Staycation met een speels tintje: vijf leuke zomerzoektochten

898
De zoektocht van Gezinssport Vlaanderen doet beeldenstad Aarschot aan. Sportanker Maarten Van Gramberen is het gezicht van deze zomerzoektocht. (foto Kristof Ghyselinck)
De zoektocht van Gezinssport Vlaanderen doet beeldenstad Aarschot aan. Sportanker Maarten Van Gramberen is het gezicht van deze zomerzoektocht. (foto Kristof Ghyselinck)

Vorige zomer werden we overspoeld met een zomerzoektochtaanbod. Steden en gemeenten zetten toen massaal in op de staycation. Dit jaar is het aanbod evenwichtiger, maar nog ruim voldoende om elke dag van de zomervakantie ergens anders te gaan speuren.

1. West-Vlaanderen – Mysterie van bosrover

Lodewijk Bakelandt (1774-1803) opereerde met zijn bende vanuit het Vrijbos nabij Langemark-Poelkapelle. Het Bakelandt-Mysterie is een fietsroute waarbij je het parcours niet kent. Door raadsels op te lossen, krijg je telkens een stukje van de route mee. De route varieert tussen 28 km (goede puzzelaars) en 45 km (euhm, minder goede puzzelaars). De start is op het Guynemerplein in Poelkapelle waar je in het Oud Gemeentehuis een gratis deelnemingsformulier kan afhalen.

Info: www.langemark-poelkapelle.be/toerisme

2. Oost-Vlaanderen – 100 jaar Roger Raveel

Davidsfonds zet de jaarlijkse zomerzoektocht helemaal in het teken van kunstenaar Roger Raveel. De zoektocht vindt plaats in Gent én in Machelen-aan-de-Leie (Zulte). In Gent start de zoektocht aan het onthaalpunt in de Oude Vismijn (Veerleplein) en in Machelen in het onthaalpunt Guldepoort (Dorpsstraat 36). Deelname kost 27 euro of 25 euro voor leden van het Davidsfonds. De zoektocht loopt tot 21 september.

Info: www.dezomerzoektocht.be

3. Vlaams-Brabant – Op stap in de Beeldenstad

Gezinssport Vlaanderen strijkt neer in Aarschot in het noorden van het Hageland. Aarschot wordt ook wel de Beeldenstad genoemd. Je kan wandelen (4 km) in de stad, fietsen (28 km) langs de Demer of aan geocaching (4 km) doen. Deelnemen kan tot en met 30 september. Deelname kost 15 euro of 10 euro voor leden van de Gezinsbond. Je kan je doeboekje op voorhand online bestellen. De start bevindt zich aan de Dienst Toerisme, Elisabethlaan 103.

Info: www.gezinssportvlaanderen.be

4. Antwerpen – Poort van Platteland

Landelijke Gilden organiseert de nationale streekzoektocht in Wuustwezel, Gooreind en Loenhout, in het noorden van de provincie Antwerpen. Je kan de gratis zoektocht per fiets (42 km) of per auto (50 km) afleggen en er is ook een kindvriendelijke variant (9 km). Onderweg doe je de uitkijktoren de Klot aan die uittorent boven natuurgebied De Maatjes. De brochure is gratis af te halen op de startplaats bij de Dienst Toerisme, Dorpsstraat 36 in Wuustwezel.

Info: www.streekzoektocht.be

5. Limburg – uitje met Karel en Kaatje

De boeken van Karel en Kaatje worden door peuters graag gelezen. Deze zomer kan je op zoektocht met Karel en zijn buurmeisje Kaatje in de winkelstraten van Hasselt. De gratis zoektocht start aan de Dienst Toerisme in de Maastrichterstraat 59 en duurt ongeveer een uur. Uitgeverij Clavis Books ontwikkelde in totaal zeven zoektochten met hun populaire kinderfiguren.

Info: www.clavisbooks.com