Genieten van natuur en geschiedenis op het grootste Waddeneiland van Nederland: tussen zeehonden en schapen op Texel

Het Nederlandse Waddeneiland Texel is onlosmakelijk verbonden met de zee. Het heeft een rijke geschiedenis, waar de zee die het eiland omringt een grote rol in speelt. Dat kan je vandaag ontdekken in een van de vele boeiende plekjes op het eiland, maar tegelijk kan je er genieten van de ongerepte natuur én lekker eten. Ook strandgangers en avonturiers komen op Texel aan hun trekken. Kortom, het Nederlandse eiland heeft voor elk wat wils in petto.

Laten we eerst iets ophelderen: Texel wordt uitgesproken als ‘Tessel’, ook al gebruiken sommige inwoners ‘Teksel’. Beide uitspraken zijn juist en hoe je het ook zegt, op Texel maakt het allemaal niets uit. Het eiland straalt echt vakantie uit, iets wat al begint op de veerboot in De Helder. Het is een zonnige nazomerdag en heel wat mensen staan aan te schuiven om aan boord te gaan. Jammer genoeg mogen we onze auto niet uit om op het dek te gaan kijken, door de coronamaatregelen, maar na twintig minuten varen komen we aan op Texel. Het is het grootste Waddeneiland en het is het dichtst gelegen bij het vaste land, waardoor het een gegeerd vakantieplekje is. Van zodra je van de veerboot komt, wijzen een heleboel pijltjes je naar hotels en diverse vakantieparken. Wat je ook meteen merkt, is dat Texel een mooi, groen eiland is en natuurlijk de vele schapen die in de groene weiden grazen. Want Texel wordt niet voor niets het schapeneiland genoemd. Grappig feit: er zijn evenveel schapen op Texel als dat er inwoners zijn. En als er lammetjes bijkomen in de lente, dan zijn het er nog meer.

De stoere rode vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland is voor veel mensen hét symbool van Texel. (foto’s Getty)

Bijzondere fauna en flora

Wij laten de schapen rustig grazen en zetten koers naar De Koog, de badplaats van Texel, waar ons hotel gelegen is. Van zodra we onze koffers achtergelaten hebben in onze hotelkamer die uitkijkt op de duinen, zetten we koers richting het stadje. Er heerst een gemoedelijke drukte in het autovrije centrum met zijn vele winkeltjes en horecazaken, die uitnodigen om een glaasje te drinken. De Koog heeft ook prachtige stranden, ideaal voor zonnekloppers en op een boogscheut van het centrum. Bovendien grenst het aan het natuurgebied Nationaal Park Duinen van Texel, waar je heerlijk kan wandelen. Je ontdekt er heel wat bijzondere fauna en flora met veel zeldzame plantensoorten en beschermde vogelsoorten die je van dichtbij kan zien. Een aanrader voor wie graag de wandelschoenen aantrekt.

Grappig feit: er zijn evenveel schapen op Texel als dat er inwoners zijn.”

Wie Nederland zegt, zegt natuurlijk ook fietsen. Ook daarvoor is Texel perfect geschikt met mooie brede fietspaden en duidelijk bewegwijzerde routes. Ideaal voor als je van dorpje naar dorpje wilt trekken of naar het strand. Hou er wel rekening mee dat er altijd wat wind is op Texel, dus is een elektrische fiets zeker een aanrader. Wil je natuurlijk het eiland op korte tijd helemaal verkennen, dan is het gemakkelijkst met de auto. Omdat parkeren overal betalend is op Texel, koop je best op voorhand een Texel e-vignet. Daarmee kan je overal parkeren en hoef je je nooit druk te maken over de parkeerduur. Je kan het vignet digitaal aanschaffen voor een dag of een week.

Zeehondjes kijken

De volgende dag trekken we er op uit met de wagen en onze eerste stop is Ecomare, niet ver van ons hotel in De Koog. Ecomare is een zeehondenopvangcentrum en in verschillende buitenbassins kan je heel wat zeehonden zien. Een deel van hen worden opgevangen omdat ze zwak of gewond zijn. Als het opnieuw goed met hen gaat, worden ze uitgezet op het Texelse strand of op een zandplaat in de Waddenzee. Maar er zijn ook een aantal vaste bewoners zoals bruinvissen en enkele oude zeehonden die bijvoorbeeld blind zijn en niet meer in het wild kunnen overleven. Daarnaast ontdek je er heel wat over de Waddenzee en de dieren die er leven, in de verschillende zalen en in het aquarium. Er is ook heel wat aandacht voor de vervuiling van de zee en de plasticsoep. Nog een aanrader in Ecomare, naast de schattige zeehonden, zijn de twee wandelingen die je op het domein en in de duinen errond kan maken. Je ontdekt een mooi stukje natuur en je hebt er prachtige vergezichten. Bovendien is een van de wandelingen perfect geschikt voor kinderen, die er op een speelse manier de wonderen van de natuur ontdekken.

De Reede van Texel

Nadat we genoten hebben van een lekkere lunch in strandpaviljoen Strandpaal 17, zetten we koers naar Oudeschild, een dorpje met een haven, waar de Texelse vissersvloot ligt aangemeerd. Vanuit de haven kan je verschillende boottochten maken op de Waddenzee, ook om zonnende zeehonden te spotten. Niet ver van die haven ligt Kaap Skil, een bijzonder mooi museum waar je heel wat ontdekt over de geschiedenis van Texel. Er is de indrukwekkende maquette van de Reede van Texel, dat is de plaats waar in de zeventiende eeuw een heleboel boten voor anker lagen, vlak voor de kust. Handelsschepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie, oorlogsvloten en walvisvaarders lagen er naast elkaar, te wachten op een gunstige wind of ze werden er bevoorraad. De maquette is indrukwekkend, maar ook de verschillende persoonlijke verhalen van zeemannen, reders en schippersvrouwen, die je kan beluisteren of lezen in de aparte kleine exporuimtes, zijn de moeite waard. Boven ontdek je dan weer heel veel over onderwaterarcheologie en buiten is er een echt vissersdorp inclusief molen. Je loopt er van het ene vissershuisje in het andere en ziet hoe de mensen vroeger leefden. Nog een aanrader is de uitgebreide juttersverzameling, die te kijk staat in een van de schuren op het domein.

Na al dat bezoeken en rondrijden, sluiten we onze dag af met een heerlijk diner in restaurant Wanbinge van Hotel Greensight. Een heerlijk culinair menu met aangepaste wijnen en verfijnde gerechten sluit deze mooie dag op Texel af. Wie denkt dat het allemaal maar gewone kost is in Nederland, heeft duidelijk nog niet op Texel gelogeerd.

Jammer genoeg moeten wij na drie dagen afscheid nemen van Texel, maar er valt hier genoeg te beleven om een week, ja zelfs twee weken te vullen. Je kan het nog het sfeervolle Den Burg gaan bezoeken, de ‘hoofdstad’ van Texel, vol historische panden en leuke winkels. Of de vuurtoren aan het andere eind van het eiland gaan beklimmen, iets wat wij door de coronamaatregelen jammer genoeg aan ons moesten laten voorbijgaan. Ook avonturiers komen aan hun trekken: parachutespringen, rondvluchten, karting en paardrijden, het kan er allemaal. Kortom, Texel heeft iets voor iedereen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier