Aimé Anthuenis: “Een kwestie van te lage balcirculatie en efficiëntie”

De Rode Duivels beleefden gisterenavond in het Koning Boudewijnstadion een trieste avond. Tegen Finland het nummer 67 op de FIFA-ranking – net tussen Oezbekistan en Zuid-Afrika – konden de Belgen een nederlaag nipt afwenden dankzij een laat doelpunt van Romelu Lukaku. Toch vindt onze huisanalist en ex-bondscoach Aimé Anthuenis dat we niet moeten panikeren.

Aimé Anthuenis had echter ook gezien dat de motor van de Rode Duivels niet naar behoren functioneerde tegen Finland. Volgens hem schoot de ploeg op twee vlakken tekort. “Ten eerste lag de balcirculatie veel te laag”, oordeelt Anthuenis. “Tegen een tegenstander die bij balverlies massaal verdedigt en voor het grootste deel van de wedstrijd op de eigen helft kampeert moet die hoger liggen. Ik reken daar ook het sneller nemen van hoekschoppen en vrije trappen bij. In de eerste helft duurde het vaak een halve minuut vooraleer de bal getrapt werd. Na de pauze lag de uitvoeringssnelheid hoger, wat voor een deel te verklaren valt door de inbreng van Dries Mertens. Verder was het ook een kwestie van efficiëntie. Ik denk dat als je alle hoekschoppen en voorzetten bij elkaar telt je aan 50 stuks kwam. Dan moet je toeslaan en daar hebben de Rode Duivels gefaald. De einduitslag had gemakkelijk 3-1 of 4-1 kunnen zijn.”

Daarnaast zag Aimé Anthuenis nog een bijkomend probleem. “Wilmots wilt terecht de oefenwedstrijden gebruiken om nog een aantal dingen uit te testen. Tegen Finland was het vooral de vraag hoe de verdediging het er ging vanaf brengen met het nieuwe centrale duo Vermaelen-Denayer. Door een reeks van individuele foutjes is het Finse doelpunt tot stand gekomen, maar voor het overige is de defensie niet onder druk gekomen”, analyseert Anthuenis. “Daardoor hebben we geen antwoord op die vraag gekregen.”

“Weinig lessen te trekken”

Toch moeten we ook relativeren. “Het publiek bij de Rode Duivels is veel gewend”, verwijst hij naar het gemor op de tribunes van het Koning Boudewijnstadion gisteren. “Je moet je pas zorgen beginnen maken als je tegen een ploeg als Finland geen kansen bij elkaar kan sprokkelen en dat was niet het geval. Iedere ploeg maakt al eens zo’n uitschuiver mee. Bovendien kan het team nog versterkt worden. Nainggolan komt er normaal gezien op het middenveld bij en Carrasco kan rechts op de flank Origi vervangen. Maar veel lessen vallen er uit deze oefenwedstrijd niet te trekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier