José De Cauwer en Johan Boskamp kijken op geheel eigen wijze terug op het sportjaar: “Ik zat er met open mond naar te kijken”

De één is gepokt en gemazeld in het wielrennen en kleurt nu als praatvaardige commentator elke koers op televisie. De ander is ex-voetbalcoach, analist en voor eeuwig een voetbalbeest dat houdt van wat lol en geen gezeik. Je zet José De Cauwer en Johan Boskamp bij elkaar voor het sportjaaroverzicht van 2022 en wat krijg je? Twee uren onversneden passie voor de koers én het populairste spelletje ter wereld. Ze waren soms moeilijk bij de les te houden en verdwaalden wel eens in de tijd van toen, maar ga er toch maar voor zitten: het wielrennen is onmenselijk geworden, voetballers dragen broeken van 3 meter breed en er zijn te weinig vrouwen.

We hadden het allemaal netjes voorbereid, de wielrenners en voetbalploegen die het jaar 2022 kleur gaven. Van Remco Evenepoel tot Lotte Kopecky, van Wout van Aert naar Mathieu van der Poel met tussenin ook Alec Segaert. En van de triomfen van Club en de miserie van Anderlecht naar Roberto Martinez en Lionel Messi.

Maar zet José De Cauwer (73), een leven vol koers, en Johan (Jan voor de vrienden, red.) Boskamp (74), een leven vol voetbal, tegenover elkaar en je krijgt er nauwelijks een speld tussen. Het ene sappige verhaal volgt het andere op. Met José vooral als animator en Boskamp als leergierige toehoorder. Want intussen is de gepensioneerde Nederlander al bijna een even groot wieler- als voetballiefhebber. “Ik sloeg tijdens het WK zelfs wedstrijden over voor de cross. Zo’n WK moet toch in de zomer? En daarna lekker wielrennen kijken in de tuin.” Daar gaan ze, we zitten nauwelijks.

De Cauwer : “Ik was voor de koers in Qatar toen ze al volop de stadions aan het bouwen waren. Natuurlijk gebeurden daar foute dingen. Maar ga hier eens gaan kijken naar grote bouwwerven. Daar gebeurt ook van alles.”

Boskamp : “Ik ben drie jaar coach geweest in het Midden-Oosten. De arbeiders moesten er onder de tribunes slapen. Maar ze zeiden wel: waar we vandaan komen, hebben we helemaal niéts .”

Zo zijn we dus meteen in de laatste maand van het jaar beland, bij het WK voetbal. Bij Louis van Gaal.

De Cauwer : “Jan, ik zat er met open mond naar te kijken. Van Gaal zat daar tijdens een persconferentie gewoon een journalist uit te kafferen. Zo is het gemakkelijk, toch?”

Boskamp : “Die journalist, Valentijn Driessen, had hem eerder ook al afgemaakt. Niet normaal! Maar dan zegt Louis: we worden wereldkampioen . Dan krijg je dat later terug, hé. Maar je kan zeggen wat je wil, Van Gaal is 20 matchen op rij ongeslagen geweest. Ach, Louis, ik mag hem wel.”

De Cauwer : “Als een coach mij zo zou aanpakken, zou ik zeggen: manneke, bekijk het maar…

Boskamp : “Louis is zo niet hoor, José. En zijn vrouwtje Truus regelt alles.”

De Cauwer : “Gaan we eindelijk aperitieven? Ik neem een glaasje witte wijn.”

Boskamp : “Voor mij een cola zero. Wat? Daar kan je niet mee klinken? Schei uit, man! Zeg José, je was dit jaar op televisie wel anders bij Karl (Vannieuwkerke, red.) en Renaat (Schotte, red.) dan bij Michel Wuyts, hé?”

De Cauwer : “De vogel zingt zoals hij gebekt is. Dat Michel met pensioen moest, daar snap ik niets van.”

Boskamp : “Waardeloos! José, zeg me, wat vind je van die 20-jarige Spanjaard Juan Ayuso? Tjonge jonge, wat is die goed.”

De Cauwer : “Derde in de Vuelta! Maar Carlos Rodriguez is ook een hele goeie, Jan. Ook pas 21. Dan heb je ook nog Enric Mas. Dat zijn nu al de grote concurrenten van Evenepoel.”

We zitten al bijna in 2023. We willen weten wat ze onthouden van het wieler- en voetbaljaar 2022.

Boskamp : “Dan komen we toch weer meteen bij Evenepoel, Van Aert en in mindere mate Van der Poel. En wat het voetbal betreft heb ik genoten van spelers als Jude Bellingham bijvoorbeeld. En van Messi natuurlijk. Maar of hij nu de GOAT (greatest of all time, red.) is, of hoe heet dat, is zó moeilijk te zeggen. Ik heb Pelé nog een keer of vier, vijf zien spelen. Op het WK ‘70 in Mexico: echt niet normaal. Zelfs niet in vergelijking met Johan Cruijff. Maar je hebt ook George Best, alleen is die nooit naar een WK geweest.”

De Cauwer : “Net zoals in het wielrennen kan je ook in het voetbal geen tijdperken vergelijken. De bal, het materiaal, de wetenschappelijke begeleiding… Het is allemaal zó veranderd.”

Boskamp : “José, ik heb je nog weten rijden met Hennie Kuiper! Hoe heette jouw ploeg toen alweer? DAF?”

De Cauwer : “Neen, dat moet bij Raleigh geweest zijn. Bij DAF was ik ploegleider. Op hun vraag werd ik op mijn 31ste, mijn vrouw was toen zwaar ziek, gestopt met koersen. Zo werd ik ploegleider van Roger De Vlaeminck.”

Boskamp : “Van Roger? Néén?”

De Cauwer : “Jawel, Fred De Bruyne was toen ook ploegleider. Allez, eigenlijk PR-man. Iedereen wilde iets drinken met Fred en De Cauwer deed al het werk.” ( lacht )

José De Cauwer en Johan Boskamp aan tafel bij Frank Buyse: “Union zou sportploeg van het jaar mogen worden. De gun-factor! Ze hebben niets gewonnen, man!” (foto Kris Van Exel)©Kris Van exel Kris Van Exel
José De Cauwer en Johan Boskamp aan tafel bij Frank Buyse: “Union zou sportploeg van het jaar mogen worden. De gun-factor! Ze hebben niets gewonnen, man!” (foto Kris Van Exel)

Zijn de tijden intussen zo veranderd?

De Cauwer : “De fysieke testen worden steeds geavanceerder en beter. Dat verklaart waarom jonge talenten steeds vroeger ontdekt worden. Creatieve voetballers kunnen zich verstoppen, in het wielrennen kan dat niet meer. Dat is alleen maar trappen, meten en testen. Elke nieuweling vliegt meteen op de testbank. Hematocrietwaarden, tal van andere waarden, dit, dat, nog maar eens bloed prikken. Geloof me: er zijn in het verleden meer Merckxen geweest, alleen kwamen die niet boven water. Maar anderzijds: had Eddy Merckx nu gereden, hij zou ook veel gewonnen hebben. Net als Roger De Vlaminck. Maar nu zet men ze van jongs af aan op de testbank, het doet bijna Oost-Duits aan, en je ziet meteen wie er bovenuit steekt. Vroeger werd je eerst amateur om prof te worden op je 22ste. Op je 26ste werd je dan bestempeld als voldoende matuur. Nu zeggen ze al op je 17de: jij bent ene voor ons . De zoon van Oscar Freire is nieuweling, hij is pas 15 jaar en ligt nu al onder contract bij UEA.”

Boskamp : “Echt?”

De Cauwer : “Wat er ook voor zorgt dat de opvolging, het Spartaanse regime waarin ze worden gedompeld en de mentale druk bijna onmenselijk zijn. Het is haast mishandeling. Zopas is Xandres Vervloesem, een gastje van 22 jaar, na drie jaar bij Team DSM en twee jaar voor Lotto-Soudal om die redenen gestopt met koersen. Dat is een van de weinigen die ooit Evenepoel en Tom Pidcock in de slotrit van een zware rittenkoers in de Ardennen heeft geklopt, hé.”

Hebben we het nu over de boutade: ‘voetbal is een spelletje vergeleken met wielrennen’?

De Cauwer : “Dat is geen boutade. Profrenners rijden zowat alles: van kermiskoersen tot de Tour de France. Voetballers spelen alleen in hun categorie en als het niet meer lukt op het hoogste niveau, zakken ze af en verdienen ze nog voldoende om er een huisje te kunnen aan overhouden. En nog iets: wielrenners rijden elke keer tegen de besten van de wereld, Merckx-Gimondi, De Vlaeminck-Merckx… Dat kunnen voetballers niet zeggen.”

Boskamp : “En jullie reden misschien wel drie keer per week.”

De Cauwer : “150 koersen per jaar. Maar nu rijdt een coureur van 65 kilogram alleen nog rittenkoersen, in de bergen, de kabouters tegen de kabouters. Verder komt hij er toch niet aan te pas. Complete renners als Van Aert en Van der Poel zijn uitzonderingen.”

Nog een tendens van het afgelopen jaar: de opmars van het vrouwenwielrennen. Volg je dat ook, Jan?

Boskamp : “Ik kijk in elk geval liever naar vrouwenkoersen dan naar vrouwenvoetbal. Die Annemiek Van Vleuten: echt niet normaal.”

De Cauwer : “Ik denk dat Jan bedoelt dat hij zich sneller ergert aan fouten die in het vrouwenvoetbal worden gemaakt. Dat lijkt mij logisch, ik erger mij dan weer meer aan de vrouwen in het wielrennen dan in het voetbal. Dan denk ik bijvoorbeeld: dit is nu toch het moment om aan te vallen? Maar dat doen ze dan niet. Zo kon Van Vleuten de Tour winnen, nadat de concurrentie kans na kans had laten liggen.”

Boskamp : “De eerste dagen was ze ziek en ze deden daar niets mee.”

De Cauwer : “Het gaat wel vooruit, het vrouwenwielrennen, maar traag. Er zit best animo in, alleen zijn er te weinig vrouwen. Allez, ik bedoel: er zijn vrouwen genoeg maar het niveau van het vrouwenwielrennen moet in de breedte naar omhoog. Nu zijn het altijd dezelfde namen die winnen. Van Vleuten, Kopecky…”

Lotte Kopecky in Strade Bianchi: “Het indrukwekkendste van het jaar” (foto Getty Images)©Luc Claessen Getty Images
Lotte Kopecky in Strade Bianchi: “Het indrukwekkendste van het jaar” (foto Getty Images)

Kan Shari Bossuyt zich daarbij voegen?

De Cauwer : “In de eendagswedstrijden wel, niet in de grote rondes. Ik moet zeggen dat ik de overwinning van Kopecky in de Strade Bianchi een van de indrukwekkendste wielermomenten van het jaar vind. Meer nog dan het WK van Evenepoel. Hoewel, zijn San Sebastian… Maar haar laatste klim was echt fenomenaal.”

Intermezzo, het mag niet allemaal koers en voetbal zijn. Het Sportgala van het Jaar volgende week vrijdag bijvoorbeeld. Kopecky als Sportvrouw van het Jaar dus?

Nafi Thiam: “Sportvrouw van het Jaar.” (foto Getty Images for World Athletics)©Hannah Peters Getty Images for World Athletics
Nafi Thiam: “Sportvrouw van het Jaar.” (foto Getty Images for World Athletics)

De Cauwer : “De Strade Bianchi, de Ronde van Vlaanderen… Maar of ze Sportvrouw van het Jaar kan worden, dat betwijfel ik.”

Boskamp : “Ik ook. Tegen Nafi Thiam, die alweer wereldkampioen is?”

Wie mag van het Sportteam van het Jaar worden? De Belgian Tornados (4x400m), de Belgische wielerploeg op het WK of voetbalclub Union?

De Cauwer : “Ik ben geneigd om te kiezen voor Union.”

Boskamp : “De gun-factor! Ze hebben niets gewonnen, man! En de aanpak van Felice Mazzu lukte niet bij Anderlecht, hé.”

De Cauwer : “Allez vooruit, dan toch de wielerploeg. Al werd Remco toch zowat op zijn eentje wereldkampioen. Sven heeft het daar met iedereen goed gedaan.”

Sven Vanthourenhout mag dan meteen ook Sportcoach van het Jaar worden – boven Borlée en Lespagnard. En wie Sportman van het Jaar mag worden, daar is al helemaal geen twijfel over. Hoewel.

Bart Swings: “Bijna Sportman van het Jaar. Bijna.” (foto Getty Images)©Dean Mouhtaropoulos Getty Images
Bart Swings: “Bijna Sportman van het Jaar. Bijna.” (foto Getty Images)

Boskamp : “Bart Swings: dit jaar olympisch goud op de marathon toch? Op de massastart, ja. Olympische Spelen is toch het allerhoogste? ( denkt na) Maar neen, toch maar niet.”

De Cauwer : “Evenepoel! Wereldkampioen, twee klassiekers, de Vuelta…”

Ook bij hun keuze voor Belofte van het Jaar – tennisser Gilles Arnaud Bailly, gewichthefster Nina Sterckx of wielrenner Cian Uijtdebroeks – spreekt Bossie met kennis van zaken.

Boskamp : “Bailly speelde toch bij de junioren de finale van Roland Garros en van de US Open? Maar het zal wel die Cian Uijtdebroeks worden, in Vlaanderen staat wielrennen altijd voorop.”

Zo zijn we weer bij de koers aanbeland. En bij de Man van het Jaar.

De Cauwer : “Remco is abnormaal. En nog maar 22 jaar. Hoe hij in Luik-Bastenaken-Luik wegreed van iedereen. En misschien nog straffer: in de Clasica San Sebastian loste bij Yates, die de week ervoor nog Burgos had gewonnen. Zonder te demarreren, hé. Gewoon losrijden.”

Boskamp : “Weet je nog, José? Dat WK van Evenepoel bij de beloften. Hoe hij terugkeerde nadat hij pech had?”

De Cauwer : “Even naar zijn metertje gekeken – 2 minuten achter – en hop…. Maar er is met Uijtdebroeks nóg een groot talent op komst. Ook bij Cian staat er een goede kop op. Als ik dat vergelijk met 50 jaar geleden, toen wij nog jonge kerels waren. Kinderen van 19 zijn nu al volwassenen. Allez, je mag eigenlijk niet meer zeggen dat het nog kinderen zijn.”

Boskamp : “Kinderen van 16 zijn nu zelfs al volwassen.”

Remco Evenpoel wordt wereldkampioen in het Australische Wollongong: “Remco is abnormaal. En nog maar 22 jaar.” (foto Belga)©DIRK WAEM BELGA
Remco Evenpoel wordt wereldkampioen in het Australische Wollongong: “Remco is abnormaal. En nog maar 22 jaar.” (foto Belga)

De tweede ploeg van België, Lotto, is dit jaar uit de WorldTour gevallen. Wat moeten we daarvan denken?

De Cauwer : “Dat is vooral een probleem voor de Nationale Loterij, die er al veel geld heeft ingestoken. Doodjammer dat het op die manier naar de kl….. is geholpen.”

Op die manier?

De Cauwer : “Voor mij is het simpel: de koers vraagt net als het voetbal passie. Passie en beleving. Het is geen job, hé. Je mag zeggen wat je wil van Patrick Lefevere ik heb er ook al discussies mee gehad, geen ruzies maar Patrick heeft wel die passie. En John Lelangue ( ex-baas van Lotto-Soudal, red. ) zat er, met alle respect, alleen voor de poen.”

José, was je liever ploegleider of commentator?

De Cauwer : “Ploegleider, denk ik. Je kan er dan nog meer ziel insteken: soms moeilijke mannen samenbrengen en hen doen functioneren. En zo mee de toekomst van de wielersport bepalen. Alleen jammer dat nu alles bepaald wordt door data. En door één of twee sneetje brood ‘s morgens. Om zot van te worden. Nu komen ze over de streep en tik : zoveel calorieën verbruikt, vanavond zoveel ijzer erbij…”

Boskamp : “De druk in het wielrennen wordt almaar groter. Als je nu ziet dat Mark Cavendish, een van de beste sprinters ter wereld, op zijn knieën moet zitten om aan een ploeg te geraken. Dan hebben voetballers het gemakkelijker. Als ik José op televisie bezig hoor, straalt de passie er wel nog af. Onze generatie had veel meer passie dan wat ik nu zie. Al die data in het voetbal, ik word er helemaal gestoord van. Ik mis betrokkenheid. Dat heeft ook te maken met de vele buitenlanders in het voetbal. Bij Molteni reden vroeger bijna alleen maar Belgen, hé José?”

De Cauwer : “Er heerst toch nog steeds een andere mentaliteit in het wielrennen. De hiërarchie, bijvoorbeeld. Als je kijkt naar de startplaatsen in de koers: op de eerste rij zie je Tadej Pogacar, Van Aert, Van der Poel, Evenepoel… Daarna volgers renners als Dylan Van Baarle bijvoorbeeld. Geen enkele andere coureur zal zich in het hoofd halen daartussen te gaan staan. In het voetbal kan je zo’n hiërarchie niet zien. Maar ik lees wel in de krant over topvoetballers die in het hotel hun persoonlijke kapper laten overkomen. Ik ben echt niet tegen de moderne jeugd, maar ze mogen toch nog een béétje normaal doen? Maar als ze dan in een Maserati toekomen met gekke kapsels, vol tatoeages en in broeken van drie meter breed… Voetballers worden veel te veel gepamperd. Omdat ze geld waard zijn. Wijlen Roger Lambrecht, toen voorzitter van Lokeren, zei me een keer toen ik nog ploegleider was: heb je veel jonge talenten in jouw ploeg? Kan je ze niet verkopen? Nee? Dan kan je daar niets mee doen .”

Mooi zo, we kunnen het weer over voetbal hebben. Wat onthouden we van dit jaar? De miserie van Anderlecht? Het lukte niet onder Vincent Kompany en ook niet onder Mazzu.

De Cauwer : “Je kan wel veel zeggen over Marc Coucke, maar hij heeft Anderlecht wel gered. Wat hebben Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck allemaal niet uitgestoken?”

Boskamp : “Ik weet echt niet wat Anderlecht nog gaat doen. Het hangt altijd af van de kwaliteit van de spelersgroep, hé.”

De Cauwer : “Maar dan moet je wel nog het juiste systeem vinden, hé.”

Boskamp : “Messi moet je niet veel systemen aanleren.”

De Cauwer : “Voetbal is in elk geval tactisch moeilijker dan wielrennen. Volgens mij is voetbal soms nog moeilijker dan schaken. Ik snap bijvoorbeeld niet waarom er zoveel gewisseld wordt. Dat betekent dan toch dat de aanpak niet goed was?”

José, ben je nog steeds een Anderlechtsupporter?

De Cauwer : “Ik ben supporter geworden omdat mijn zus in Anderlecht woonde. Zo ging ik vanaf mijn negende naar het voetbal kijken samen met mijn schoonbroer. Maar fanatiek ben ik niet, ik kan ook genieten van Club. Zeker toen Philippe Clement er trainer was. Hij is van mijn streek.”

Intussen is Carl Hoefkens al na zeven maanden ontslagen. Kunnen ze nog opnieuw kampioen worden?

Boskamp : “Zonder Mignolet waren ze dit jaar al geen kampioen. Wat iedereen Union had gegund. En dit seizoen halen ze in een ‘normale’ competitie, zonder die domme uitvinding van de play-offs, Genk nooit meer in. Maar nu weet je maar nooit. Of zijn ontslag terecht is, moeten hun maar oordelen.”

 

Mag ik enkele voetballers opsommen die het jaar hebben gemarkeerd? Radja Nainggolan.

Boskamp : “Die kan zo goed voetballen. Zo jammer…”

De Cauwer : “Het doet mij denken aan Frank Vandenbroucke. Daarom was ik ook nooit fan van Frank. Ik heb een groot probleem met iedere sporter die het kan, maar het niet brengt.”

Maar jullie juichen wel de terugkeer naar België toe van Jan Vertonghen en Toby Alderweireld?

De Cauwer : “Ja, een goede zaak voor Anderlecht en Antwerp. Dat zijn wel normale jongens, mannen waarop je kan bouwen, trekkers ook.”

Boskamp : “Wat Anderlecht doet, klopt niet. Je moet beetje bij beetje jeugdspelers inpassen. Die spelen pas beter wanneer ze omringd worden door vaste waarden.”

Het internationale voetbal stond in het teken van Messi. Is Argentinië de terechte wereldkampioen?

Boskamp : “Ik had vooraf gezegd 1. Brazilië, 2. Frankrijk en 3. Argentinië. Ja, dus.”

De Cauwer : “België er meteen uit, dat was toch niet normaal? Ik dacht de hele tijd: wanneer schieten jullie in gang?

De discussie De Bruyne-Alderweireld: “Wat een gezeik.” (foto Getty Images)©Catherine Ivill Getty Images
De discussie De Bruyne-Alderweireld: “Wat een gezeik.” (foto Getty Images)

Boskamp : “Ze werden gewoon weggespeeld door Canada en Marokko! Maar ik ergerde mij ook aan de media. Over die discussie tussen De Bruyne en Alderweireld bijvoorbeeld: wat een gezeik was dat? Kevin speelde wel als een patatje , maar hij nam wel zijn verantwoordelijkheid. Het resultaat was wel dat hij de volgende twee matchen niets meer gezegd heeft.”

De Cauwer : “Ik las dat Martinez zei: we waren er niet klaar voor . Ik zakte door de grond. Daar moest hij toch voor zorgen?”

Boskamp : “Heeft ie dat echt gezegd?”

Jullie waren geen fan van Martinez, die na de uitschakeling meteen opgestapt is?

Boskamp : “Opgestapt? Dat geloof je toch zelf niet? Ík kan hem maar één ding kwalijk nemen: de verloren halve finale tegen Frankrijk op het WK 2018. Hadden ze toen niet zo schijterig gevoetbald, speelden ze de finale.”

De Cauwer : “Ik kreeg het nooit warm van Martinez. Ik kan fout zijn, maar hij is mij te afgelikt. Ik miste emoties. Want niet wil zeggen dat iedereen moet zijn zoals Johan vroeger was. ( Boskamp komt niet meer bij ) Martinez is voor mij te veel de ideale schoonzoon.”

Roberto Martinez: “Ideale schoonzoon.” (foto Belga)©Zheng Huansong
Roberto Martinez: “Ideale schoonzoon.” (foto Belga)©Zheng Huansong

Boskamp : “Dat zijn de ergsten!” ( schatert )

De Cauwer : “Van mij zeggen ze dat niet en ze zijn allemaal fout!”

Was het voorbije WK ook het einde van de Gouden Generatie?

Boskamp : “Met Courtois, De Bruyne en Lukaku kan je doorgaan. Misschien nog met Eden Hazard ook. Hij is pas 31 jaar. Hij moet gewoon spelen, man!”

De Cauwer : “Dat wordt moeilijk bij Real Madrid.”

Juist, we hadden een jaaroverzicht voor ogen. Is Real Madrid de terechte winnaar van de Champions League?

Boskamp : “Ja, dankzij Courtois en Benzema.”

Frankfurt als winnaar van de Europa League?

Boskamp : “Dat was wel een verrassing. In de kwartfinales gewonnen op Barcelona, mijn ploegje! Ik ging nog kijken, ze zaten daar met 30.000 Duitsers in de tribunes, José! ”

Jouw ploegje is Feyenoord. In de finale van de Conference League verloren van AS Roma.

Boskamp : “Elke veertien dagen zit ik in de Kuip!”

De Cauwer : “Jan, is Haaland niet de sensatie van het jaar? Die neus voor goals is toch ongelooflijk?”

Boskamp : “En alles op gevoel. Maar Mbappé is een betere voetballer, vind ik. Nemen we nog een koffie? Dan kunnen we nog wat ouwehoeren over voetbal en koers, José.”

Waarop nog op tafel kwamen: het voetbal in Albanië, de fratsen van Nico De Bree, de stoten van De Cauwer met Peter Post…. Dat heet: een prettig afscheid van 2022.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier