Waardevolle landschappen volgens Unesco: een stapje in werelderfgoed

1130
Het Historisch Centrumkanaal en zijn vier hydraulische liften zijn een van de meest opmerkelijke voorbeelden van een industrieel landschap uit de vorige eeuw. (foto maf)
Het Historisch Centrumkanaal en zijn vier hydraulische liften zijn een van de meest opmerkelijke voorbeelden van een industrieel landschap uit de vorige eeuw. (foto maf)

Een erkenning van Unesco is als een Michelinster voor een restaurant. Het brengt toerisme op de been en het verleent een zekere bescherming. In ons land kregen verschillende landschappen al bezoek van de Unesco-inspecteurs.

1. 1. Antwerpen – Landloperskolonie

Deze zomer werd de landloperskolonie in Wortel als werelderfgoed erkend. Tegelijk kregen ook drie Nederlandse Koloniën van Weldadigheid het statuut. In de 19de eeuw werden hier landlopers opgevangen die van de uitgestrekte heide een goed draaiend landbouwbedrijf maakten. De Kolonie in Wortel bestaat uit brede dreven door het bos, hier en daar een ven en wat heide. In De Klapekster, de cafetaria van Natuurpunt, huist een bezoekerscentrum. Je kan het gebied verkennen met het wandelnetwerk Kempense Kolonies.

Info: www.kolonie57.be

2. 2. Vlaams-Brabant – Eeuwenoude beukenbos

Een deel van het Zoniënwoud heeft al langer de beschermde Unesco-status. Te danken aan de eeuwenoude beuken waarvan sommige al meer dan 200 jaar oud zijn. Het Zoniënwoud was ooit de jachtgrond van de adel. Nu kan je er prachtig wandelen en fietsen. Je start best aan één van de toegangspoorten, zoals aan Groenendaal waar een bosmuseum en een arboretum zit. Ga op zoek naar de Koninklijke Loge of de gedenkplaats voor gesneuvelde boswachters in de Eerste Wereldoorlog in de vorm van een menhircirkel.

Info: www.zonienwoud.be

3. 3. Henegouwen – Historisch kanaal

De hydraulische scheepsliften van La Louvière zijn volgens Unesco zo speciaal dat ze wel moeten werelderfgoed genoemd worden. In één adem werd ook het Historisch Centrumkanaal zo benoemd. Het is er zalig fietsen langs het kanaal dat pas in 1917 werd afgewerkt. Wedden dat je even halt houdt als de liften in werking zijn? Je parkeert best aan de kabellift van Strépy-Thieu, een sterk staaltje moderne architectuur en ook toegankelijk voor bezoekers.

Info: www.canalducentre.be

4. 4. Oost-Vlaanderen – De Schelde Delta

Unesco hanteert nog andere erkenningen. Een geopark is een plaats met een bijzonder geologisch erfgoed. De grensoverschrijdende Schelde Delta ambieert een erkenning als Geopark. In dit fascinerende gebied is een constante wisselwerking tussen cultuurhistorie en natuurlijke processen. De loop van de Schelde heeft het landschap in grote mate vorm gegeven. Zowel per fiets als te voet valt de fascinerende rivier en zijn omgeving goed te verkennen. Langs de Zeeschelde vind je verschillende gratis overzetboten.

Info: www.routen.be, www.scheldedelta.eu

5. 5. Limburg – Kempen ~ Broek

Een biosfeergebied is een plaats waar volgens Unesco biodiversiteit een belangrijke rol speelt. Het grensoverschrijdende Kempen~Broek wil als biosfeergebied erkend worden. In het natuurgebied liggen kleine dorpjes en een kanaal. Je vindt er een grote planten- en dierenrijkdom, waaronder het grootste aantal libellen van de Benelux. Je vindt er niet minder dan 16 wandelgebieden die via het langeafstandspad (104 km) met elkaar worden verbonden.

Info: www.kempenbroek.eu