Musea over de Tweede Wereldoorlog: wat zou jij doen in de oorlog?

In september opent in het Chinese Paviljoen in Leopoldsburg de Liberation Garden. Voor het zover is, kunnen we nog tot februari naar de pop-up expo in het gemeentehuis over het einde van de Duitse bezetting in 1944. Dat er veel over die Tweede Wereldoorlog te vertellen valt, bewijzen de onderstaande musea wel.

  1. West-Vlaanderen – De Slag om de Schelde

Knokke-Heist behoorde tot de laatste gemeenten die werden bevrijd van de nazi’s. Ze wilden kost wat kost de Westerschelde behouden. In de vroegere gemeenteschool van Ramskapelle (Knokke-Heist) werd het For Freedom Museum ingericht. Aan de museumcollectie werd meer dan dertig jaar verzameld door drie gepassioneerde oorlogsverzamelaars. Je vindt er originele uniformen, voertuigen en vliegtuigrestanten. Laat je verrassen door het sympathieke onthaal en een bijzonder museum.

www.forfreedommuseum.be

2. Oost-Vlaanderen – Twee musea in één

Die Slag om de Schelde wordt ook in het Canada Poland War II Museum in Adegem (Maldegem) uitvoerig belicht. Hier krijg je twee musea voor de prijs van één, een Canadamuseum en een Pools museum. De collectie aan WO II-memorabilia is gigantisch, net als de schat aan verhalen die er uit voortkomen. In het Canadamuseum wordt de Slag om de Schelde in dioarama’s en met film uit de doeken gedaan. In het Pools museum gaat het om de Poolse troepen die West- en Oost-Vlaanderen van de Duitsers hebben bevrijd. Dankzij de verkleedkoffer kunnen kinderen zich helemaal inleven in het thema.

www.canadapolandwarmuseum.com

3. Brussel – Repressie en genocide

Het Legermuseum in het Jubelpark is zo groot dat je meer dan één dag nodig hebt om alles in je op te nemen. In de machtige Bordiauhal wordt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog geschetst aan de hand van meer dan duizend collectiestukken. Verwacht niet enkel de militaire geschiedenis, ook de repressie en genocide komen aan bod. Meer nog dan een militair gebeuren, was WO II een oorlog om het gedachtegoed van de burger.

www.klm-mra.be

4. Vlaams-Brabant – Eeuwige littekens

Meensel-Kiezegem, deelgemeente van Tielt-Winge, is zo’n dorp als vele andere die verscheurd uit de oorlog kwam. Op het einde van WO II werd een collaborateur vermoord. Dat leidde tot gewelddadige razzia’s in augustus 1944 door de nazi’s. 67 dorpelingen vonden de dood. Na de bevrijding koelde het verzet zijn woede door opnieuw dodelijk geweld te plegen. De episode wordt uit de doeken gedaan in Museum 44, te bezoeken in het weekend tussen 10 en 17 uur op afspraak.

www.museum44.be

5. Antwerpen – Nooit meer Holocaust?

Wat is racisme? Dat is de centrale vraag in het als museum schitterend opgebouwde Kazerne Dossin in Mechelen. Je wordt als bezoeker een spiegel voorgehouden waardoor je gaat nadenken over hoe jij naar ‘anderen’ kijkt. Het antisemitisme zat heel diep ingebakken in de samenleving in de jaren 30 en 40. Dat bewijst Kazerne Dossin, van waaruit duizenden Joden en zigeuners werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Amper 5 procent kwam levend terug. Een must-see voor al wie een grote mond opzet.

www.kazernedossin.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier