje meer.

Antwerpen: ode aan Wannes

In het vroegere gildehuis van de Antwerpse beenhouwers ligt 800 jaar aan muzikale stadsgeschiedenis opgeslagen. Je vindt er instrumenten en teksten en ook levensverhalen van bekende muzikanten en beiaardiers. Overal duikt muziek op; klavecimbel, opera en straatmuziek. Op de eerste verdieping bevindt zich de werkkamer van de in 2008 overleden Wannes Van de Velde, wiens oeuvre hier een ereplek kreeg.

Vleeshouwersstraat 38, Antwerpen. Van donderdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur. www.museumvleeshuis.be

Vlaams-Brabant: geheugen van de folk

Ooit gehoord van een rinkelbom of een klomporgel? Die folkmensen weten de namen van hun instrumenten wel uit te kiezen. Boven volkscafé De Cam in Gooik groeide een privéverzameling uit tot een folkmuziekinstrumentenmuseum. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, maar wie een gids reserveert krijgt er nog een pak demonstraties bij.

Dorpsstraat 67, Gooik. Open van woensdag t.e.m. zondag, van 10 tot 18 uur. Groepen ook op andere momenten op afspraak. www.muziekmozaiek.be

West-Vlaanderen: punten verzamelen

Regenweer in Heuvelland? Boek je dan een ticket voor De Klankmakerij. In dit gloednieuwe muzikale belevingscentrum in Dranouter moet je het tegen elkaar opnemen. Het centraal spelbord stuurt je naar de verschillende kamers waar je telkens een muzikale opdracht tot een goed einde moet brengen. Onderweg sprokkel je punten en heel veel muziekweetjes. Leuk om met een groepje vrienden te doen.

Dikkebusstraat 234, Dranouter. Open van woensdag t.e.m. zondag van 10 tot 18 uur. www.deklankmakerij.be

Limburg: muziek in het bos

In het provinciaal domein Dommelhof in Neerpelt staan in het Klankenbos achttien bijzondere installaties. Ze brengen natuurlijke geluiden voort die perfect tot hun recht komen in deze bijzondere setting. Bij de één moet je erop gaan zitten om takken te horen ruisen, de ander is een machtige telefoonverbinding naar de overkant van de rivier de Dommel enzovoort. Het bos is gratis toegankelijk.

Toekomstlaan 5, Neerpelt. Elke dag open. www.klankenbos.be

Oost-Vlaanderen: geluid van vooruitgang

Het moet niet altijd muziek zijn. In het Industriemuseum kan je als bezoeker zelf de knoppen bedienen om indrukwekkende drukpersen of oude weefgetouwen in gang te zetten. Sommige maken echt wel veel geluid, vandaar dat er soms ook hoofdtelefoons hangen om je oren te beschermen. Het museum van de vooruitgang biedt ook pop-uptentoonstellingen, zoals Triage over de kolenwasserijen in Europa.

Minnemeers 10, Gent. Gesloten op woensdag. www.industriemuseum.be