Wandelen en wijnen: vijf wijndomeinen die je kan bezoeken

532
Wijndomein Petrushoeve ligt midden in de Hagelandse heuvels. (foto Wijndomein Petrushoeve)©Lander Loeckx
Wijndomein Petrushoeve ligt midden in de Hagelandse heuvels. (foto Wijndomein Petrushoeve)©Lander Loeckx

In april plant wijndomein Vitse-Boydens in de polders van Bredene zijn eerste wijnstokken, het begin van een nieuw verhaal. Wijnbouw kent het laatste decennium een enorme opgang in ons land en de kwaliteit is top. Op deze wijndomeinen kan je terecht voor een proefondervindelijke rondleiding.

1. West-Vlaanderen – Puur natuur

Het gehucht Kruiseke, deelgemeente van Wervik, leunt aan tegen de taalgrens. Wijndomein Ravenstein ligt bovenop de Amerikaberg. Je hebt er een mooi uitzicht op de Leievallei. “Hoe minder trossen de druivenstok moet voeden, des te intenser zullen ze smaken.” Een belofte die wijnbouwer Dirk Talpe waarmaakt. In de schuur van de voorouderlijke hoeve werd een gezellige degustatieruimte ingericht. Een bezoek is mogelijk vanaf tien personen.

www.wijndomein-ravenstein.be

2. Oost-Vlaanderen – Ecologische aanpak

Op het hoogste punt van Borsbeke, deelgemeente van Herzele, kan je de torens van Gent zien, maar zo dicht ligt het plaatsje nu ook weer niet bij de Oost-Vlaamse hoofdstad. Toch noemt het wijndomein er Près De Gand. De wijnwinkel is elke zaterdag open van 10 tot 17 uur. Wijnbouwer Rudy De Vos is nog maar enkele jaren bezig en rijfde toch al verschillende medailles binnen. Hij produceert zo natuurlijk mogelijke wijnen op zijn vijf hectare grote domein. Op afspraak kan je Près De Gand bezoeken met groepen van 8 tot 50 personen.

www.wijndomein-pres-de-gand.be

3. Vlaams-Brabant – De wijn van Thuis

De Wijndries in Molenbeek-Wersbeek, deelgemeente van Bekkevoort, was in de middeleeuwen beplant met druivelaars. Vanop de top kan je de basiliek van Scherpenheuvel zien. Vlakbij ligt het wijndomein Petrushoeve, een beschermde vierkantshoeve. In de gerenoveerde wijnkelder rijpen hun Hagelandse wijnen. Tijdens je bezoek zal wijnbouwer Gerry het zeker hebben over de invloed van de ijzerzandsteen op het terroir. Wist je dat de Fenikswijn Stevenson die in de soap Thuis wordt geschonken hier ook echt gemaakt wordt?

www.petrushoeve.be

4. Antwerpen – Dineren op hoog niveau

Het nog jonge wijndomein Valke Vleug in Liezele, deelgemeente van Puurs-Sint-Amands, lanceerde dit jaar zijn eerste wijnen. Een oude hoeve kreeg er een hypermodern jasje aangemeten. Op de eerste verdieping bevindt zich het stijlvolle wijnsalon met wijnbar, open haard, zithoek en beschut terras met uitzicht op de velden. Je kan er terecht voor gastronomische diners of op één van hun events. Te ontdekken.

www.valkevleug.be

5. Limburg – Peetvader van wijndomeinen

Je kan prachtige wandelingen maken in het Haspengouwse landschap van Genoelselderen, deelgemeente van Riemst. Het gelijknamige wijnkasteel is er de trekpleister. De in 2019 overleden Jaap van Rennes kocht het kasteel en maakte er het grootste wijndomein van het land van. Hij bracht het oenotoerisme binnen in Vlaanderen. Vooral het arboretum, de rozentuin, het oude koetshuis met de druivenpers en de 13de-eeuwse wijnkelders vormen de blikvangers.

www.wijnkasteel.com