Vijf vergeten slagvelden

De Slag bij Waterloo (1815) waar Napoleon werd verslaan, kennen we allemaal. Maar ooit van de Slag bij Hooglede (1794) of bij Kermt (1831) gehoord? Sla er lokale geschiedboeken op na en het lijkt wel alsof onze voorouders niets anders deden dan elkaar naar het leven staan.

1.West-Vlaanderen: Bezetting van Fort Hazegras

Het Zwin is al sinds de Tachtigjarige Oorlog een grensstreek. Fort Hazegras bewaakt sinds 1784 de Hazegrassluis tegen de Nederlanders. In 1830 werd ons land onafhankelijk en dat was niet naar de zin van onze noorderburen. Ze bezetten het fort op 20 oktober 1830. De Belgen konden het fort snel terug innemen. In 1839 werd, na het ondertekenen van de vrede met Nederland, het fort afgebroken. De fietsroute Verdwenen Zwinhavens passeert langs dit strategisch belangrijke punt.

www.verdwenen-zwinhavens.be

2.Oost-Vlaanderen: Slag bij Gavere

De mist hangt nog vaak boven de Scheldemeersen in Gavere. Waar nu vooral natte weiden te vinden zijn, werden op 23 juli 1453 de Gentenaars in de pan gehakt door de troepen van Filips de Goede. De stad Gent was in opstand gekomen tegen de hoge belastingdruk van de hertog van Bourgondië. Filips drukte de opstand de kop in en zette zo zijn stempel op dit prinsbisdom aan de Schelde. Met de bewegwijzerde Slag bij Gavere wandelroute (7 km) kan je de troepenbewegingen volgen. In de lokale cafés wordt de overheerlijke Valeir geschonken.

www.routen.be

3.Vlaams-Brabant: Slag bij de Dijle

Deense Vikingen sloegen al in 884 nabij Leuven hun winterkamp op. De Frankische koning was deze plunderaars kotsbeu. Met een groot leger wist hij in 891 de Vikingen te verrassen. De oevers van de rivier kleurden bloedrood en tijdgenoten schreven dat de rivier opgestopt raakte door alle lijken. Met de Verhaaljagers kan je via de QR-code op het Hooverplein een kindvriendelijke interpretatie van de slag beluisteren. Het maakt deel uit van een wandeling met zes stadsverhalen.

www.leuven.be/verhaaljagers

4.Antwerpen: Slag om Geel

Het niet-bewegwijzerde Ten Aardpad passeert een monumentje voor het Schotse regiment dat zich in september 1944 ingegraven had bij Ten Aard, een deelgemeente van Geel. Het dorp ligt net over het Maas-Scheldekanaal en was omring door Duitse troepen. De Schotten lagen er tien dagen lang onder vuur en moesten zich uiteindelijk terugtrekken. De Slag om Geel kostte het leven aan meer dan duizend mensen.

www.visit-geel.be

5.Limburg: De Slag bij Steps

Op 13 oktober 1213 werd op de Stepsheuvel bij Montenaken het leger van de hertog van Brabant verslagen door de prins-bisschop van Luik. De twee vochten al langer om het graafschap Moha, een gebied dat zich nu in de provincie Luik bevindt. De Luikenaars haalden het beeld van de Onze Lieve Vrouwe van Steps uit de kerk. Dat glimmende beeld verblindde de Brabanders zo erg dat ze niet meer konden vechten, althans zo wordt verteld. De wandeling ‘Gallo-Romeinse tumuli’ (erfgoedwandeling, 1,50 euro) doet Montenaken aan.

www.gingelom.be/toerisme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier