Ontdek de negen nieuwe langeafstandsfietsroutes in Vlaanderen

454
Het jaagpad van de Schelde laat je genieten van heel wat verrassende landschappen. (foto TOV)
Het jaagpad van de Schelde laat je genieten van heel wat verrassende landschappen. (foto TOV)

De negen Icoonfietsroutes omvatten 2.500 kilometer aan fietsplezier. Ze vervangen in grote lijnen de vroegere LF-routes. In plaats van een code krijgen de routes een logischer naam zoals de Kunststedenfietsroute (332 km) of de Heuvelroute (459 km).

1. Oost-Vlaanderen – Schelderoute (181 km)

Deze en andere hieronder besproken routes maken deel uit van internationale routes. De Schelderoute doet grotendeels het jaagpad langs de machtige rivier aan. Tussen Oudenaarde en Gent fiets je door de Vlaamse Ardennen. Er valt veel te bezoeken, zoals de kastelen van Laarne en Wissenkerke of het scheepvaartmuseum in Baasrode. Wie er oog voor heeft, ontdekt heel mooie terrassen langs het water!

Doornik <-> Antwerpen

2. West-Vlaanderen – Frontroute 14-18 (100 km)

De Duitsers wilden verder doorstoten, maar daar staken de geallieerden een stokje voor, zij het ten koste van heel veel levens. De fietsroute laveert aan beide kanten van het front. Je ziet er de verwoesting en de wederopbouw, de militaire begraafplaatsen en de bunkers, loopgraven en vele oorlogsmusea zoals Westfront, Museum aan de IJzer en In Flanders Fields. Om de haverklap moet je afstappen voor een bezienswaardigheid.

Nieuwpoort <-> Mesen

3. Limburg – Maasroute (63 km)

Eigenlijk is de 1.000 kilometer lange route van Langres in Frankrijk tot de Hoek van Holland helemaal bewegwijzerd. In Vlaanderen hebben we recent gezien hoe de beheerswerken langs de Maas van de afgelopen vijftien jaar de redding waren voor heel wat omwonenden. De Maasroute passeert historische dorpspleinen en prachtige natuurplekjes.

Riemst <-> Kinrooi

4. Antwerpen – Kempenroute (203 km)

Nog geen 500 meter ver en je mag al een eerste keer afstappen om van het uitzicht in Terhills te genieten. Na het Nationaal Park Hoge Kempen volgt het mijnerfgoed met onder meer C-Mine in Genk en BeMine in Beringen. Via een hoger gelegen kolenspoor dwars je prachtig heidegebied. De Kempense Meren dompelen je onder in een unieke stiltebeleving. Heide wordt er afgewisseld met stevige bossen.

Maasmechelen <-> Antwerpen

5. Vlaams-Brabant – Groene Gordelroute (126 km)

De perfecte fietslus rond Brussel. In het Pajottenland kan het best wel eens pittig zijn, maar elke inspanning wordt beloond met een panorama. In de Pedevallei staan werken van Bruegel. Vlakbij de luchthaven kan je uitrusten op de spotterplekken. In Tervuren heb je het Afrikamuseum en in Gaasbeek het gekende kasteel. In Beersel stop je bij een brouwerij en tussen Tervuren en Hoeilaart fiets je door het machtige Zoniënwoud.

Vilvoorde <-> Vilvoorde

Info en GPX: www.vlaanderenmetdefiets.be