Van James Ensor tot Louis Zimmer: bekende koppen, inspirerende musea

Wat hebben een schilder, striptekenaar, uitvinder, geleerde en sportheld met elkaar gemeen? Ze hebben een museum dat naar hen werd genoemd. Dit zijn onze vijf niet te missen aanraders.

Door Marijn Follebout

Wij houden van musea waar je het gevoel krijgt slimmer buiten te stappen dan je binnen kwam. Gekruid met een vleugje erfgoed, een snuifje beleving en een vingerhoedje interieurinrichting wordt elk museumbezoek een topattractie.

 

1. Maskers, baden en speed painting

Het James Ensorhuis in Oostende opende pas deze zomer de deuren en mocht al meteen op heel wat enthousiasme rekenen. In dit interactieve belevingscentrum kan je het kunstwerk De Baden van Oostende tot leven wekken. Kinderen kunnen er aan speed painting doen, waarbij ze met technologie een schilderij van Ensor moeten afwerken.
www.ensorstad.be

2. De bijzondere wereld van Marc Sleen

In de Zandstraat in Brussel opende het Marc Sleenmuseum opnieuw de deuren. Hij tekende 58 jaar lang strips, waaronder maar liefst 217 Nero-avonturen. Zijn oeuvre is indrukwekkend. De toegang tot het museum is gratis.
www.marcsleen.be

3. Klokkenmaker buiten categorie

Alfred Einstein was enorm onder de indruk van de Wonderklok van Louis Zimmer. De Lierse horlogemaker verbaasde de wereld ook met zijn Jubelklok en Astronomische studio. Het boeiende museumbezoek over tijd en ruimte wordt gecombineerd met de Zimmertoren, die, u raadt het al, hernoemd werd naar de Lierse ereburger.
www.zimmertoren.be

4. Het leven van de eerste Europeaan

Desiderius Erasmus wordt wel eens de eerste Europeaan genoemd. De in Rotterdam geboren filosoof reisde zowat heel Europa rond. Hij woonde in 1521 een vijftal maanden in een prachtige woning in Anderlecht bij een bevriende geestelijke. Het wordt sinds 1932 het Erasmushuis genoemd. Het leven en werk van de man staan er centraal.
www.erasmushouse.museum

5. In het spoor van de Kannibaal van Baal

Bovenop de Balenberg in Tremelo ligt het Sven Nys Cycle Center. Je werpt er een blik op het leven van de veldrijders en alles wat er omheen gebeurt. Er liggen ook verschillende pistes waar je vrij kan oefenen. De Kannibaal van Baal komt er zelf ook nog regelmatig langs.
www.svennyscyclingcenter.be

(foto Nick Decombel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier