Onze beautyjournaliste Laure Vandendaele test de vampire facial: “Hoezo wordt mijn huid niet verdoofd?”

Officieel heet het PRP-behandeling, maar vampire facial klinkt net dat tikkeltje spannender. En bloederiger, of is ook dat overdreven? Wij deden de test bij Skinne Klinik in Antwerpen.

Wat is het?

Bij een vampire facial of PRP (Platelet Rich Plasma)-behandeling wordt het eigen bloedplasma, dat groeihormonen, stamcellen en bloedplaatjes bevat, terug in de huid geneedled of geïnjecteerd. Kim Kardashian zette de behandeling enkele jaren geleden op de kaart nadat ze met een bebloed gezicht voor de camera’s verscheen. Toch is PRP-therapie niet nieuw. De techniek werd al in de jaren 80 en 90 toegepast in verschillende domeinen van de geneeskunde.

Wat doet het?

De lijst met voordelen voor de huid lijkt eindeloos. Het helpt tegen rimpels, couperose, rosacea hyperpigmentatie, grote poriën en donkere kringen onder de ogen. Na drie sessies wordt de huidtextuur egaler. PRP-therapie verhoogt de haardensiteit en stimuleert nieuwe haarfollikels en wordt dan ook steeds vaker ingezet in de strijd tegen haaruitval.

Hoe gaat het in zijn werk?

Geen PRP-behandeling zonder een beetje bloed. De dokter tapt 6 tot 12 ml (ongeveer één eetlepel) af, afhankelijk van welke zones je laat behandelen. Nadien gaat het buisje een tiental minuten in een bloedcentrifuge die de bloedplaatjes van de rode bloedcellen scheidt. Bovenaan drijft het goudkleurige PRP, onderaan zit het hematocriet met rode bloedcellen. De gele gel met bloedplaatjes en groeifactoren wordt op de huid gedruppeld en met een dermapen in de huid geneedled .

Hoe rijper de huid, hoe dieper de naaldjes in de huid moeten prikken en hoe groter de kans op bloed

Hoe voelt het?

Eerst voel ik vooral paniek. “Hoezo wordt mijn huid niet eerst verdoofd?” Meteen daarna voel ik de eerste druppels van mijn eigen plasma over mijn gezicht rollen terwijl de dermapen met 12 kleine naaldjes tegelijkertijd microscopisch kleine gaatjes in de huid maakt. Het voelt niet prettig; maar de pijn is te verdragen. Hoe rijper de huid, hoe dieper de naaldjes in de huid moeten prikken en hoe groter de kans dat de huid gaat bloeden. Mijn huid wordt rood en ik zie duidelijke sporen van de dermapen maar er valt geen druppeltje bloed te bespeuren.

Voor het tweede deel van mijn behandeling de hoofdhuid wordt wel een verdovende crème tussen de haarwortels gesmeerd. Geen overbodige luxe want het toestel waarmee de dokter de klus klaart, ziet er een pak meer intimiderend uit. Ik voel goed hoe de dikke naalden in de hoofdhuid prikken. Vooral de inhammen (waar bij mij gelukkig nog heel wat haar staat!) en de kruin zijn pijnlijk. Gelukkig is die pijn van korte duur.

Resultaat?

Meteen na de behandeling is mijn gezicht rood maar ik kan zonder gêne de deur uit. Na zes uur mag ik het opgedroogde plasma, dat voor een trekkerig gevoel zorgt, van mijn gezicht wassen. In de spiegel zie ik sporen van de dermapen maar de volgende dag is alle roodheid verdwenen. Voor optimale resultaat is het aangewezen om deze behandeling drie keer te herhalen, met een tussenpauze van een maand. Toch kan ik zeggen dat ik na deze behandeling verbetering zie. Mijn huid oogt vol en de plooien tussen mijn neus en mondhoeken zijn minder uitgesproken. De positieve effecten van deze treatment blijven tot een half jaar, nadien volstaat het om de behandeling om de paar maanden te herhalen.

Prijs?

Bij Skinne Klinik in Antwerpen kost 1 sessie 185 euro.

www.skinneklinik.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier