Vijf plekken waar je het heel stil kan maken. Sssst, hier spreekt men niet

206
De prachtige parkbegraafplaats Schoonselhof in Antwerpen bevat meerdere themawandelingen tussen het verstilde erfgoed. (foto Walter Brems – vzw Grafzerkje)
De prachtige parkbegraafplaats Schoonselhof in Antwerpen bevat meerdere themawandelingen tussen het verstilde erfgoed. (foto Walter Brems – vzw Grafzerkje)

Stilte doet deugd. Zowel mentaal als fysiek. Zelfs in drukke steden kan je plaatsen vinden waar de rust zo uit de muren lijkt te komen. Wij gaan op zoek naar vijf stilteplekken.

Door Marijn Follebout

1.Antwerpen – Wandelen op het kerkhof

In steden als Roeselare, Wervik en Mol zijn begraafplaatsen serene openbare parken geworden. Ook het Schoonselhof in Antwerpen is nu een aangenaam wandelpark. Je kan er verschillende wandelingen doen tussen het prachtige, verstilde erfgoed en groen. Zeker de route ‘Zo spreken de doden’ is aan te raden, met gedichten langs het parcours van dichters die op het Schoonselhof begraven liggen. De wandelbrochures liggen klaar aan de ingang.

www.visitantwerpen.be

2.West-Vlaanderen – De frontlijn van WO I

In een boek, lang geleden uitgegeven door Uitgeverij Lannoo, beweert de auteur dat de gesneuvelde soldaten nog steeds hun oorlog voeren in de Westhoek. Feit is dat je op sommige plekken langs de frontlijn een speld kan horen vallen. Dat gevoel ervaren we vaak op de uitkijktoren van Oud-Stuivekenskerke midden de polders en vlakbij de IJzer, waar een vooruitgeschoven observatiepost van de Belgen lag. Ook tijdens een fietstocht langs de Frontzate tussen Diksmuide en Nieuwpoort kan de stilte indrukwekkend zijn, met niets anders dan de gierende polderwind.

www.toerismewesthoek.be

3.Limburg – Erkende stiltegebieden

Tien gebieden in Vlaanderen dragen het kwaliteitslabel Stiltegebied, waarvan vier in Limburg. Het gaat om het bosrijke Gerhagen (Tessenderlo), het moerasgebied in GrensPark Kempenbroek (Bocholt, Bree, Kinrooi), natuurgebied Zwarteput (Bilzen, Lanaken en Zutendaal) en natuurgebied Altenbroek (Voeren). In elk van deze gebieden kan je prachtige bewegwijzerde wandelingen maken. Zo kan je vanuit de Stalkerschans in de Schansstraat in Zutendaal het 21 kilometer lange stiltebelevingspad ‘Pad der Zinnen’ doen die ook door Zwarteput loopt.

www.toerismelimburg.be

4.Oost-Vlaanderen – Beleven als groep

Het Bronhuis Dender-Mark in Waarbeke, deelgemeente van Geraardsbergen, is de toegangspoort tot het stiltegebied Dender-Mark. Elke derde zondag van de maand wordt om 10 uur ’s morgens verzameld op het Waarbekeplein om in groep een stiltewandeling te doen van anderhalf uur. Een medewerker van stiltebeweging Waerbeke begeleidt de wandeling.

www.waerbeke.be

5.Vlaams-Brabant – Diep in het bos

In het Meerdaalwoud en het Zoniënwoud maakte ik al mee dat mijn gsm geen signaal meer opving. Vlakbij hoofdstad Brussel en toch compleet afgesneden van de wereld. Zalig toch? Een wandeling op de brede dreven van deze bossen stippel je best op voorhand wat uit. In het Meerdaalwoud kan je stappen op knooppunten. In het Zoniënwoud richtte wandelknooppunt.be een virtueel netwerk in.

www.toerismevlaamsbrabant.be