Tip van de week: lekkers op kerstmarkten

150
De Abdij van Maredsous ligt sowieso al in een mooie omgeving. Start en eindig je wandeling aan de feeërieke kerstmarkt. (foto Abbaye de Maredsous asbl)
De Abdij van Maredsous ligt sowieso al in een mooie omgeving. Start en eindig je wandeling aan de feeërieke kerstmarkt. (foto Abbaye de Maredsous asbl)

Een kerstmarkt kan je een dag later behoorlijk veel hoofdbrekens bezorgen. Vergeet de traditionele glühwein en jenever en zoek die stalletjes op met lokaal lekkers, liefst bijgekruid met een sausje van gezelligheid, toplocatie en prachtig decor.

1. In de schaduw van de abdij – Namen

De neogotische benedictijnerabdij van Maredsous is een knap staaltje architectuur. Je kan er ook mooie wandelingen in de omgeving doen. Rechts van de abdij is het bezoekerscentrum waar de beroemde kaas en het abdijbier worden geserveerd. De grote parking en terras voor het gebouw vormen de ideale locatie voor een kerstmarkt met meer dan zestig chalets. De markt is enkel nog volgend weekend vanaf vrijdag te bezoeken. In de grote chalet Le Repère des rennes worden specialiteiten uit de Elzas geserveerd met zuurkoolbrood, bosbessentaart, maar ook fondue met Maredsouskaas. Straatartiesten brengen optredens en de abdij is mooi verlicht.

www.noelmaredsous.be

2. Bloemen als kunstvorm – West-Vlaanderen

De hoofdstad van de Zwinstreek vormt het hele jaar door een ontdekking. In de winter steekt Damme zelfs nog een tandje bij. Florist en decorateur Frederiek Van Pamel steekt het historische Sint-Janshospitaal en het NEST Stadslab Damme in een prachtig bloemenkleed. De gebouwen zijn op zich al de moeite om door te dwalen. Tickets kosten 6 euro.

Het centrum van Damme is één en al erfgoed. Al die monumenten, van de kerk tot het stadhuis en alle herenhuizen daartussenin worden feeëriek verlicht in deze periode. Wie toch in Damme is, kan meteen ook van de middeleeuwen proeven. In het kader van de fietsroute Verdwenen Zwinhavens werden door een foodarcheoloog en tientallen chef-koks en ambachtslui vergeten gerechten tot leven geroepen. Het resultaat is best lekker en verrassend. Te ontdekken bij onder andere Bistro Mout op de Markt.

www.winterindamme.be

3. Nationaal gerecht van Canada – Brussel

De grootste kerstmarkt van het land staat in de hoofdstad. Over een lengte van 3 kilometer bieden 250 chalets lekkers en handgemaakte cadeautips voor eindejaar, en dat nog tot 1 januari. De klank- en lichtshow op de Grote Markt is een aanrader, net als de Secret Garden in de Grand Hospice vlakbij de kerstmarkt aan het Sint-Katelijneplein. Of laat een schommel een mooie melodie componeren op de Kunstberg. Op het Muntplein worden typische berggerechten geserveerd en je kan er ook curling beoefenen.

In de Zwarte Toren vinden verschillende activiteiten plaats rond Quebec First Nations of de oorspronkelijke bewoners van de regio Quebec in Canada. Hier kan je ook proeven van het bekendste fastfoodgerecht van Canada, de poutine. Dat zijn frieten bedekt met wrongel, extra saus en nog wat toppings. Om duimen en vingers… je weet wel.

www.plaisirsdhiver.be