De kracht van verhalen: vijf kleine en charmante musea die nog lang bijblijven

Een paar kasten, wat erlenmeyers en een schedel zijn al lang niet meer genoeg om van een museum te kunnen spreken. ‘Immersive’, ‘beleving’, ‘storytelling’… zijn de begrippen die er vandaag toe doen. Wat houden we over aan ons bezoek? Dat is de vraag die er toe doet. We trokken naar vijf kleine en vooral charmante musea.

De wraak van het verzet

In augustus 1944 speelde zich in het kleine Meensel-Kiezegem een verscheurend oorlogsdrama af. Met te veel doden tot gevolg. Zelfs jaren na de feiten eiste de wraak van het verzet nog slachtoffers. We doen er wat vaag over omdat je het hele verhaal nu kan ontdekken in Museum 44. Je duikt er in de feiten dankzij een interactieve animatiefilm. Koppel je bezoek aan een wandeling door dit rustige dorpje in het Hageland waar Eddy Merckx zijn wortels heeft.

Binkomstraat 1, Meensel-Kiezegem, www.museum44.be

Dorp van kunstenaars

Genk is de tweede winkelstad van Limburg en de derde industriestad van Vlaanderen. In de 19de – begin 20ste eeuw was dat wel even anders. Toen kwamen kunstenaars naar Genk afgezakt om het prachtige heidelandschap op doek te vereeuwigen. Hun verhalen worden in het Emile Van Dorenmuseum, naast het Molenvijverpark, nauwkeurig bijgehouden. In deze voormalige kunstenaarswoning staan nog enkele onafgewerkte doeken in het atelier. Het museum is open op zondag en gratis toegankelijk.

Henri Decleenestraat 21, Genk, www.emilevandornemuseum.be

De grootste sigaar

Tussen 1921 en 1969 waren in Sint-Niklaas niet minder dan 3.000 sigarenrollers actief. De sigarenfabriek Mignot & De Block in de Regentiestraat haalde een stevige omzet. Nu zijn rookwaren een curiosa geworden. In het Pijp- en Tabaksmuseum bulkt het van de memorabilia. Hier vind je bijvoorbeeld de grootste sigaar ter wereld. Het museum is om de twee weken op zondag van 10 tot 13 uur geopend, vandaag ook.

Regentiestraat 29, Sint-Niklaas, www.pijpentabaksmuseum.be

Ambachtelijke klompen

Vorst, deelgemeente van Laakdal, was vroeger een regionaal centrum van de klompennijverheid. De canadapopulieren en wilgen in de valleibossen leenden zich uitstekend voor deze ambacht. Uit een driehoekige klomp wilgenhout kapt en snijdt een klompenmaker een perfect passende schoen. In het Klompenmuseum zie je de klompenmaker aan het werk. Achter het museum bevindt zich een klompenbelevingspad. Open vanaf 1 april.

Hoeve Den Eik 3, Laakdal, www.klompenmuseum.be

Panneboot

De etalage van Retrohuis ‘De Viswinkel’ in De Panne laat weinig aan de verbeelding over. Voor de Eerste Wereldoorlog was De Panne, na Oostende, het belangrijkste vissersdorp van de kust. In de vroegere viswinkel, ijshandel en artisanale visrokerij staan nu scheepsmodellen, hangen oude foto’s en staat het vol oud visserstuig. Vrijwilligers bouwen er een Panneboot. Het museum is elke derde dinsdag van 14 tot 18 uur en elke vrijdag van 14 tot 18 uur gratis open.

Kasteelstraat 52 – 54, De Panne, www.depanneboot.wixsite.com/blog/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier