Ontbijtbabbel met galeriste en ‘Stukken van Mensen’-gezicht Sofie Van de Velde: “Tijdens de uitzendingen liggen wij zelf in een deuk”

5374
Sofie Van de Velde: “Het mooie aan ‘Stukken van Mensen’ is dat het enorm drempelverlagend werkt richting kunst en design.” (foto sbedaux)©sbedaux
Sofie Van de Velde: “Het mooie aan ‘Stukken van Mensen’ is dat het enorm drempelverlagend werkt richting kunst en design.” (foto sbedaux)©sbedaux

De passie voor kunst spat van het scherm wanneer Sofie Van de Velde in het populaire Play4-programma ‘Stukken van Mensen’ opduikt. En sinds kort spat die passie ook van haar nieuwe boek, ‘Expeditie Kunst’, een handleiding om jong en oud in contact te brengen met kunst. “Kunst is niet enkel voor de happy few.”

Ze groeide op tussen de kunstwerken, bouwde een succesvolle carrière uit als galeriste in Antwerpen, schopte het tot voorzitter van de Federation of European Art Galleries Associations en mocht een paar jaar geleden opdraven als nieuwe kunstkenner in Stukken van Mensen . Een indrukwekkende vrouw met een indrukwekkend parcours. In de pers werd ze al de Peggy Guggenheim van Antwerpen genoemd, al vindt ze dat zelf te veel eer. “Peggy was een ongelooflijke vrouw, ik heb heel veel bewondering voor haar. Maar een vergelijking zou te veel eer voor mij zijn. Ik ben enkel ondersteuner, iemand die via een galerie kunstenaars onder de aandacht brengt. Zonder kunstenaars zou ik hier niet staan. Bovendien zijn een museum of een galerie runnen twee heel verschillende dingen met elk hun eigen uitdagingen en missies.”

Je bent sinds een paar jaar bekend bij het grote publiek dankzij ‘Stukken van Mensen’. Ik heb zelf de indruk dat je je plaats in dat programma nu helemaal gevonden hebt.

“Klopt. Ik denk dat het publiek ook wel merkt dat elke expert in dat programma meer zelfvertrouwen heeft en het spel beter speelt dan vroeger. Er zit meer schwung in. Zo’n opnameperiode voelt aan alsof we allemaal op kamp gaan en mogen ‘spelen’. Al zijn we tijdens een battle wel bloedserieus. Veel mensen vragen me of het doorgestoken kaart is, maar dat is het dus zeker niet. Wij kopen die kunstwerken echt. Voor ons is dat op dat moment geen spel. Die emoties zijn echt. Het grappige is dat wij zelf pas zien wat er allemaal in die kamers gebeurt wanneer het op televisie komt. Enkel de eerste aflevering krijgen wij op voorhand te zien, de rest bekijken we samen met het grote publiek. We zitten wel allemaal in een WhatsApp-groepje en geven commentaar op wat we zien en te weten komen. We liggen dan altijd in een deuk tijdens de uitzending.”

“Een kunstwerk kopen is in de eerste plaats een investering in eigen geluk”

Het programma is in ieder geval een groot succes. Toch heb je ooit getwijfeld om eraan mee te werken.

“Ik zit er pas in sinds seizoen 4, maar de makers hadden me al eerder gevraagd. Ik heb er in het begin lang over nagedacht. Maar als je ziet hoe goed Bie, Paul, Boris en Patrick dat hebben aangepakt… Het mooie aan Stukken van Mensen is dat het enorm drempelverlagend werkt richting kunst en design. Omdat daar experten staan met een enorme passie en drive, wakkert dat een interesse aan. Mensen die ervoor misschien nooit naar een kunstgalerie gingen, komen hier nu iets sneller over de vloer. En zo kan ik laten zien dat kunst niet alleen iets voor de happy few is, maar ook dat kunst kopen hetzelfde is als een pakket geluk kopen. Je kunt niet alleen elke dag van een gekocht kunstwerk genieten, je kunt de kunstenaar volgen, met hem of haar in dialoog gaan, reflecteren over het werk en ophangen aan ideeën uit je eigen referentiekader.”

Dat is toch ook wat je met je boek wil verwezenlijken? De ondertitel is ‘Start je eigen kunstcollectie met Sofie Van de Velde’. Kunst hoeft dus niet peperduur te zijn?

“Dat is een enorme misvatting. In onze galerie heb ik een ‘Wunderwall’, waar jonge artiesten hun werk tentoonstellen voor prijzen die starten vanaf 100 euro. Thuis heb ik een muizenholletje van Juan Muñoz dat me tien jaar geleden 1 euro kostte. Na tien jaar maakt dat kunstwerkje me nog steeds gelukkig. Met mijn boek wil ik mensen uitdagen door te laten zien dat kunst een keuze kan zijn. Net zoals een nieuwe handtas of kleding. Waarom geen kunstwerk van een jonge artiest? Dat kan zelfs een financiële meerwaarde opleveren na een paar jaar. Al moet je het vooral doen voor je eigen geluk. Een kunstwerk kopen is in de eerste plaats een investering in je eigen geluk.”

‘Expeditie Kunst’ (uitgeverij Houtekiet, 24,99 euro) kan besteld worden via www.sofievandevelde.be en wordt te koop aangeboden in de Gallery Sofie Van de Velde, Léon Stynenstraat 21, 2000 Antwerpen.