Vijf industriële musea in Vlaanderen

Ooit gehoord van het Belgisch Mirakel? Het verwijst naar het vlotte herstel van de industrie en economie in België in vergelijking met de buurlanden na de Tweede Wereldoorlog. Wij gaan langs bij vijf musea van de vooruitgang.

Beschermde wijk

In de 19de eeuw waren in de Rupelstreek meer dan 150 steenbakkerijen actief. In de als dorpsgezicht beschermde wijk Noeveren in Boom zweeft het verleden nog tussen de arbeidershuizen. Steenbakkerij Frateur werd omgebouwd tot het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen, kortweg EMABB. Het openluchtmuseum is het ideale vertrekpunt voor een wandel- of fietstocht in de met kleiputten bezaaide Rupelstreek. Het museum is enkel te bezoeken op afspraak of elke zondag om 14 uur tussen april en oktober.

Noeveren 67, Boom, www.emabb.be

Oude watermolens en technieken

Watermolens zetten de eerste industrieën mee op gang. In 1200 voor Christus werd al van waterkracht gebruik gemaakt in het Midden-Oosten. De watermolens in onze streken malen graan, persen olie en maken papier en textiel. De Liermolen in Grimbergen is een mooi voorbeeld. De 17de-eeuwse voormalige abdijmolen maalt nog steeds en is onderdeel van het Museum voor Oudere Technieken, kortweg MOT.

Guldendal 20, Grimbergen, www.mot.be

Het zwarte goud

De mijnsite van Beringen is een bruisende erfgoedplek. Het is de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Hier werd decennialang het zwarte goud opgedolven en gewassen. In het Mijnmuseum ontdek je er in negen thematische zalen alles over het steenkoolverhaal. Hier vonden een deel van de opnames van de film Marina van Stijn Coninx plaats. De terril naast de site is nu een avonturenberg waar het machtig mountainbiken is.

Koolmijnlaan 21, Beringen, www.mijnmuseum.be

Snelle vingers

De textielnijverheid zorgt in Vlaanderen al eeuwen voor rijkdom. Het legde de basis voor de industriële revolutie in onze streken. Hoe dat kwam, wordt duidelijk in het Industriemuseum in Gent. Het museum bevindt zich in een voormalige katoenspinnerij. Boven krijg je een prachtig panorama over de stad. Dat textielarbeiders vingervlug moesten zijn, bewijzen de vele weefgetouwen die je met een druk op de knop kan doen werken.

Minnemeers 10, Gent, www.industriemuseum.be

Bustels en skoen

Chaussures Eperon d’Or was hofleverancier in zijn tijd. De schoenfabriek sloot in 1968. Dit prachtige artdecogebouw, winnaar van de Onroerend Erfgoedprijs 2018, is pas enkele jaren geleden aan een nieuw leven begonnen als museum over de industriële geschiedenis van Izegem. Verschillende families bouwden hun fortuin rond de borstel- en schoenennijverheid.

Prins Albertlaan 5, Izegem, www.eperondor.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier