Verdwalen tussen de planeten: 5 plekken om de oneindigheid van het heelal te ontdekken

448
In het 360°-theater van Cosmodrome in Genk krijg je de avondhemel in alle details te zien. (foto Kattevennen-Cosmodrome)©Paul Reinquin
In het 360°-theater van Cosmodrome in Genk krijg je de avondhemel in alle details te zien. (foto Kattevennen-Cosmodrome)©Paul Reinquin

Voor veel kinderen is de Grote Beer kunnen aanwijzen de start om de blik elke avond naar boven te richten. Nu we in de donkere maanden zitten, kunnen we die maar beter nuttig gebruiken. Op de Poolster kan je navigeren, de Andromedanevel is wondermooi en de Melkweg neemt je mee langs duizenden sterren.

1.West-Vlaanderen: Race naar de maan

In de kustprovincie vind je sterrenwachten in de Palingbeek in Ieper, de duinen van Koksijde en de bossen onder Brugge. Onlangs opende ook nog Astropolis de deuren, vlakbij de luchthaven van Oostende. Vandaag is het exact 49 jaar geleden dat de laatste bemande vlucht naar de maan vertrok. In een prachtige overzichtstentoonstelling belicht Astropolis de ‘Race naar de maan’. Er loopt ook een kleinere tentoonstelling over de geschiedenis van het kijken naar de sterren. In de telescoopzalen kan je de hemel bestuderen.

Info: www.astropolis.be

2.Oost-Vlaanderen: Oudste telescoop

Bovenop het Gentse universiteitsgebouw Plateau aan de Rozier bevindt zich volkssterrenwacht Armand Pien. De ingang bevindt zich in de Lovelingstraat. Elke woensdagavond wordt er een gratis publieksavond georganiseerd. Je moet op voorhand reserveren. De oudste actieve telescoop (1880) van Europa staat er opgesteld. Er staan ook moderne telescopen. Het weerstation op het dak is er al sinds 1907 in gebruik.

Info: www.armandpien.be

3.Vlaams-Brabant: Weerstation op het dak

Een volkssterrenwacht verenigt amateurastronomen en staat open voor al wie interesse heeft in de kosmos. Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen bestaat sinds 1967 en is de oudste van het land. In niet-covidtijden vinden er regelmatig lezingen en cursussen plaats. Je kan er op woensdag- en zondagmiddag terecht. Er lopen steeds tentoonstellingen, maar Mira staat ook bekend om zijn telescoopzalen. Er is ook een weerstation, dat moet wel met iemand als Frank Deboosere als bestuurslid.

Info: www.mira.be

4.Antwerpen: Meteoren en kometen

De expo over Michiel Coignet (1549-1623) in volksterrenwacht Urania in Hove maakt duidelijk dat ons land al eeuwenlang knappe astronomen in huis heeft. Je komt er in een andere tentoonstelling alles te weten over meteorieten en kometen. In de waarnemingstoren kan je turen naar de hemel en in het planetarium ga je op reis langs de sterren. Het aanbod aan 360°-films is omvangrijk en voor elke leeftijd.

Info: www.urania.be

5.Limburg: Driemaal de ruimte in

Elke toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen heeft een eigen thema. In Kattevennen draait het volledig om de ruimte. Eerst stap je door de expo ‘De Oerknal’, het moment waarop de ruimte werd gevormd. Daarna gaat het naar de sterrenwacht waar je overdag naar de zon kan kijken. Ten slotte stap je binnen in de 360°-filmzaal waar je in de zetel een visueel prachtige film kan bewonderen en waar je ook een blik kan werpen op de hemel van die avond.

Info: www.cosmodrome.be