Er komt meer natuur in Vlaanderen, dat hebben de bevoegde ministers onlangs beslist. Het is ook broodnodig, zodat we ruimte hebben om te ontdekken en te genieten. Wij gaan na wat 2021 voor ons in petto heeft op toeristisch vlak. Veel, zo blijkt.

1. Kinderen baas

Wandelaar pur sang? Dan moet je naar de Kempen. Hier vind je prachtige gebieden, klaar om ontdekt te worden. De magie van de heide rond Wortel-Kolonie, de zandvlaktes rond de Keiheuvel, het veelzijdige groen van de Lovenhoek in Vorselaar… Kempen heeft een traditie inzake kindvriendelijke belevingswandelingen, met het Pagadderpad in Dessel als ijzersterk voorbeeld. In 2021 worden in alle provincies extra belevingswandelingen op kindermaat aangelegd.

www.kempen.be

Lovenhoek is een prachtig natuurgebied in Vorselaar. De komende jaren komt in Vlaanderen heel wat natuur bij. (foto maf)Lovenhoek is een prachtig natuurgebied in Vorselaar. De komende jaren komt in Vlaanderen heel wat natuur bij. (foto maf)

2. Industrie en natuur

Voor elke vierkante meter haven wordt natuur gecompenseerd. De jarenlange uitbreiding van de Antwerpse haven werpt vruchten af. In het Haveland, zowel in de provincie Antwerpen als de provincie Oost-Vlaanderen, kunnen we nu wandelen en fietsen in mooie natuurgebieden. Met de geleidelijke realisatie van Grenspark Groot-Saeftinghe komt daar nog een hele brok natuur bij. Om in de gaten te houden!

www.havenland.be

3. Samenwerking over de grenzen heen

Natuur kent geen grenzen. Samenwerking loont en versterkt. Rivierpark Maasvallei is er een mooi voorbeeld van. Naarmate de bedding van de Maas werd verbreed, steeg ook de mogelijkheden van grensoverschrijdende recreatie rond de rivier, zoals wandelen in natuurgebied Negenoord, het witte dorp Thorn bezoeken of fietsen langs het snoer van Maasdorpjes. Nog in Limburg vind je het Grenspark KempenBroek waar recent nog een mooie Watermolenfietsroute (45 km) werd gelanceerd.

www.rivierparkmaasvallei.eu

4. Iconische fietsroutes

In het najaar werd de Kustfietsroute (93 km) als eerste Vlaamse icoonfietsroute gelanceerd. Dit voorjaar komen daar nog de Frontroute ’14-’18, de Maasroute, de Kempenroute, de Schelderoute, de Kunststedenroute, de Groene Gordelroute en de Heuvelroute bij. De laatste in het rijtje wordt de Vlaanderenroute als een synthese van alle voorgaande routes.

In afwachting van een algemene website over de Icoonfietsroutes kan je voorlopig terecht op www.groteroutepaden.be voor de digitale versie van de vroegere LF-routes.

5. Kunst voor iedereen

Dit jaar komt er opnieuw heel wat kunst bij in de publieke ruimte. En dat juichen we zeker toe. Denk maar aan Beaufort, de kunsttriënnale aan zee die deze zomer aan zijn zevende editie toe is. Of Big Bang 2021, het culturele stadsfestival in Leuven. Kunst trekt aan, een maand geleden was het nog aanschuiven om een glimp op te vangen van het doorkijkkerkje in Borgloon.

www.kunstleuven.be