Met de start van de Premier League zet de échte voetballiefhebber de smaakpapillen weer helemaal op scherp. En of het smullen wordt na een erg korte break! Bevestigt Liverpool of wordt het toch opnieuw Manchester City? Wat zijn de overlevingskansen van de drie nieuwkomers? En hoeveel assists schudt Kevin De Bruyne uit zijn sloffen? Analist Geert De Vlieger maakt ons alvast wegwijs.

(foto Belga)
Wie wordt kampioen?

Na liefst dertig jaar nagelbijten vierde Liverpool enkele maanden geleden eindelijk zijn negentiende landstitel. En noem het gerust een kroon met een gouden randje. Liefst 99 punten vergaarden The Reds, zowaar 18 meer dan eerste achtervolger Man City. “Toch geef ik City de meeste kans om dit seizoen kampioen te worden”, voorspelt Play Sports-analist Geert De Vlieger. “Liverpool kon vooral voor corona imponeren en pakte voor alle duidelijkheid verdiend de titel. Maar ik zie City onder de vleugels van een beresterke Kevin De Bruyne het laken nu opnieuw naar zich toe trekken. Een derde hond? Geloof ik niet echt in. Vorig seizoen finishte Man United derde op 33 punten van de eerste plaats. Dat gat eventjes dichtrijden is nagenoeg onmogelijk.”

De outsiders

Wat met gerenommeerde outsiders als Arsenal, het Tottenham van Jose Mourinho, Manchester United of het vernieuwde Chelsea? “Uiteraard zijn dat sterke teams, maar ik zie hen niet helemaal aansluiten. Arsenal schakelde Manchester City wel uit in de halve finale van de FA Cup en won nadien ook de beker. En het pakte nu ook de Community Shield. Ze hebben achterin de broodnodige personeelswissels doorgevoerd, maar ik betwijfel of het zal volstaan. Idem dito voor Man United, dat met Martial, Greenwood, Rashford en nu ook Donny van de Beek veel jong talent heeft lopen. Maar of het volstaat? Ik denk het niet. Vooral Chelsea prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Daar bleef sterke man Abramovich sinds 2017 op zijn honger zitten. Dat leidde tot transfers als Werner (RB Leipzig), Thiago Silva (PSG), Ziyech (Ajax) en Havertz (Leverkusen). Goeie voetballers, ik ben benieuwd hoe ze de Premier League verteren.”

De nieuwkomers

Na zijn titel in de Championship sprokkelde Norwich vorig seizoen amper 21 punten bij de grote jongens. Zijn Leeds, West Bromwich Albion en Fulham een vogel voor de kat? “Voor die laatste twee vrees ik, ja”, denkt Geert De Vlieger. “Maar ik kijk vooral naar Leeds. De slapende reus is na 16 jaar terug op het hoogste vlak. Met Bielsa aan het roer, wiens team veel lof krijgt toegezwaaid. Daar kijk ik wel naar uit. Ik denk dat ze een seizoen moeten kunnen draaien zoals Sheffield United als nieuwkomer in de voorbije campagne deed.”

Om naar uit te kijken

Geert De Vlieger hoeft niet lang na te denken naar wie hij uitkijkt. De blikvanger moet de kersverse speler van het jaar worden: onze eigenste Kevin De Bruyne. “Ik ben erg benieuwd naar zijn seizoen. Ik ben heel erg overtuigd dat hij in staat moet zijn om 20 tot 25 assists af te leveren. Kevin lijkt ieder seizoen nog beter te worden. Dat hij tot speler van het jaar werd verkozen is in feite fenomenaal. In een jaar dat Liverpool voor het eerst sinds 1990 de titel pakt, wordt geen speler uit dat team tot beste verkozen. Ik hoop dat hij zal schitteren en die vormcurve ook weet aan te houden tot tijdens het EK.”

De topschutter

Geert De Vlieger richt zijn vizier op de 22-jarige Marcus Rashford van Manchester United om topschutter te worden. “Ach, er zijn uiteraard heel veel potentiële kandidaten. Maar ik tip toch Rashford. Hij scoorde vorig seizoen 17 keer en moet in staat zijn om beter te doen.”

En de andere competities?

LA LIGA

Kampioen? Real Madrid.

Hamvraag: wat met FC Barcelona en Messi? “Er wordt heel fel naar hem gekeken en hij kan zich niet langer met een tweederangsrol in Europa verzoenen. Het wordt dus kijken of Ronald Koeman er in slaagt om nieuw leven in de ploeg te blazen. En dat wordt een zware opgave.”

SERIE A

Kampioen? Juventus.

Hamvraag: kan Romelu Lukaku zijn superjaar herhalen? “Hij zal er dit seizoen opnieuw staan, maar of het volstaat om Inter aan een prijs te helpen? Ik vrees dat ze opnieuw in de schaduw van Juventus zullen leven.”

BUNDESLIGA

Kampioen? Bayern München.

Hamvraag: wat te verwachten van onze Dortmund-Belgen? “Ik vrees ook hier dat Thomas Meunier, Axel Witsel en Thorgan Hazard niet kunnen optornen tegen Bayern München, dat de verpersoonlijking is van het moderne voetbal. Een lust voor het oog.”

(Kurt Guldentops)