Uittip: marcheren door militaire gebieden in elke provincie

Defensie is een grootgrondbezitter. Soldaten moeten de stiel ergens leren, natuurlijk. Maar door de inkrimping – een oefening in efficiëntie heet dat dan – raken vele gebieden onbenut. Zo zijn de laatste jaren heel wat gronden van de hand gedaan. Nu zijn het groene zones, recreatieoorden en vooral natuurgebieden geworden. Wij snorden er een per provincie op.

1. Vloethemveld in Zedelgem

Tot begin 2013 was het Vloethemveld nog in handen van het leger. Na de Tweede Wereldoorlog werden hier duizenden, sommige bronnen spreken van 120.000, Duitse soldaten vast gehouden in barakken. Later was het een munitiedepot. Nu is het een prachtig wandelpark waar nog volop aan wordt gewerkt. Hier en daar is er ook heideherstel. Er is een speelbos en een uitkijktoren. Binnenkort is het wandelpad volledig afgewerkt dat dwars door het natuurgebied trekt. Je ziet hier regelmatig reeën en everzwijnen passeren.

Adres: Vloethemveld, Zedelgem.

www.natuurenbos.be/vloethemveld

2. Het Leen in Eeklo

Tussen 1938 en 1972 deed Het Leen dienst als munitiedepot. Er werden bunkers gebouwd, betonwegen aangelegd en vijvers gegraven. Het water was nodig voor eventuele bluswerken als munitie de lucht in vloog. Nu is het een provinciedomein met arboretum, gratis toegankelijk bosmuseum en 36 kilometer aan wandelwegen waarvan de helft onverhard. Het fietsknooppuntennetwerk gaat er dwars doorheen.

Adres: Gentsesteenweg 80, Eeklo.

www.hetleen.be

3. Fort 4 in Mortsel

De fortengordels rond Antwerpen zijn een verhaal apart. De meeste forten zijn vrij te bezoeken. De tweede ring aan bakstenen forten voor Antwerpen werd gebouwd tussen 1860 en 1864. Het Fort 4 in Mortsel werd tot 2000 door de artillerieschool gebruikt waarna het voor het publiek werd opengesteld. Nu is het een aangenaam wandelpark. Je vindt er ook een miniblotevoetenpad. Aan de vroegere hoofdingang is er een permanente tentoonstelling over de fortengordels rond Antwerpen. Elke week vinden er gegidste rondleidingen plaats in de gebouwen.

Adres: Fortstraat 100, Mortsel.

www.fortengordels.be

4. De Halve Maan in Diest

Diest is vaak belegerd en veroverd geweest. In de 19e eeuw werden de omwallingen rond de Oranjestad versterkt, maar al tegen de Eerste Wereldoorlog bleek dat niet te voldoen. Het is op de resten van een vooruitgeschoven bastion van de omwalling, een lunette, dat provinciedomein De Halve Maan werd gebouwd. Het grote openluchtzwembad met zandstrand springt er vooral in het oog. Je kan er ook minigolfen, waterfietsen… In het nabijgelegen Webbekoms Broek kan je prachtig wandelen. Je vindt er ook nog resten van de omwalling.

Adres: Omer Vanaudenhovenlaan 48, Diest.

www.demerodeonline.be

5. Molenheide in Zonhoven

Verwar niet met het gelijknamige bungalowpark in Houthalen-Helchteren. Het natuurgebied Molenheide werd in 2006 gelinkt aan het natuurreservaat Teut-Tenhaagdoorn. Voordien was het een oefenterrein voor het leger en een logistiek depot. Een 5,2 kilometer lange wandeling – bewegwijzerd met gele pijlen – gaat rond het mooie heidegebied. Op de Molenheide werd een prehistorisch rendierjagerskamp van 12.000 jaar geleden opgegraven.

Adres: Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9, Zonhoven.

www.natuurenbos.be/teut-tenhaagdoorn

 

Een artikel van Marijn Follebout van ‘Verrassingen om de hoek’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier