Tip van de week: Een blik op de Tweede Wereldoorlog

Op dinsdag 28 mei 1940 ondertekende koning Leopold III de capitulatie van België. Het was het begin van een vijf jaar durende bezetting onder nazibewind. Een periode die nog steeds wordt gedocumenteerd en vastgelegd, niet in het minst door voortreffelijke musea die tegelijk ook kenniscentra zijn.

1. De rol van het verzet – West-Vlaanderen

Vorig jaar opende in Klerken bij Houthulst Klein Engeland. The Secret War Museum. Het is een initiatief van leerkracht lager onderwijs Brecht Schotte die geïnspireerd door de verhalen van zijn grootvader op zoek ging naar artefacten van het verzet over heel België. Hij verbouwde een hoeve tot een huis uit de jaren 40. Aan elk voorwerp hangt een verhaal. Ook de collaboratie en het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog komen er aan bod. De naam van het museum is geïnspireerd op de bijnaam van Houthulst. In de Tweede Wereldoorlog was burgemeester Hubert De Groote één van de leiders van het verzet in West-Vlaanderen. De toegang bevindt zich in de Zarrenstraat. Het museum is elke zondag open voor bezoekers, op andere dagen op afspraak.

www.kleinengeland.be

2. Nieuw bevrijdingsmuseum – Limburg

Kamp Beverlo was een trainingskamp voor tienduizenden soldaten van de Wehrmacht. Tegelijk zaten hier ook duizenden politieke gevangenen opgesloten tijdens de oorlog. In het gloednieuwe belevingsmuseum Liberation Garden wordt haarfijn uitgelegd welke rol het kamp en bij uitbreiding de ruime omgeving speelde tijdens de bevrijding. Je stapt er in de schoenen van de bezetters, verzetsmensen en bevrijders. Voor kinderen is er een avontuurlijke zoektocht door het museum. Liberation Garden is elke dag open van 10 uur tot 17 uur.

www.liberationgarden.be

Kamp Beverlo was een trainingskamp voor 10.000 soldaten van de Wehrmacht.

3. De laatste strijd – Luxemburg

Het Ardennenoffensief wordt algemeen gezien als de laatste stuiptrekking van het nazibewind. In de barre winter van 1944 slaagden de Duitsers erin een doorbraak te forceren en terug naar het westen op te rukken. Dankzij bevoorradingsproblemen en de weerstand van Amerikaanse en Britse troepen en het lokaal verzet werden de Duitse aanvallen uiteindelijk afgeslagen. Verspreid over de Ardennen vind je heel wat musea die dieper ingaan op de zinloze strijd die teveel levens kostte. Het grootste is het Bastogne War Museum vlakbij het Mémorial du Mardasson net buiten de stad. Reken zeker op twee uur om er langs alle decors, films en multimedia-installaties te stappen. Je wordt er als het ware ondergedompeld in het verhaal. Het museum is elke dag open van 9.30 uur tot 18 uur.

www.bastognewarmuseum.be


En wat met de Holocaust en de vele vervolgingen onder het naziregime? In Kazerne Dossin (www.kazernedossin.eu) in Mechelen en Fort Breendonk (www.fortbreendonk.be) in Willebroek wordt deze zwartste bladzijde van de menselijke natuur uitvoerig belicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier