Aimé Antheunis: “Vooral Brugge zette een sterke collectieve prestatie neer”

Voetballiefhebbers keken er al maanden reikhalzend naar uit. De start van de nieuwe  voetbalcompetitie. Met promovendus Antwerp tegen landskampioen Anderlecht werd afgelopen vrijdag de Jupiler Pro League 2017-2018 op gang getrapt. Onze huisanalist Aimé Anthuenis volgde de eerste speeldag van op de eerste rij en zag een boeiende en interessante openingsspeeldag.

Antwerp-Anderlecht: 0-0.
“Antwerp-Anderlecht was niet alleen de openingsmatch van de Jupiler Pro League 2017-2018. Het was ook de wedstrijd van de kampioen van de Proximus League tegen de kampioen van de Jupiler Pro League.  De thuisploeg speelde met bijzonder veel inzet, wilskracht en enthousiasme. Bovendien kon de Great Old rekenen op de steun van zijn fanatieke aanhang. Antwerp-trainer Bölöni had zijn defensie bijzonder goed neergezet. Anderlecht groeide, vooral technisch, naarmate de wedstrijd vorderde. Maar kervers zomeraanwinst Sinan Bolat bezorgde met enkele prachtige saves de thuisploeg eigenhandig een (verdiend) puntje.”

Lokeren-Club Brugge: 0-4.
“Club Brugge zette een erg sterke collectieve prestatie neer. Vooral nieuwe spits Dennis Bonaventure deed met twee doelpunten en zijn individuele snelheid de Waaslanders bijzonder veel pijn. Lokeren kwam op alle gebied erg zwak voor de dag. Met veel individuele fouten en geen automatismen. Al moet gezegd zijnde dat coach Runar Kristinsson wel een pak nieuwkomers moet integreren. Club tankte met deze ruime zege vertrouwen voor de Europese terugwedstrijd tegen het Turkse Medipol Basaksehir komende woensdag. De grote vuurdoop voor Club-coach Leko. Ondanks het feit dat de West-Vlamingen van alle Belgische ploegen de zwaarste tegenstander hebben geloot, zie ik hen wel doorstoten. Maar dan moet het wel top zijn.”

Eupen-Zulte Waregem: 0-5.
“Ondanks een karrenvracht aan nieuwe spelers speelde Essevee een erg sterke match. Desondanks de cadeaus die het kreeg van Eupen. Vooral De Pauw, Olayinka en Benfica-huurling Šaponjic speelden voor de bezoekers een erg sterke partij.  Als Zulte deze vorm handhaaft, zal het opnieuw play-off 1 spelen. Eupen hoeft ondanks deze collectieve offday niet te panikeren. Ik zie hen naarmate de competitie vordert, wel groeien.”

Charleroi-Kortrijk: 1-0.
“Met een strafschopdoelpunt van Pollet hielden de Zebra’s de drie punten thuis. Een puntenverdeling was meer rechtvaardig geweest want beide teams hielden elkaar 90 minuten lang perfect in evenwicht. Man van de match was de meterslange Baby die voor de Karalo’s ontelbare keren de flanken afliep.”

Racing Genk-Waasland-Beveren: 3-3.
“Met zes doelpunten kregen de supporters van zowel Genk als Waasland Beveren een echte spektakelmatch te zien. Enkele knappe aanvallen maar ook defensief geblunder kruidden de wedstrijd. Na afloop denk ik dat beide coaches ontgoocheld waren met het resultaat. Debuterende hoofdcoach Philippe Clement omdat zijn ploeg 0-2 voorstond en toch nog de zege uit handen gaf. Genk-coach Albert Stuivenberg omdat zijn ploeg alsnog 3-2 voorkwam en in het slot toch nog twee punten verspeelde. Vooral Japans international Marioka speelde een bevredigende wedstrijd. Net zoals de spitsen Gano en Schrijvers. “

KV Oostende-Excel Moeskroen: 0-1.
“Excel Moeskroen, met bijzonder veel nieuwe spelers aan de aftrap, verraste en ging met de drie punten aan de haal. Bij de Kustboys stond er geen collectief blok op het veld. Bovendien kampte de thuisploeg met een gebrek aan inspiratie en verkwanselde het nog enkele mooie kansen op een doelpunt. Voor de troepen van Yves Vanderhaeghe een slechte repetitie voor de Europese terugmatch tegen Marseille, later deze week. Moeskroen werd voor het seizoen door iedereen bestempeld als degradatiekandidaat nummer 1, maar speelde bijzonder volwassen. Ondanks de 4-2 nederlaag tegen Olympic Marseille en het verlies op de openingsspeeldag tegen de Henegouwers is KVO toch niet kansloos voor de Europese terugmatch.”

STVV-AA Gent: 3-2.
“Een enthousiaste thuisploeg haalde het verdiend van AA Gent. De Kanaries speelde met veel enthousiasme en was vooral in de tweede helft de sterkere ploeg. De Buffalo’s vonden geen antwoord op de duelkracht van de Limburgers. Vooral uitblinker Ceballos, die twee keer scoorde, deed Gent veel pijn. Defensief was Gent ondermaats. De komst van nieuwe centrale verdediger Dylan Bronn kan misschien een oplossing zijn. Desondanks deze nederlaag zie ik Gent toch nog Europees doorstoten. Ook Cashpoint SCR Altach verloor namelijk afgelopen weekend. Bovendien is dit voor Gent al meteen de match van de waarheid. Europees doorstoten is voor hen een must.”

KV Mechelen-Standard: 1-1.
“KV Mechelen en Standard speelden een gelijk opgaande wedstrijd. Een gelijkspel is een terechte uitslag. Vooral de eerste helft was erg leuk om naar te kijken. Opvallend was ook het defensieve antwoord van de Rouches op de vrije trappen van Malinwa. De Standard-spelers hielden elkaars handen vast, als een soort menselijke ketting. Een listig trucje van debuterende Standard-coach Sá Pinto.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier