Vijf buitenspeeltuinen om je uit te leven

3941
Verschillende woonwagens werden omgebouwd tot een mini-speelparadijs. (gf)
Verschillende woonwagens werden omgebouwd tot een mini-speelparadijs. (gf)

Jonge ouders zitten graag op kijkafstand van hun spelende kinderen op het terras. Bij peuters en kleuters moet je de boel toch wat in de gaten kunnen houden. Wij zochten vijf buitenspeeltuinen waar dat perfect mogelijk is.

Uniek concept

The Outsider Coast in Nieuwpoort staat vooral bekend om hun avontuurlijke watersporten. Met de Gipsy Village bieden ze ook voor kinderen een fantastische beleving. Verschillende woonwagens werden omgebouwd tot een ballenbad, speleobox, theaterwagen, doolhof, volkssportenkar… Verder vind je er nog een unieke glijbaan en een circustent. De ouders zitten tussen de woonwagens of genieten op het panoramaterras met zicht op de Gipsy Village en het kanaal. Een ticket kost 8 euro, goed voor een halve dag speelplezier en een ijsje.

Brugsevaart 50, Nieuwpoort. www.theoutsidercoast.be

Plezier in de Plezandbak

In het Prullenbos werd vorig jaar nog een avontuurlijk hindernissenparcours door de speelvallei aangelegd. (foto Yoshi Mertens)©Yoshi Mertens
In het Prullenbos werd vorig jaar nog een avontuurlijk hindernissenparcours door de speelvallei aangelegd. (foto Yoshi Mertens)©Yoshi Mertens

Ooit leefde een leeuw in het Prullenbos in Wetteren. Nu is het een magnifieke natuuroase met een toffe speelvallei. Op het terras zijn 320 plaatsen van waar je perfect zicht hebt op de Plezandbak voor de kleinsten. Vorig jaar pas werd een nieuw hindernissenparcours aangelegd door de vallei. Tussen 11 juni en 7 oktober kan je hier overnachten in één van de vijf luxe safaritenten. De speeltuin van het Prullenbos is gratis toegankelijk.

Groenstraat 8, Wetteren. www.prullenbos.be

Met vrijwilligers

Ouders die hier vroegers als kind kwamen, zitten er nu zelf met hun kroost. Speeltuin Bekaf, vlakbij het centrum van Aarschot, draait al een tijdje mee. De speeltuin wordt gerund door vrijwilligers. Het binnengedeelte is betalend. Op het terras van de vrijwilligersherberg heb je perfect zicht op de ravottende kinderen.

Bekaflaan 51, Aarschot. www.bekaf.be

Hagelwit strand

Het Zilvermeer in Mol is een aanrader. (foto Provincie Antwerpen)
Het Zilvermeer in Mol is een aanrader. (foto Provincie Antwerpen)

De waterspeeltuin van het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol is rolstoeltoegankelijk. De peuterspeeltuin is perfect te zien vanop het terras. Het avonturenspeelplein bestaat uit klimbanen, kabelbanen en een 15 meter lange buisglijbaan. Het hagelwitte strand trekt vooral veel zonnekloppers aan. De bijnaam ‘Zee van de Kempen’ zegt eigenlijk alles. Om binnen te geraken, moet je vooraf online een dagticket (3 euro) aankopen.

Zilvermeerlaan 2, Mol. www.zilvermeer.be

Dierenpark

Een kastanjedreef deelt de speeltuin van Scoutsrally in Neerpelt in twee helften. Peuters en kleuters ravotten op een gedeelte dat aanleunt bij het cafetaria-terras. De avontuurlijke speeltoestellen staan aan de andere kant van de dreef. Je vindt hier ook een tof dierenpark met reeën, geitjes, ganzen, eenden en konijntjes. De toegang is gratis. Van hieruit sta je in een wip in natuurgebied Hageven voor een wandeling.

Ralleylaan 3, Neerpelt (Pelt). www.scoutsrally.be