Jacques Sys over de Rode Duivels: “De indruk ontstaat dat deze ploeg in zijn ontwikkeling stagneert.” (column)

1578
De Rode Duivels, de ploeg van een half miljard. (foto belga)

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

De ploeg van een half miljard

Toen Thomas Tuchel bij Borussia Dortmund de haast mythische Jürgen Klopp als trainer opvolgde, ontvouwde hij zijn voetbalfilosofie. Hij wilde dat het talent van de ploeg schitterde. Het orkest, sprak hij, moet mooi klinken en alleen dan kan de solist op de voorgrond treden. Een ploeg, vervolgde hij, dient altijd volgens dezelfde principes te voetballen en op hetzelfde ritme. Alleen op die basis kan de creativiteit van de vedetten renderen. Tuchel staafde het met een voorbeeld: dat Lionel Messi zich bij Barcelona kan ontplooien en veel minder in de Argentijnse nationale ploeg, komt volgens hem omdat er in Argentinië geen orkest is.

Klinkt ook het orkest van de Rode Duivels niet mooi genoeg? Het is een vraag die je kan stellen. Hoe kan het dat het niveau van smaakmakers als Vincent Kompany en Eden Hazard in de nationale ploeg veel minder is en blijft dan in hun respectieve clubs? Na menige interland is de vaststelling steeds weer dezelfde. Ook na de match van donderdag tegen Bosnië-Herzegovina. De transferprijs van de ploeg die aan de aftrap stond moet meer dan een half miljard euro zijn, maar op het veld blijkt dat slechts sporadisch. De vraag of Marc Wilmots als trainer op zijn grenzen botst, wordt al geruime tijd gesteld. Donderdag kon hij wel rekenen op een opvallend gretige Kevin De Bruyne die na de transfersoap van de voorbije weken veel mentale sterkte toonde.

De Rode Duivels zijn na de 3-1-zege tegen Bosnië-Herzegovina op weg naar het EK en moeten vanavond in Cyprus de poort bijna helemaal openbreken. De verwachtingen zullen dan weer groot zijn. Irreëel groot. Deze herhaaldelijk bezongen generatie moet ook in staat zijn tegen toplanden te presteren en veel meer brengen dan zogenaamd gecontroleerd voetbal. Beweging zonder bal, snelheid en diepgang, het zat er allemaal niet in. De indruk ontstaat dat deze ploeg in zijn ontwikkeling stagneert. En daar kan niemand tevreden mee zijn. De tweede plaats op de wereldranglijst ten spijt.